2014 in vogelvlucht

Happy 2015!Weer een jaar voorbij! Het is ieder jaar hetzelfde verhaal, maar toch is het ook ieder jaar weer een verrassing. Dit jaar ben ik weer terug gekeerd naar Spanje terwijl ik bleef werken voor Naturalis. Een situatie die een stuk prettiger is voor ons gezin. Ik ga nog wel iedere maand een weekje naar Nederland, maar mijn thuis is eindelijke weer mijn thuis.

Alex is drie geworden. Een ontzettend grote jongen is het nu en we hebben al gesprekjes over van alles en nog wat. Het is een slim ventje. Ik praat Nederlands met hem en hij spreekt Spaans en een klein beetje Nederlands met mij. Thuis is hij duidelijk aanwezig en is hij de kleine prins. Op school is hij rustig en een beetje timide, maar volgens zijn juf is het een heel slimme jongen.

Ana heeft een rustig jaar achter de rug. Met haar ogen gaat het weer wat beter. Haar werk in nog steeds hetzelfde en ze is een fantastische moeder.

We wensen iedereen een heel goed 2015!

Berg kroniek

Met dank aan tante Corry heeft de familie Berg een prachtig stukje van haar geschiedenis vastgelegt. Ieder jaar weer hebben familieleden voor hun belangrijke gebeurtenissen vastgelegt en het geheel is ingericht als een mooi documentje. Dat is nog eens geschiedenis. Voorlopig was de kroniek van 2013 de laatste totdat het stokje door een andere familielid wordt opgepakt. We zullen zien hoe dat gaat lopen. De familie Berg groeit als kool, dus elk jaar wordt de kroniek groter en dat betekent gelijkertijd meer werk om hem te maken.

 • Bergkroniek 2013
 • Bergkroniek 2012
 • Bergkroniek 2011
 • Bergkroniek 2010
 • Bergkroniek 2009
 • Bergkroniek 2008
 • Bergkroniek 2007
 • Bergkroniek 2006
 • Bergkroniek 2005

 • Ikzelf hou het wat eenvoudiger. De geschiedenis van mijzelf en de laatste jaren ook van mijn eigen familie (vrouw, kind) en in mindere mate de rest van nabije familie (vader, moeder, broer, schoonzus, nichtje en petekind). Ieder maand weer een aantal updates hier op dit blog en dat al bijna 10 jaar. Ook een aardig stukje geschiedenis alhoewel ik erken dat die voor de gemiddelde persoon een stuk minder interessant is.

  Kroniek 2013

  Het is weer eens Berg-kroniek-tijd. Eventjes terug kijken naar het afgelopen jaar. Dit jaar was een vreemd jaar voor ons want in April heb ik mijn gezin in Spanje gelaten en ben ik aan de slag gegaan bij Naturalis in Leiden. Een keus die niet eenvoudig was, maar het was nodig doordat we geconfronteerd werden met een situatie waarbij ik geen werk meer had, en Ana steeds moest hopen op een nieuw maandcontract. Een erg onzekere situatie die we opgelost hebben door tijdelijk ons gezin op te delen.

  Palmitos park - November 2013!In Nederland kon ik gelukkig terecht bij mijn ouders en het werk bij Naturalis beviel goed. Ik heb meegewerkt aan de dierenzoeker app, en een flink aantal websites. Toch was het niet gemakkelijk om ver van mijn familie te zijn. Een aantal weken kon ik gelukkig thuis werken vanuit Spanje. Naast een paar weekjes thuiswerken heb ik ook al mijn vakanties bij mijn gezin gevierd, maar iedere keer afscheid nemen was voor Alex niet leuk en voor zijn vader erg moeilijk.

  Door een medische fout heeft Ana een groot deel van het jaar erg veel last gehad van haar ogen. Mogelijk wordt het nog wat beter, maar dat zullen we pas over een flink aantal maanden weten. Voor Ana was er ook goed nieuws, na bijna zes jaar met tijdelijke contracten is nu haar tijdelijke contract omgezet naar een vast contract, dus hebben we nu veel meer zekerheid.

