Geen saldo

Money gone!Vrijdag, na werk ging ik langs de supermarkt naast mijn werk. Ik ga vaak naar deze supermarkt, dus ik loop efficient langs alle schappen, en pak wat ik nodig heb. In de rij, betalen, en naar huis was het idee. Helaas ging dat niet zo makkelijk. Betalen lukte niet. Ik had geen saldo. Vreemd, dan maar een ander pasje. De boodschappen in de auto geladen, en toch maar even gekeken. Even kijken en flink schrikken. Onze hele rekening was leeg! Alles was uitgegeven in Marceille, in Frankrijk. Onze hele rekening, met bijna 1500 euro, in een dag leeg gemaakt.

Hierna alle stappen ondernomen. De bank op de hoogte brengen. Alle pasjes geblokkeerd. Alle codes en alle wachtwoorden veranderd. Aangifte doen bij de politie, en nu hopen dat we wat van ons geld zullen terug zien.

De dief/dieven hadden een fout gemaakt. Een aanschaf maakte het makkelijk om de dader te indentificeren. Met 100 van onze euros had de dief een hotel kamertje gehuurt in booking. Lekker om er binnenkort even uit te gaan. Het merkwaardige is dat bij booking al zijn gegevens bekent moeten zijn. De dief heeft mijn bankpasje aan zijn booking account gekoppeld, en een hotel gehuurt op zijn naam. Het lijkt eenvoudig om zo de dader te vinden, maar ik ben bang dat niemand de moeite gaat nemen om iets te doen. Aan mij zal booking nooit gegevens doorgeven van de reservering. De politie zal het waarschijnlijk een zorg wezen, en voor de bank is 1500 euro veel te weinig om een duur onderzoek te rechtvaardigen. Jammer, maar het lijkt alsof de dief zijn spulletjes, betaald met mijn geld, mag houden en hier makkelijk mee wegkomt.

Online vrienden / Astroturfing

a big ear with lots of people whispering in itSteeds meer tijd spenderen we online. De sociale omgeving waar we onderdeel van uitmaken bevind zich steeds vaker en steeds meer online. Vroeger waren onze sociale omgevingen gecentreerd rond het drop of de stad waar we woonde, maar tegenwoordig is afstand geen belemmering meer, en kan je bevriend raken met mensen die je nog nooit in het echt gezien hebt. Op dezelfde manier dat fysieke vrienden je beïnvloeden (door bv een uitje voor te stellen), kan je nu ook beïnvloed worden door je online vrienden. Mensen die je misschien nog nooit ontmoet hebt, maar met wie je wel veel tijd besteed en wiens opinie je kan beïnvloeden.

Stel je een zeer nabije toekomst voor waar je online vrienden bent met een groepje mensen die dezelfde interesses en ideeën hebben zoals jij. Allemaal individuen die jouw gedachten kunnen beïnvloeden. Misschien heb je 10 goede vrienden, en rond de 20 mensen die ook vergelijkbaar denken. Zo’n grote groep kan meer invloed hebben op je gedachten dan je zou verwachten. Al je vrienden zijn anders, en gedragen zich anders, maar na verloop van tijd ontwikkel je een band, en dan kweekt vertrouwen.

Stel je nu voor dat al deze online vrienden niet zijn wat je zou verwachten. Ze zijn allemaal uniek gegenereerd door een AI. In een ogenblik zijn tientallen of honderden individuen allemaal gegenereerd. Allemaal met hun eigen karakter, en hun eigen opinies. Allemaal met een doel, je gedachten richting een bepaald doel proberen te bewegen. Allemaal op een subtiele andere manier.

Stel je voor dat verschillende vrienden opeens beginnen over een nieuw product, het zou zomaar een reclame van de AI kunnen zijn. Of erger, je ‘vrienden’ beïnvloeden je opinie over politiek een beetje. Dit is al gebeurt! Een veel minder sterke AI is gebruikt om grote groepen mensen te beïnvloeden om ze richting een bepaald doel te bewegen. Met een veel toegankelijkere AI wordt alles veel eenvoudiger, en het grote gevaar is dat een extreem gepersonaliseerd misbruik moeilijk te herkennen is, waarschijnlijk heb je het niet eens door.

