Februari ’24

No snow?!We zijn deze maand voor het eerst met de familie en voor mij voor het eerst sinds jaren weer wezen skiën. Leuk, alhoewel de sneeuwverwachting niet al te best was. Alex heeft wat indoor ervaring, en voor Alan is het een heel nieuw concept. Ana heeft hetzelfde als ik, voor haar is het ook jaren geleden. De onzekerheid over de sneeuw heeft op mijn werk nog voor flink wat hilariteit gezorgd. Er is zelfs een AI voor de grappen gebruikt. Een paar dagen voor ons vertrek begon het een klein beetje te sneeuwen, maar het was niet voldoende. Uiteindelijk konden we alleen skiën op een paar pistes die voorzien waren van sneeuw kanonnen om ze van een mooi wit laagje sneeuw te voorzien.

Skiën was erg leuk! We begonnen een dagje in ‘La Molina‘, en later bezochten we de sneeuw in ‘Marsella’, en ‘Les Angles’ in Frankrijk. Skiën was net als zwemmen. Ik wist bijna direct hoe ik de berg af moest. Ik was bang dat mijn ski kennis helemaal weg zou zijn, maar dat bleek niet het geval. Ik wist bijna direct weer alles, en kon me flink wat tijd met vallen en opstaan gelukkig besparen. De kinderen gingen ook hartstikke goed. Alex kan nu veilig een rode piste af, en hij begint as een beetje parallel te skiën. Alan kan al gemakkelijk een groene of blauwe piste af.

Hobby

Ik was altijd al groot fan van het spel waar je bergen muntjes van een plateau moest af duwen. Een zogenaamde ‘Pusher’. Ik heb een paar keer nagedacht om er eentje te kopen, maar dat heb ik toch nooit gedaan. Het apparaat is flink prijzig, en het vergt flink veel plek. Nu ben ik een nieuw idee dat ik wil realiseren. Ik heb de bouwplannen gekocht, en deze laten uitsnijden met een laser-cutter. Deze hoef ik dan alleen in elkaar te zetten, en dan kan ik zelf de techniek doen. Een computertje die een motortje aanstuurt samen met wat lampjes, met wat toeters en bellen. Als het lukt wil ik de plannen aanpassen en als dat lukt een transparante pusher maken.

Alans eerste wedstrijd

a photo of two soccer players when one player in an orange outfit kicks a burning comet across the field, right into the goalHet is stressen thuis! Thuis heerst er een beladen sfeer. We zijn allemaal enthousiast en dat terwijl de wedstrijd pas ver in de toekomst is. Voor Alan maakt het niet uit. Hij zit met zijn hoofd in de wolken. Zijn lijfje zit vol met adrenaline en hij vliegt bijna door het huis. Hij wil winnen. Iedere avond spelen we voetbal thuis. Ieder bezoek aan het park is nu inclusief een voetbal, en als het park een grasveldje heeft, dan moeten de voetbalschoenen ook mee. Op woensdag is zijn eerste oficiele wedstrijd met ‘Formento’, tegen een ander team uit Las Palmas.

Alex is enorm enthusiast, en dat gevoel is aanstekelijk. We zijn allemaal in juich stemming en we hopen allemaal dat Alan natuurlijk gaat winnen. Ook al wint ie niet, we zullen allemaal achter hem staan. Als ze verliezen is dat natuurlijk zowiezo te verklaren door een slecht veld, een zachte bal, vals spel van de tegenstander, of misschien zelf door het ontbreken van een sterspeler.

Voetbal

A painting of two football players trying to both get the ball on a football field, The players are painted with clear lines, lots of color. The legs of the football players and the football itself are much larger than normal. One player has a blue soccer outfit. The other player has orange colored clothes.Het voetbal-gen van mijn familie heeft een generatie over geslagen. Vader Kees en moeder Nel waren alletwee trainers voor jeugdteams bij VVSB (Het lokale voetbalteam uit Noordwijkerhout). Broer Bert was ook voetballer. Ikzelf ging af en toe mee om te kijken, maar was dan druk met het plukken van gras voor mijn konijn. Voetbal kon mij niet boeien, en nog steeds intereseert het spelletje me bijzonder weinig.

Het voetbal-gen was bij mij dus volledig afwezig, maar is bij Alan weer supersterk aanwezig. Alan speelt inmiddels bij ‘Atleti Formento‘. Een voetbal team van Las Palmas. Iedere avond spelen we voor het slapen gaan een potje voetbal in de gang (met een zachte bal). Ieder bezoek aan het park is hij direct aan het voetballen met de aanwezige kinderen. Ieder weekend naar het park, waar Alan graag zijn schoenen met noppen probeert. Een keer per week naar voetbal training.

Coach

Ik wordt coach! De datum waar we op moeten lekker is Zaterdag de 19de. Het evenement is de Kids Race 2022, in Maspalomas. Alan en Alex moeten dan aan de slag. Alan rent 300 meter en Alex moet vlammen op de 1000 meter. De kinderen hebben de gewoonte ontwikkeld om zich in de weekenden al snel te vervelen, en dan steeds minder prettig met elkaar om te gaan. Dit hoop ik te veranderen door direct al in de ochtend een training sessie in te lassen. Net zoals de echte wedstrijd, want die is ook in de ochtend.

