5 euro

5 euro!Iedere week vijf euro betalen. Zomaar opeens, gemakkelijk via de telefoon rekening. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Zelfs niet eens toestemming geven.

Zo ging het met onze telefoonrekening. Opeens betaalde we iedere week 5 euro voor nummer 900 814 644. Het bleek om een abonnement te gaan op ‘game-station’. Gelukkig (voor ons) hadden ze precies het nummer van Ana, en dat bleef niet ongemerkt. Na een paar telefoontjes kregen we het geld, inmiddels al weer 20 euro) weer terug. Toen bleek ook dat je dit soort nummers gewoon uit kan zetten. Nooit meer ongevraagde superdure nummers die je kan bellen. Vreemd dat dit niet standaard uit staat, maar waarschijnlijk komt dat doordat de telefoonmaatschappij er ook niet slechter van wordt.

Gouda

Iedere Nederlander eet natuurlijk graag kaas. In Spanje eten ze echter ook graag kaas, en met name de Nederlandse kaas is goed vertegenwoordigd in de supermarkt. Gouda en Edam kopen wij altijd, en deze zijn overal makkelijk te vinden. Lekker een stukje Nederland als ontbijt.

Bij ons laatste pakje Gouda viel me echter wel iets op. Een klein Duits vlaggetje op de verpakking. Vreemd, want Gouda ligt toch echt in Nederland.

Gelukkig kon ik het gemakkelijk navragen. Een mailtje naar de kaasboer en een dag later had ik al antwoord. Blijkbaar is de beschermde naam van echte Nederlandse Goudse kaas “Holland Gouda” of “Dutch Gouda”. Alleen de term Gouda zonder Holland/Dutch mag dus blijkbaar iedereen op zijn kaas plakken. Nou heb ik dus zeker al jaren niet-Nederlandse kaas ontbeten.

Klassenfoto

Een klassenfoto is natuurlijk altijd leuk om te hebben. Een herinnering voor later om terug te kijken met wie je allemaal in de klas gezeten hebt. Leuk, maar tegenwoordig niet meer zo betrouwbaar.

Alex heeft een klassenfoto gehad van zijn vijfde klas en dat is een mooi aandenken, maar wat valt gelijk op aan deze foto… kijk maar: Klassenfoto Marpe 2016!

klassefoto-marpe-2016-added-kidNou ja, als je snel de foto bekijkt valt er natuurlijk helemaal niets op. Op eerste gezicht keken wij alleen maar naar Alex, en het viel ons op dat ie zijn ogen bijna dicht had. Maar dat maakt natuurlijk helemaal niet uit.

Hierna viel me nog iets anders op. Het jongetje rechts-onder lijkt te zweven, en heeft bij nadere inspectie veel meer aandacht voor de camera en hij heeft een veel schoner zwart uniformpje. Dit jongetje is erbij geplakt met een foto uit een studio.

De juf en de twee meest rechtse jongetjes zijn losgeknipt van de rest en een stukje opzij geschoven. Hierna is het nieuwe ventje erbij geplakt. Het ventje is een beetje naar achter geschoven, en de juf en de twee rechter jongetjes zijn er weer een beetje overheen gezet. Het lijkt zo net alsof hij erbij was, maar mij reist de vraag of we dit wel moeten willen, ookal is het jongetje wel onderdeel van de klas… Als het toch allemaal in elkaar geschoven wordt, dat kan je net zo goed van iedereen een studio foto maken, en daarna alle lachende, schone, in de camera kijkende kinderen samen in een klassenfoto plakken.

Doing the dog?

Doing the dog?!Engels is een flink belangrijke taal, dat ik neem ik aan voor iedereen wel duidelijk. In de opvoeding van Alex en Alan is Engels echter een beetje een ondergeschoven kindje. Voor onze zoons is Nederlands een stuk belangrijker. Op school heeft Alex een vergelijkbare situatie. Ook daar is Engels een ondergeschoven kindje en daar is Duits belangrijker. Iedere dag een uurtje Duitse les, en slechts twee keer in de week Engels.

Maar goed, met dat beetje Engels en thuis alle tv ook in het Engels indien beschikbaar moet het wel lukken. Tenminste, als hij het niet fout krijgt aangeleerd. Op school kreeg Alex een tekening met als Engelse titel “What’s doing the dog?”, helemaal fout natuurlijk. Dat moet zijn: “What’s the dog doing?”. Zo’n duidelijke fout, is slechts 1 enkele zin, daar worden we toch een beetje ongerust van.

Spam

Spam zuigt, vandaar dit dynamische tekstje! Klik en ervaar de wraak tegen de spam boerenVerboden toegang voor Spam!Altijd maar weer hetzelfde verhaal… SPAM! Inmiddels heb ik op dit blog al een overvloed van een kwart miljoen (!) spam berichten ontvangen. Maar wat kunnen we hier nu aan doen. Al deze reacties worden netjes automatisch weggefilterd, maar het blijft een ondoorbroken stroom van informatie. Bijna 260 nutteloze reacties per dag, waarin digitale valuta, hoogtepunt-uitstellers, handtasjes, uggs, cia1is en noem maar op geadverteerd worden. Ook nog eens in allerlei vaak onleesbare talen.