Het kan zelfs nog eenvoudiger. Laat de AI leren hoe je nu je online communicatie doet, laat het leren hoe je omgeving met je interactie pleegt, en wanneer nodig laat je de AI gewoon wat zaken toevoegen aan de gesprekken die je toch al hebt. Bijna onmogelijk om dit door te hebben.

Zelfs als deze technologie gebruikt wordt voor goede zaken, zoals stoppen van radicale gedachten, stoppen ongewenst gedrag, voorkomen illegaal zaken, uiteindelijk is degene die de AI controleert ook degene die de gedachten van enorme aantallen mensen kan beïnvloeden. We gaan een hele gevaarlijke toekomst tegemoet.

Laten we het gewoon aan een AI zelf vragen.

Is het mogelijk om een AI een aantal identiteiten te laten maken om iemand te beïnvloeden een bepaald product te kopen?
Ja, het is mogelijk voor een AI om meerdere identiteiten te genereren om iemand te beïnvloeden om een bepaald product te kopen. Dit staat bekend als astroturfing, waarbij valse identiteiten of groepen worden gecreëerd om de grassroots-steun voor een bepaalde zaak of product te simuleren.

Het aantal benodigde identiteiten hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van het doelpubliek, het gewenste niveau van invloed en de beschikbare middelen voor de astroturfing-campagne. Zonder meer details over de specifieke situatie is het moeilijk om een specifiek aantal te geven.

Het is echter het vermelden waard dat astroturfing over het algemeen als onethisch wordt beschouwd en de reputatie van zowel het product als het bedrijf erachter kan schaden. Het is daarom belangrijk om marketing en reclame op een ethische en transparante manier aan te pakken, zonder gebruik te maken van misleidende tactieken.

Eindeloos reclame op YouTube

Het loopt echt de spuigaten uit! Jaren geleden (in 2009!) klaagde ik hier al over, maar in mijn stoutste verwachtingen had ik niet kunnen beseffen dat het pas het begin was. Overal reclame, en het is lastig om er niet mee geconfronteeerd te worden. Je kan betalen om dan minder reclame te zien, of je moet zelf een oplossing zoeken. Lastig, maar niet onmogelijk gelukkig. Hieronder vind je een mooie legale oplossing.

In de praktijk: Youtube is zo’n beetje het ergste. Hier krijg je tegenwoordig vooraf aan een filmpje van 1 minuut eerst twee reclames, halverwege nog een reclame, en aan het eind weer. Soms kan je de reclames overslaan, maar daarvoor moet je op een knop drukken, en op een tv gaat dat super lastig.

Oplossing op de (smart) TV: SmartTubeNext op de TV geinstalleert. Bijna hetzelfde als YouTube, maar dan zonder reclame. Zo installeer je deze app op je smart tv: (de makkelijkste manier) installeer Downloader by AFTVnews op je Android TV, open het programma en voer deze tekst in: kutt.it/stn_stable, lees, begrijp en accepteer nu de veiligheidsmeldingen van je tv. Hierna heb je de SmartTubeNext app beschikbaar. Ik heb het zelf ook geinstalleert, en ik ben er zo blij mee! Dezelfde functies als YouTube, maar het ziet er wel een beetje anders uit, en geen reclame meer!

Oplossing op de telefoon: De YouTube app gebruik ik niet meer. Ik kijk nu filmpjes in de Brave browser. Geen reclame meer, wel een stuk lastiger dan in de youtube app, maar het scheelt zo ontzettend veel reclame dat ik het de moeite meer dan waard vind. Het is niet een perfecte oplossing, maar voorlopig is het een stuk beter dan de ‘normale’ YouTube.

Oplossing op de laptop: Hetzelfde als op mijn telefoon. Ook op mijn laptop heb ik de Brave browser geinstalleert.

Het je zelf een goede oplossing? Laat het weten bij de reacties!

