Weg verwarming

Verwarmingsbuis Ibiza!Het blijft een vreemde gewaarwording. Onze auto is om de paar maanden stuk. Ik breng de auto dan steeds naar dezelfde monteur, want ik denk dan dat als vaste klant ik minder afgezet zal worden. Als buitenlander zijnde is de kans op een torenhoge rekening natuurlijk nog veel groter.

Soms heb ik weinig voordeel van mijn vaste monteur, die af en toe nogal creatief zijn gewerkte uren berekent, maar sinds ik zijn schoevendraaier heb teruggebracht merk ik toch een verschil. Het meest recente probleem was een warme vloeistof die op de voeten van de bijrijder druppelde. Een vloeistof met een bijzonder vervelende geur.

We hadden al snel door dat er iets niet goed was met een natte auto en we zijn snel gestopt. Na een korte revisie kwam ik er achter dat het de koelvloeistof was. Snel het reservoir bijgevuld met bijna drie liter water en de tocht naar huis vervolgt.

Volgens de monteur was het de verwarming. De goedkoopste oplossing was om de hele verwarming uit te schakelen. Schade: 30 euro. Een mooie prijs.

Onze auto wordt wel steeds triester. Het alarm is er al uit gesloopt, de verwarming werkt nu niet meer, de lak laag heb ik per ongeluk verwoest met een flinke schuurspons beurt en zo hier en daar is de auto aan het roesten geslagen… Hoe lang houd ze het nog vol?

Wraak is zoet

Schroevendraaier onder de motorkap!Net gebeld door dezelfde monteur die mij gisteren twee uur heeft laten betalen voor één uur werk. Wat blijkt, hij mist gereedschap en heeft het vermoeden dat dit gereedschap zich onder mijn motorkap bevind. Mooi is dat.

De monteur wist het zelfs zo bont te maken door te stellen dat ik maar even mijn werk moest laten wachten, naar huis moest gaan om het gereedschap te pakken, en deze bij hem langs te brengen. Het moet niet gekker worden.

Nu moet ik vanmiddag op zoek gaan naar zijn gereedschap en deze terug brengen.

  • Telefonisch consult: Gratis
  • Zoeken: Half uurtje (15 euro)
  • Terug brengen: Half uurtje, plus brandstof kosten en afschrijving auto
  • Afgerond: 40 euro

Mijn plan is dat hij maar lekker zijn gereedschap komt ophalen, of dat hij maar wacht tot ik weer eens in de buurt ben.

Resultaat: Ik ben toch te makkelijk. Uiteindelijk moesten we toch in de buurt zijn, en heb ik de schroevendraaier maar netjes afgeleverd. Wel een korting bedongen op het volgende klusje.

Garage

Taller Peru!Al sinds jaar en dag brengen we onze auto geregeld naar dezelfde garage, ‘Taller Peru’. Dankzij onze oude Seat voorzien wij de automonteur van een redelijke boterham. Het verbazingwekkende is dat het lijkt alsof we bijna iedere maand weer met een nieuw probleem kampen. De afgelopen maanden hadden we last van:

Het laatste probleem van de ruitenwissers was snel verholpen, voor een afgeronde 80 euro. Het vreemde was echter de factuur. 2 uur arbeidsloon (á 30 euro per uur), plus de kosten van wat olie en nieuwe rubbers en dat terwijl de auto één uur na brengen al klaar was. Misschien moeten we ons toch maar eens gaan oriënteren op een andere monteur.

Pech onderweg

Pech onderweg!Zal je altijd zien. Een dag voordat je je zwangere vrouw moet ophalen van het vliegveld spuit en stoomt alle koelvloeistof zo uit de motor. Daar word je niet blij van.

Ik had net na het boodschappen doen geparkeerd bij een tankstation. Even de auto volgooien met zijn favoriete sap, maar ik stond nog niet stil en merkte de enorme rook die onder de motorkap uit kwam, vergezeld met een zeer onsmakelijke geur. Oei!

Blijkbaar is de temperatuur indicatie ook niet echt honderd procent, want die gaf aan dat de motor nog lekker koel was. Eerst maar even tot rust komen met een lekker koud biertje en morgen gaan praten met onze monteur/beun.

We zijn weer mobiel

De auto is weer gerepareerd. Na de keuring bleek het volgende nodig:
· Vervangen olie en oliefilters
· Schoonmaken luchtfilter
· Vervangen bougies en stroomkabels
· Vervangen ‘distributor’ (onderdeel van de motor)

Deze reparatie koste ons bijna 200 euries. Omdat de monteur toch medelijden had met ons (arme studenten die niets te makken hebben) heeft ie ons gematst met de prijs. Alhoewel, dat beweerde hij tenminste. Zonder te weten wat de marktwaarde zou zijn voor zijn aanpassingen en reparaties kan hij ons natuurlijk van alles vertellen.

Maar de auto rijdt inmiddels weer als een zonnetje.

Auto

Jawel, na een nieuwe accu, een nieuw sensortje, verse olie, een nieuw oliefilter en een vervanging van de koelvloeistof (de oude koelvloeistof zag er uit als vloeibare roest) doet onze auto het weer! Nu moeten alleen nog de twee banden vervangen worden die echt totaal geen profiel meer hebben. Misschien moeten we ook die ene losse koplamp nog wat beter bevestigen en dan is de auto klaar voor de keuring in januari. Ik ben benieuwd of ie er door komt, maar ik vermoed van wel, omdat ze hier niet zo moeilijk doen om de details.