0.05%

De rente is weer verlaagd. Dit keer krijgen we maar liefst 0.05% van ons spaargeld als rente. Met een inflatie niveau van 1.5% betekent dit dat we er per maand op achteruit gaan. Een voorbeeldje:

Spaargeld: 100 EUR
Rente: 0.05%
Inflatie: 1.50%

Na 1 jaar hebben we dus 100.05 EUR, maar alle producten zijn 1.5% duurder geworden. Een product dat 100 EUR kostte kost na een jaar 101.50 EUR, en kunnen we dus niet meer kopen. Ondanks de ontvangen 0.05 EUR zijn we dus eigenlijk 1.45 EUR armer geworden. Nog geen anderhalve euro erop achteruit gaan valt natuurlijk wel mee, maar bij 10.000 EUR spaargeld is dit toch al gauw 145 EUR. Daar kan je aardig wat van kopen.

De oplossing is simpel, nu snel kopen, uitgeven en opmaken! Lekker weinig geld op de bank laten staan. Alleen voor de echte nood is geld op de bank nog handig, want dit wordt steeds minder waard. Ander pluspunt (en waarschijnlijk dé reden achter de lage rentes) is dat de economie flink wordt gestimuleerd door geld uit te geven.

Dopper

Dopper!Het was me al snel opgevallen. In Nederland is de Dopper een hit. Iedereen loopt met zo’n typisch plastic flesje. Op mijn werk staat op bijna de helft van de bureaus zo’n flesje. Een paar weken geleden had ik er ook maar eentje aangeschaft. Dan was ik in ieder geval ook een beetje hip, en kon ik zelf kijken of de trend nu echt de moeite waard was, of dat het de heersende gekte van het moment was.

Ik was blij verrast. Een handig flesje, met handige beker, lekker stevig en de juiste maat. Hier was duidelijk goed over nagedacht. Tevreden ging ik met mijn flesje terug naar huis, naar Spanje. Eenmaal weer thuis aangekomen bleek dat ook in Spanje men de Dopper goed kon waarderen. Erger nog, mijn blauwe doppertje was ik direct kwijt. Deze was voor Alex om mee naar school te nemen. Nou ja.

Van op school ging het van kwaad tot erger. Blijkbaar was Alex de man van de dag. De koploper wat betreft een nieuwe potentiële gekte. De trendsetter. Al snel stroomde de verzoekjes binnen. 8 Doppers moet ik nu al meenemen.

Walnoot – Zelfbruin creme

Walnoot!Samen met de familie hebben we vorige week bijna 10 kilo aan walnoten geraapt. Ze waren vroeg dit jaar, maar toch waren we er weer op tijd bij. De grond lag al redelijk bezaait, en na een tikje tegen de takken viel er ook nog een overvloed van noten naar beneden.

Het voordeel is dat we nu weer een heel jaar noten hebben thuis. Het nadeel merkte ik pas later. Blijkbaar zit er in de schil van een walnoot een stofje dat gebruikt wordt in al die zelfbruin cremes. Een stofje waarvan je huid een paar tinten donkerder wordt. Het nadeel van al die walnoten rapen was dat ze soms nog deels in de schil zaten, en ik ze met mijn duim eruit wipte. Dit leverde me na 10 kilo noot een donderbruine duim op, en deze heb ik nu ruim een week later nog steeds.

De kop van Jut

Ik had het nog nooit gedaan, op de kermis met een grote hamer keihard slaan op een klein ijzer dingetje, de “Kop van Jut”. Het gewenste gevolg is natuurlijk dat er een stukje ijzer hard de lucht in vliegt. Hoe hoger hoe beter. Het hele concept heeft mij nooit echt aangesproken.

Toen ik met Alex een inspectie aan het uitvoeren was van de in opbouw zijnde kermis viel echter precies deze attractie erg in de smaak bij hem. Het spel stond nog netjes onder plastic, maar nadat ik de werking aan Alex had uitgelegd was het helemaal duidelijk en stond de attractie prompt als eerste op zijn lijstje van dingen die hij wil doen. Het hele idee dat hij hard, nee harder nog, op dat ding moest hameren zag hij wel zitten.

Uiteindelijk heeft hij dan toch nog mogen hameren. Een enorme knal die het apparaat deed schudden en alle alarmbellen gingen af. Hartstikke leuk vond Alex het, met dank aan de Kop van Jut beheerder die Alex’ zijn eerste slag perfect begeleidde.