Schoolwerk thuis

Het leek zo eenvoudig. Thuis je schoolwerk maken, zodat de kinderen niet achterop raken. Het is zo voor de hand liggend, maar tegelijkertijd is het gruwelijk frustrerend. Onvoorstelbaar hoe slecht het allemaal werkt.

Het begint met de app van de school. Inloggen gaat nog net, maar daarna blijkt de hele interface vanuit het niets opnieuw verzonnen te zijn. Niks geen menu, of normale knoppen. Nee, je moet eerst uitzoeken hoe het allemaal werkt. Het koste me een paar dagen om uit te zoeken hoe ik in een digitaal boek van hoofdstuk kon veranderen.

Daarna zijn er nog de fouten. Gruwelijk veel fouten. Zelf antwoorden die ja of nee moeten opleveren reageren niet goed. Ja kan soms alleen naar de volgende vraag als je het foute antwoord geeft.

Dan Engels. Doorspekt met fouten. Niet tomato of tomato, maar “Tomatoe”. Onvoorstelbaar, en zo ontvangen we flink wat opdrachten. Per drie paginas met engelse tekst is er een pagina met een of meerdere fouten.

Uiteraard is dat niet alles. Om het makkelijk te maken krijgen we PDF’s met daarin de URL van sommige opdrachten. Tik maar lekker over. Natuurlijk niet een makkelijke korte URL, maar allerlei ingewikkeldheden.

http://xx!$^&*()yy_+`-={zz}|[]:OHNEE-TREKT-HAAR-UIT-HOOFD;JohnnyBoy@www.leiden365.nl/blog/?p=8767&whatallemaalnogmeer&EenHelERieDelTexts/Lekker/Lange/URL

Het thema is duidelijk pappen en nathouden. Hopen dat de kennis niet te ver wegzakt, en volgende periode zien we wel weer hoe we alles inhalen. Inmiddels is het voor de ouders steeds frustrerender. Overdag werken en daarna de hele dag problemen oplossen met het schoolwerk.

Fase 1

De eerste fase is deze week van kracht. Sinds gisteren (maandag) mogen we naar buiten. Er mag weer gereden worden in de auto, en we mogen weer naar sommige winkels. Sommige kleine barretjes mogen zelfs weer open (mits weinig klanten). In Gran Canaria is het effect van het Coronavisus gelukkig niet zo groot. Het zwaarst getroffen zijn Madrid en de grote steden. Het effect van iets meer vrijheid heeft wel grote effecten op de kinderen. Deze zijn een stuk gelukkiger nu ze iedere dag een tijdje naar buiten mogen. Op naar fase 2, over twee weken, als alles goed gaat.

Fase 1: Een uurtje buiten

Een jonkie in Doramas! (door het hek gespot)Het is zondag vandaag, en na een dikke maand binnen mogen we weer naar buiten! Nou ja, als je kinderen hebt onder de 14 jaar mag je 1 uur per dag met ze naar buiten. Maximaal 1 ouder, maximaal 1 km van je woning, maximaal drie kinderen uit hetzelfde huishouden, en ten alle tijden op afstand blijvan van anderen. Het zijn nogal wat regeltjes, en hoe ze dat uur gaan handhaven is de vraag, maar het is een stap de goede kant op. Wij hebben in ieder geval een uurtje genoten van de zon. Een wandeling door de buurt, want alle parken waren nog hermetisch gesloten maar we hebben toch een kuikentje zien zwemmen.

Nog een week

Nog maar een weekje! Een week en dan mogen we weer naar buiten. Beetje bij beetje, en dankzij de kinderen, maar het lijkt erop dat we vanaf de 27ste ons weer op straat mogen begeven. Hoe of wat is nog onduidelijk, maar het is een stapje voorwaarts.

Covid-19 update

Twee weken thuis was de eerste stap die genomen is tegen de pandemie die momenteel alles beheerst. Twee weken die afgelopen weekend al weer voorbij waren, en uiteraard zijn verlengt. Waarschijnlijk zullen we rond de twee maanden thuis moeten blijven. Nog nooit heb ik zoiets meegemaakt. Niemand heeft die ooit meegemaakt, en het is een erg vreemde situatie.