  Met Alex gaat het heel erg goed. Hij groeit nog steeds als kool en hij gaat inmiddels iedere dag een paar uur naar school. Alex lijkt volgens zijn moeder qua karakter erg veel op zijn vader. Hij is altijd blij, en heeft flink wat streken die hij af en toe uit haalt. Als Alex iets wil, dan krijgt ie het ook of hij maakt zijn ouders het leven zuur totdat hij het krijgt. Een typisch ventje van 2 jaar en een typische Berg, zoals van de stamhouder verwacht mag worden. Doordat zijn vader er niet meer altijd is verwatert zijn Nederlands een beetje, maar daar hopen we binnenkort weer verandering in te brengen.

  Wij wensen iedereen een heel goed 2014 toe!

  Overzicht 2012

  Gelukkig 2013!Het jaar is al weer bijna voorbij, en dus is het weer tijd voor een terugblik. We wonen nog steeds lekker in Las Palmas op het Spaanse eiland Gran Canaria. In januari zijn Kees en Nel gezellig langs geweest en dat was feest! Helemaal voor Alex die lastig bij zijn opa en oma weg te houden was. Later in het jaar zijn we zelf langs geweest in Nederland. Erg leuk om broer Bert, schoon zus Sally, de kleine Annabel en Jack, oma Nel en opa Kees en een deel van de familie weer te zien.

  In het begin van het jaar was het eventjes spannend. Ana moest onder het mes, en haar galblaas is verwijderd. Na de operatie herstelde ze redelijk vlot, en kon ze eindelijk weer verder zonder pijn en zonder strikt dieet.

  Dit jaar zijn we ook verhuist. Alhoewel we nog steeds in Las Palmas wonen, hebben we nu een wat groter appartement en, altijd handig, een parkeerplek. 2012 was het jaar van de crisis. In Gran Canaria heerst nu een werkeloosheid van iets meer dan 30 procent, en dat valt te merken op straat. In juli ben ik ook zonder baan geraakt en ik besteed nu mijn tijd aan mijn altijd drukke zoon en ben ik werk zoekend.

  Onze kleine engel heeft zich dit jaar enorm ontwikkeld. Hij heeft nu tanden en kiezen. Alex loopt inmiddels flink. Hij kent Spaanse en Nederlandse woorden. Hij heeft leren zwemmen. Hij speelt graag verstoppertje met ons. Hij schildert graag. Al met al is het ouderschap een fantastische ervaring om mee te maken.

  We wensen iedereen een heel goed 2013 toe!

  Overzicht 2011

  Gelukkig 2012!Ook 2011 is weer een druk jaar geweest. Hoogtepunt was natuurlijk de zwangerschap van Ana en de geboorte van onze zoon Alex op 15 augustus. Net als zijn vader is hij geboren in het jaar van het Konijn. Een prachtige baby waar we heel erg trots op zijn.

  Alex is geboren in Alcala de Henares en woog 2.500 gram. In een paar maanden tijd is hij ontzettend gegroeid en als ouders is het een prachtige ervaring om mee te maken. Na zijn geboorte zijn opa Kees en oma Nel langs geweest en na een paar weken zijn we met Alex in Nederland langs geweest om hem aan familie en vrienden voor te stellen.

  Met Ana ging het na de geboorte wat minder goed. Ze herstelde vlot van haar keizersnee, maar daarna bleek ze een grote hoeveelheid stenen in haar galblaas te hebben. Erg pijnlijk en dit resulteerde in een aantal weken in het ziekenhuis. Uiteindelijk mocht ze met een streng dieet weer naar huis. Haar gal was flink ontstoken en moest weer tot rust komen, zodat ze in januari of februari geopereerd kan worden, waarbij de galblaas in zijn geheel wordt verwijderd.