Meestal gaan we zonder enige voorbereiding naar dit soort hardloop wedstrijden. De afstanden zijn zo klein dat ze het makkelijk redden, meedoen is balangrijker dan winnen, maar dit keer kunnen we denk ik met een beetje training een goed resultaat halen. Ergens in de 10 tien van finishers. We gaan het goed aanpakken. Eerst de afstand evalueren. Inschatten wat een goede snelheid is. Inschatten hoe ver ze hun eindsprintje kunnen volhouden. We hebben twee weekenden de tijd voor de training. Zaterdag en Zondag, dus 4 trainings sessies, waar ze allebij hun afstand twee keer kunnen oefenen, dat moet voldoende zijn. Als ze de training ‘s ochtends doen hoeven ze verder niets aan te passen aan hun standaard weekend invulling (hopelijk met minder vechten).

Het plan

  • Warming up. Lopen naar Romano (de hardloop baan), beetje springen, strekken, misschien een paar push ups.
  • De route eerst bekijken, gewoon rustig lopen. Bespreken hoe ze de afstand goed/makkelijk/snel kunnen lopen.
  • Alan: 300 meter. Vooraf een snoepje voor de energie. Eerst 220 meter vlot, dan 80 meter vlammen. Daarna water drinken en een beetje bijkomen/rusten. Twee keer! Ik meet de tijd om de progressie in de gaten te houden.
  • Alex: 1000 meter. Vooraf een snoepje voor de energie. Eerst 300 meter vlot, dan 300 meter iestje rustiger, dan weer 300 meter ietsje sneller en de laatste 100 meter vlammen. Daarna water drinken en een beetje bijkomen/rusten. Twee keer! Ik meet de tijd om de progressie in de gaten te houden.
  • Cooling down, beetje springen, strekken, resultaten bespreken, terug naar huis lopen.
  • Het doel

    De resultaten zijn niet zo belangrijk. Het is belangrijker dat de kinderen het naar hun zin hebben. Onze trainingen waren meer als stimulatie bedoeld, en een beetje voorbereiding. Als ze het redden, en bij de eerste 10 eindigen, dan is dat goed voor hun zelfvertrouwen, en dat zou fantastisch zijn, maar zowiezo is het finishen alleen al goed. Ze hebben zich dan goed voorbereid en hun best gedaan, en daar kunnen ze zich goed over voelen.

    Sport – Body Project

    Wat doe je als je je huis niet uit mag. Niet veel, en dat merk je snel in je gewicht. Ik ben na drie weken thuis al een paar kilotjes aangekomen. En dat met alle stress veroorzaakt door twee kleine kinderen thuis. Daar moet natuurlijk wat aan gedaan worden, dus we gaan nu iedere dag een half uurtje trainen. Op youtube vond ik super leuke filmpjes van team body project.

    Makkelijke oefeningen, een trainer die de hele tijd aangeeft dat als je het niet red, dat dat niet erg is, en dat je super goed bezig bent. Een hele goede motivatie. Alex en Alan doen ook goed mee, dus als bijkomend voordeel hebben we na de training twee kinderen die flink wat energie hebben verbrand, en dus even wat rustiger zijn.

    10K nachtloop

    Weer een 10K achter de rug. Een mooie tijd van net iets meer dan 50 minuten. Tot ongeveer twee maanden geleden was mijn voorbereiding helemaal top. Drie keer per week liep ik hard, en soms zelfs 10K. Meestal liep ik echter rond de 6 of 7K. Een goede voorbereiding voor een 10K dacht ik zelf. Maar toen kwam mijn familie weer thuis, en stopte mijn redelijk intensieve training. Van drie keer in de week hardlopen naar 0 keer in de week.

    Toch heb ik blijkbaar een goede basis, want ook na twee maanden geen stap zetten liep ik de 10K in een hele mooie tijd van 50 minuten en 10 seconden. Ik liep samen met de vader van een vriendinnetje van Alex, en dat zorgde natuurlijk voor nog net even wat meer motivatie.
    2018 - 10k nightrun!

    Taek wondo – Wit Geel

    Taek Wondo - Wit Geel!Gewoon lekker sporten. Dat is niet alleen leuk, het is ook nog eens super gezond. Alex gaat twee keer per week naar taek wondo, en dat betekend in zijn geval voornamelijk een uurtje rennen, springen, obstakel banen en af en toe schoppen of slaan tegen een matje of een denkbeeldige vijand.

    De taek wondo docent is een strenge man (zo komt hij in ieder geval over bij de kinderen in zijn klas) die de gewenste dicipline op een goede manier kan overbrengen. De docent dwingt respect af en geeft ook al en toe een complimentje waarna je het gecomplimenteerde kind bijna kan zien groeien. Bij fout gedrag krijgen de leeringen een paar minuten straf waarbij ze aan de kant moeten zitten, en even niet mee mogen spelen, of ze moeten bijvoorbeeld 5 push ups doen. Simpel maar effectief.

    Na wat gewenning gaat het met Alex erg goed bij de lessen. Zo goed zelfs dat hij al de eerste 20 basis bewegingen van het taek wondo onder de knie heeft. Voldoende voor een promotie maar de wit-gele band!

    *Trots*