Ook ik ben (deels) schuldig hieraan, want ik heb ooit zeer korte tijd bij zo’n foute spamboer gewerkt. Die verstuurde spam om vertaalopdrachten binnen te krijgen.

De spammers gebruiken hiervoor allerlei geautomatiseerde systemen, en meestal betekent dit dat bij een nieuwe post direct een aantal reacties worden geplaatst. Om de reacties moeilijker herkenbaar te maken als zijnde spam worden er vaak verschillende zinnen in verschillende volgorde gecombineerd om zo een uniek tekstje te vormen. Het resultaat is meestal lachwekkend slecht, maar soms komst zo’n spam tekstje door de controle-slagen en dan is het doel bereikt. Als 1 op de 13400 reacties doorkomt is dat al een winst voor de spamboer.

Dat kan ik natuurlijk ook, vandaar dus deze terug-pak post. Iedere keer is de tekst anders, zodat ze maar blijven spammen. Alle foute reacties verdwijnen toch gewoon, maar het zet misschien die nare spam bots wat harder aan het werk, en dat kost die spam boeren uiteindelijk toch weer een klein beetje meer geld. Als deze post de spam-boer een cent meer kost, dan ben ik al tevreden.

Corendon

Corendon pasje!Tegenwoordig krijg je bijna overal wel een pasje. Gewoon omdat men denkt dat dit zorgt voor meer loyale klanten. Zo ook Corendon. En naam die mij onbekend was, totdat ik er achter kwam dat ze goedkope low budget tickets aanbieden naar Gran Canaria. Dat is natuurlijk interessant, dacht ik en ik schreef me in op de nieuwsbrief.

Corendon pasfoto!Toen ik echter opeens een goldcard kreeg thuis gestuurd was ik toch wat verbaast. Ik begon direct met de gold-card die je eigelijk pas na 10 reizen per jaar krijgt, en ik had een bijzondere pasfoto met gouden ketting. Toch eventjes schrikken om mezelf zo te zien.

Ik heb wel iets te verbergen

In 2006 was het de overheid die ons een hart onder de riem probeerde te steken. Toen al waren er 200.000 mensen bezig om ons in de gaten te houden. Zoeken naar vreemd gedrag om potentiële gevaren snel te ontdekken. Het moraal van het verhaal van 2006 was: Er is niks aan de hand. Gewoon doorgaan met leven. De site van de overheid tegen terrorisme is een stille dood gestorven en bestaat niet meer.

Vorig jaar was volgens de Volkskrant was Nederland het land met de meeste telefoon taps. Maar liefst 22 duizend telefoons worden jaarlijks getapt!

Afgelopen maand werd toegegeven dat de NSA per maand in Nederland 1.8 miljoen telefoon gesprekken afluistert.

Het zijn allemaal rookgordijnen.

Edward Snowden! Held!Nu is het 2013. Edward Snowden, een medewerker van de Amerikaanse geheime dienst doet een boekje open over alle informatie die wordt verzameld. Amerika staat in zijn hemd want wat blijkt, alles, maar dan ook echt alles, wordt af geluisterd en opgeslagen. Uiteraard doet Amerika dat niet zelf. De Nederlandse intelligentie dienst luistert alles af in Nederland en deelt deze informatie met andere diensten.

Alles wat je doet met je computer, alles wat je betaald met je pinpas of creditcard, overal waar je door camera’s wordt gezien, alle zaken waar de verzekering zich mee bemoeit, al je medische zaken, al je bankzaken, alles wat je doet met je telefoon, noem maar op. Alles wordt opgenomen en bewaard. Privacy is een grote illusie gebleken. Privacy wordt je gegund zolang je geen gevaar oplevert. Maar de grote vraag is dan voor wie kan je maar beter geen gevaar opleveren? En wat zijn de mogelijke gevolgen?

Het simpele feit dat het afluisteren en vergaren van informatie zo enorm wijdverbreid is geeft aan dat het een geautomatiseerd systeem is. 1.8 miljoen telefoongesprekken per maand afluisteren gaat niet zonder een geautomatiseerd proces. Als er toch een geautomatiseerd proces is, waarom zou je dat proces dan limiteren tot een onvolledige set. De logische conclusie is dat alles wordt afgeluisterd. Laten we er van uit gaan dat de eigenaar van dit systeem de overheid is.