  Dit jaar hebben we ons eerste kinderboek gepubliceerd. De titel is ‘Thomas en Valentijn‘ en het is een prachtig verhaal over een jonge boer, een boerin en een vreemd onbekend dier. Het is eenvoudig te raden wat het onbekende dier is, als je de kaft van het boek bekijkt. Het kinderboek is ideaal om uit voor te lezen, en is geschreven door Ana en Adrie. Voor als nog is er een Nederlandse en een Engelse versie. Aan de Spaanse versie wordt nog gewerkt. De boekjes hadden nog zo hier en daar een taalfoutje, maar daar wordt aan gewerkt. Wel willen we iedereen bedanken die ons op de foutjes gewezen heeft.

  Vooraf aan de geboorte zijn we op vakantie geweest naar het Canarische eiland ‘La Gomera‘. Een erg mooi eiland waar je perfect kunt wandelen.

  Ook hebben we een akkefietje achter de rug met de rijkste man ter wereld, de eigenaar van de Ikea. Dit is onze buurman en we hebben hem erop gewezen dat hij zijn eigendom een beetje beter moet beheren.

  Verder zijn er nog aardig wat vrienden en familie op bezoek geweest. Voor ons was het een erg geslaagd jaar. Het jaar van het konijn is een zeer vruchtbaar jaar gebleken. Wij wensen iedereen een heel erg goed 2012!

  2011

  Champagne!In Spanje eten we geen oliebollen en steken we ook geen vuurwerk af. Wel eten we twaalf druiven voor geluk en natuurlijk drinken we champagne.

  2011 belooft een heel interessant jaar te worden. We kijken er naar uit en wensen iedereen een heel goed 2011!

  Bergkroniek 2010 en gelukkig 2011

  2011!Het is alweer december en het lijkt wel alsof ieder jaar een beetje sneller gaat. Dit jaar was het hoogtepunt voor ons natuurlijk onze bruiloft in Madrid en hierna bijna een maand op vakantie in Griekenland. Op een paar schoonheids foutjes na kijken we met veel plezier terug op onze trouwdag. De bijdrage van de familie was erg leuk en gaf mooi een Nederlandse noot aan het feest. Ook de spanjaarden waren onder de indruk van de muziekale bijdrage van de familie.

  We zijn in het begin van 2010 zijn we een paar daagjes naar Lanzarote geweest, een paar maanden later op vakantie in Engeland waar we Londen hebben bekeken, en hierna naar Nederland voor een bezoek aan Amsterdam, Den Haag en natuurlijk Noordwijkerhout. Al met al een goed jaar waar we tevreden op terugkijken.

  De crisis waar dit jaar zoveel over te doen is, is hier in Spanje goed te merken. Met een werkeloosheid van rond de 30% en een inkrimping van de ambtenaren salarissen van rond de 10% is het duidelijk dat het slechter gaat met de economie. Daar komt nog eens bij dat Gran Canaria het over het algemeen moet hebben van de toeristen, die geld in het laatje brengen en het komt dan natuurlijk niet goed uit als mensen (logischerwijs) eerst op hun vakantie budget gaan bezuinigen.

  Ook op mijn werk gonst het van de geruchten over gedwongen ontslagen, afvloeiingsregelingen, verlaging van het aantal uren dat men in de week werkt (en verlaging van het salaris) en noem maar op. Ik zie de toekomst echter positief en vol nieuwsgierigheid kijk ik uit naar wat er allemaal op ons pad gaat verschijnen.

  2011 belooft een jaar te worden van verrassingen en mogelijk nieuwe wendingen in het leven. We gaan het nieuwe jaar samen heel positief tegemoet en wensen iedereen een hele gezellige kerst en een heel goed 2011!!!

  Gelukkig 2010

  12 Druiven voor geluk!Net als voorgaande jaren is ook dit jaar weer een goed jaar geweest.

  We zijn we oom en tante geworden!! Hardstikke leuk, ik heb de kleine Annabel al gezien en vast kunnen houden en Ana zal nog even geduld moeten hebben. Wellicht volgend jaar, in 2010, want dan is er een groot feest in Madrid, we stappen in de huwelijksboot. Ik heb Ana ten huwelijk gevraagd tijdens een vakantie in La Palma. Na het beklimmen van een vulkaan ging ik op de knie en haalde ik een ring uit mijn rugzak. Gelukkig was Ana’s antwoord ‘si’.

