Windows 10 en Ubuntu

Win10 Ubuntu!Er is flink wat controverse over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Het is nu al weer een dik jaar beschikbaar, en in den beginnen was het zelfs gratis. Windows 10 is een mooie Windows versie die goed in te richten is naar eigen voorkeur. De controverse kwam doordat in eerste instantie deze versie erg agressief aan de man gebracht werd. De nieuwe Windows werd zo’n beetje door de strot geduwd.

Over de redenen hiervoor valt natuurlijk ook te twisten, maar wellicht had Microsoft het beste met ons voor. Weg met zo veel mogelijk oude versies. Mensen die eigenlijk toch niet weten waar ze mee bezig zijn en met de nieuwe Windows een veiliger systeem hebben. Of misschien was Microsoft toch wat gehaaider en wilde ze iedereen met de nieuwe Windows beter in de gaten kunnen houden en tegelijkertijd kunnen voorzien van meer reclame en andere ongevraagde diensten.

Ik was in ieder geval erg blij met mijn nieuwe Windows versie. Een blijdschap die recent nog flink vergroot is tijdens een grote (gratis) update. Windows biedt nu optioneel een geheel Linux besturingssysteem als onderdeel van zichzelf aan. Linux (of in dit geval specifiek Ubuntu) dat een van de grote concurrenten van Windows is, werkt nu als een onderdeel van Windows, waarbij beide systemen gewoon lekker samen werken.

Voordeel is dat het nu mogelijk is om Linux programma’s direct onder Windows te draaien. Niet meer aanrommelen met dual boot systemen, of emulators, of zelfs hele virtuele systemen. Gewoon een prompt starten en gaan.

Het is allemaal nog redelijk nieuw natuurlijk, dus er zitten wellicht nog flink wat updates in de pijplijn, maar wat er nu al is heeft me toch al blij verrast. Heel veel programmatuur die ik nodig heb voor mijn werk zijn nu opeens standaard beschikbaar.

Het kakelverse Linux subsysteem is standaard niet beschikbaar. Mocht je het willen hebben, dan staat bij Microsoft een installatiehandleiding met uiteraard als vereiste dat je Windows 10 geinstalleerd hebt.

Torrevieja

We zijn lekker op vakantie met de familie, en ook dit jaar zijn we weer in Torrevieja. Lekker hangen rond het zwembad op op het overbevolkte strandje. Flink smeren natuurlijk, want de zon draait hier overuren.

Het belangrijkste is in ieder geval dat de kinderen het hier erg naar hun zin hebben. Lekker zwemmen in het zwembad, gaten graven op strand, golfje springen, spelen met de kinderen uit de buurt. Zo af en toe zijn ze zelfs zo moe, of zo bezig dat zelfs wij een momentje lekker kunnen relaxen.
Zwembadje Torrevieja 2017!