Als de doelstelling is om alles af te tappen en te kunnen gebruiken is een niet af te tappen systeem direct een groot gevaar. Een niet te tappen bron is als een groot gat in het hek om de gevangenis. Dit betekent dat iedere overheid moet zorgen dat ze kennis hebben van de zwakheden van ieder denkbaar systeem. Indien ze iets niet weten moeten ze onmiddellijk onderzoek doen en uitzoeken wat de zwaktes zijn en bepalen hoe een bepaald systeem af te tappen is en te gebruiken. Alle theoretische zwakheden van ieder mogelijk systeem moeten onderzocht worden, en zodanig verwerkt worden dat er een kant en klare applicatie is om de zwakheid uit te buiten.

“Ik heb niets te verbergen”, “Van mij mogen ze alles weten”. Het zijn veel gehoorde uitspraken die duidelijk maken dat mensen niet beseffen wat er gebeurt. Alle recht op privacy die we nu verliezen zorgen er voor dat de volgende generatie steeds meer gecontroleerd zal worden. Steeds meer met de rug tegen de muur.

We worden allemaal in de gaten gehouden, en we ondergaan ons lot als lamme schapen. Al onze dagelijkse bezigheden zijn een zich dagelijks herhalend ritueel. Niemand heeft het echt slecht, en niemand maakt zich echt druk. Totdat je zelf besluit van je routine af te stappen. Maar wat zijn dan de gevolgen? Nu is het misschien een medewerker van een geheime dienst die een berichtje krijgt als iemand zijn gedrag omgooit en zijn hoofd boven het maaiveld uit steekt. Maar wie garandeert ons dat over 5 of 10 jaar die persoon niet direct in het gevang beland, of opeens verdwijnt.

Nu is er een held opgestaan. Snowden, die aanvoelde dat het niet goed ging en nu probeert een verandering teweeg te brengen. Iemand die dat doet ten koste van alles wat hij heeft. Laten we hopen dat die verandering er inderdaad gaat komen voor het voor ons allemaal te laat is.

Kycklingbullar

Ikea ballen!Al een tijdje zijn we geen buren meer, maar nog steeds gaan we graag op bezoek bij de IKEA. Nu is de IKEA weer eens in het nieuws. Blijkbaar zit er paard in de ballen van de IKEA. Wat daar precies het probleem mee is, is me niet echt duidelijk, maar als oplossing gaat de IKEA de ballen in heel europa uit de winkels halen.

Zonde natuurlijk want die ballen zijn best te pruimen, maar gelukkig heb ik net een paar dagen geleden nog een zakje meegenomen.

Verhuizen

Carvajal!Na een lange tijd erg fijn gewoond te hebben in de Ciudad Gardin (naast het huis van de rijkste man ter wereld, de eigenaar van de IKEA) werd het voor ons tijd om een iets grotere woning te zoeken. Onze nieuwe woning is iets meer in het centrum van de stad. Het pand staat bekend als de oude x-rated bioscoop maar nu zijn het lekker ruime appartementjes in het centrum van de stad. Met garage en flink wat winkeltjes in de buurt.

Alex is maar wat opgewonden door de verhuizing.Hij is ontzettend enthousiast en slaapt stukken minder. Waarschijnlijk komt dat door alle verhuis activiteit om hem heen. Hij heeft nu nog twee weken de tijd om weer tot rust te komen en dan is het groot feest in ons nieuwe huis. Zijn eerste verjaardag!!!

Audi

Audi deur met gat!Tijdens ons bezoek aan Nederland hebben we een paar dagen bij mijn broer bivakkeert. Hij had net een mooie nieuwe auto, een Audi A3. Hij heeft de auto net een paar weken en de auto wordt ieder dag netjes voor zijn huis geparkeerd in een burgerlijke buurt in Den Haag. Niks aan de hand zou je denken maar het liep toch anders. Opeens zat er ´s ochtends een flink gat in de deur van de bestuurder. Vlak onder het slot.

Na het aangifte doen bij de politie, aangifte doen bij de verzekering en langs bij de schade expert kregen we een aantal heldere conclusies. Het gat was gemaakt om het ingebouwde navigatiesysteem te stelen. De dieven waren waarschijnlijk gestoord tijdens hun ‘werk’ en hebben het bij het gat gehouden. Het raampje van de auto is niet ingeslagen, want dan gaat het alarm af. Het gat in de deur dient om de auto te openen zonder dat het alarm af gaat.

De auto meenemen zou betekenen dat de navigatie dezelfde avond alsnog gestolen zou worden. De deur wordt nu gerepareerd en verstevigd maar de vooruitzichten zijn niet positief.

Hierna kwam de onofficiële informatie. De dieven komen gegarandeerd terug om de navigatie alsnog mee te nemen. De deur wordt nu versterkt, maar dan zal zeer waarschijnlijk geen stand houden of de dieven komen terug met steviger materiaal. Het navigatiesysteem zal in Oost-Europa ongeveer 10 euro opbrengen. Het is de vraag of deze prijs ook echt reëel is, want een nieuwe navigatie kost rond de 1500 euro’s. De voorlopige oplossing is een flinke metalen stang aan het stuur, en voor het navigatie scherm. Wellicht wordt zo de roof vermoeilijkt.