  Al met al gaat het met ons goed. We krijgen af en toe ‘bezoek’ van vrienden en familie (die meestal in het zuiden op vakantie gaan), waar we dan graag even langsgaan. Dit jaar zijn we op vakantie geweest naar Nederland en Schotland. Schotland is een hardstikke mooi land. We hebben echt genoten. Heel veel kasteeltjes gezien. Mooie natuur, uiteraard een whiskey brouwerij bezocht, en lekker wat pints gedronken.

  Mijn Spaans is zowaar al redelijk vloeiend. Dit jaar heb ik het officiele spaanse examen gehaald, en volgend jaar ga ik voor een niveautje hoger. Ana is lekker aan het werk in het ziekenhuis is bezig met het binnenhalen van grote projecten op het gebeid van erfelijk kankeronderzoek. Een hardstikke interessant onderzoeksgebied waar nog flink veel te ontdekken valt.

  We wensen iedereen een fantastisch 2010 toe! Met gezondheid, geluk, ontspanning en vooral veel nieuwe ervaringen! Met nieuwjaar eten we hier in spanje traditiegetrouw 12 gepelde en ontpitte druiven. Een tijdens iedere klokslag om 12 uur. Iedere druif vertegenwoordigd een maand van geluk en voorspoed in het nieuwe jaar. Hierna wordt er een campagne gedronken. Deze drinken we op de voorspoed van onze vrienden en familie.

  Bergkroniek 2008

  Ieder jaar is het weer hetzelfde ritueel. Ik moet een stukje schrijven voor de familie over het afgelopen jaar.

  2008 is voor ons een rustig jaar geweest. Het is vreemd om zo ver weg van Nederland (en ook ver weg van Madrid voor Ana) te wonen, maar we zijn al aardig aan het integreren in het eiland. Het leven hier in spanje is ook flink anders als in Nederland. We hebben bijna geen seizoenen. Het verschil tussen de zomer en de winter is misschien 10 graden, maar gedurende het hele jaar kunnen we naar het strand.

  Het hele jaar hebben we zo´n beetje gespendeerd in Las Palmas in de Canarische zon, met een paar uitstapjes. In het begin van het jaar ben ik een weekje naar Nederland geweest. Veels te kort en veels te druk, maar toch erg leuk om weer even ‘thuis’ te zijn. We zijn een weekendje in Fuerteventura geweest. Lekker op de enorme stranden luieren. En onze vakantie in Egypte en Noord-Spanje en Zuid-Frankrijk. Egypte was erg heet maar ook erg indrukwekkend! Ook ben ik weer begonnen met spaanse les. Twee keer per week zit ik weer in de schoolbanken dit keer voor een officieel diploma. Spaans spreken gaat me redelijk goed af, alleen het schrijven blijft nog een beetje achter, dus daar ben ik nu verandering in aan het aanbrengen. Ana wilde nog een poging doen om Nederlands te leren, maar helaas. Naast alle andere talen die je kan leren zoals Duits, Engels, Chinees, Indisch, Rusisch, etc. was Nederlands geen optie. Nou ja, ik zal dan zelf maar proberen om Ana wat Nederlands aan te leren.

  We wensen iedereen een heel goed en gelukkig nieuw jaar toe!

  Maak er wat van in 2008!

  Gelukkig 2008!Het nieuwe jaar is weer begonnen en 2008 belooft weer een interessant jaar te worden, overigens net als de vorige jaren. Over twee weken verhuizen we maar we blijven in Las Palmas. Ik ben erg benieuwd of dat over een jaar nog steeds zo is. Ons plan om alle 7 Canarische eilanden te bezoeken moet ook nog uitgevoerd worden en we overwegen een vakantie naar Egypte.

  Tijdens oud en nieuw van 2007 heb ik, geheel naar Spaanse traditie, twaalf gepelde, pitloze druiven gegeten. Één druif per klokslag om precies 12 uur ´s nachts. Iedere druif staat voor een gelukkige maand in het nieuwe jaar en het lijkt te hebben gewerkt.

  2007 is een flink rumoerig jaar geweest. Ik ben het jaar begonnen met een verhuizing naar hartje Madrid. Hier kreeg ik te horen dat mijn werk helaas was gecanceld. Ai. Hierna was ik een tijdje opzoek naar een andere kans. Niet gemakkelijk want we hadden plannen om halverwege het jaar te vertrekken naar Glasgow, waar Ana 9 maanden aan de slag kon.

  Uiteindelijk zijn niet naar Glasgow gegaan. Ana kreeg een beter aanbod vanuit de Canarische Eilanden. ‘Gelijk doen!’ was mijn advies en twee weken later huurden we een appartementje in Las Palmas. Ana aan het werk en ik lekker in de zon.

  Mijn eerste baan in het zuiden van het eiland was een flinke tegenvaller. Ik verwachtte dat het wel goed zou zitten, omdat het bedrijf niet Spaans was, maar Belgisch/Nederlands. Maar helaas. Dit bedrijf bleek juist in Spanje gehuisvest omdat het hier geen last had van alle regels die gelden in ontwikkelde landen. Zelfs voor Spaanse begrippen maakte ze het flink bont. Na 3 maanden hield ik het hier maar voor gezien.

  Na mijn eerste baantje vond ik al snel een nieuwe uitdaging, gevonden dankzij het sociale netwerk van Canariers. Een sociaal netwerk dat bijzonder effectief werkt. Dit keer een Spaans bedrijf op loopafstand van ons appartement. En alles goed geregeld! Salaris, pensioen en zelfs belasting afdracht.

  Sinds we in Las Palmas wonen hebben we bijna iedere week bezoek. Het gehele eiland bezoeken we dan weer, dus de toeristische punten kan ik zo’n beetje dromen. Meestal is het bezoek Spaans maar af en toe is er ook bezoek uit Nederland. Erg prettig om af en toe weer Nederlands te praten. Ik ben ook heel erg blij met de bezoekjes uit Nederland en de kaarten die ik ontvang.

  Sportief. Tsja, niet alles gaat altijd zoals ik wil. Een paar maandjes naar de gym, een tijdje lang liep ik ieder ochtend een rondje hard over het strand en een weekje surfles. Volgend jaar toch maar met iets meer overtuiging gaan sporten.

  Al met al kijk ik met een zeer tevreden gevoel terug op 2007. Wel is het af en toe moeilijk dat iedereen, mijn familie en vrienden zo ver weg zijn. Maar goed, in ieder geval ben ik een stuk minder wit. Ik heb een gezond kleurtje en ik voel me ook lekker en gelukkig hier. Misschien is dat het effect van het ontbreken van regen en kou.

  Mijn goede voornemen voor 2008 is om wat meer te gaan sporten. Twee keer in de week iets sportiefs lijkt me een goed en haalbaar uitgangspunt. Ook wil ik het Spaans wat beter onder de knie krijgen. Dan hoef ik hopelijk niet steeds te denken voordat ik een woord zeg. Verder hoop ik voor een tijdje een wat stabieler leventje te hebben. Ik wil een paar keer naar Nederland op bezoek en verder eventjes gewoon huisje-boompje-beestje en bedenken wat er nog meer te ontdekken valt.

  Het is lastig om kansen en mogelijkheden te herkennen als ze optreden, maar heb vertrouwen in de toekomst en heb vertrouwen in jezelf. Probeer je kansen te grijpen, je wensen te realiseren en waag gewoon eens een gok. Ik heb gemerkt dat dit verbazend vaak goed gaat! Gaat het mis, zie het als een welkome levensles en probeer het gewoon nog een keer. Ik wens je een bijzonder gelukkig 2008 toe!