Auto

Jawel, na een nieuwe accu, een nieuw sensortje, verse olie, een nieuw oliefilter en een vervanging van de koelvloeistof (de oude koelvloeistof zag er uit als vloeibare roest) doet onze auto het weer! Nu moeten alleen nog de twee banden vervangen worden die echt totaal geen profiel meer hebben. Misschien moeten we ook die ene losse koplamp nog wat beter bevestigen en dan is de auto klaar voor de keuring in januari. Ik ben benieuwd of ie er door komt, maar ik vermoed van wel, omdat ze hier niet zo moeilijk doen om de details.

Verhuizing

Van het hartje Las Palmas, vlak bij het strand, maar helaas ook vlak bij een drukke weg gaan we verhuizen naar een nieuw stulpje. Zo’n 10 minuten van ons huis hebben we een nieuw appartementje gevonden. Het gebied is erg rustig en de zone wordt ook wel de stad-tuin (ciudad-gardin) genoemd.

De redenen om te verhuizen zijn legio, maar het komt er op neer dat we een moderner ingericht huis wilde, schoner, rustiger en meer licht. Dit hebben we gevonden. Nadeel is wel dat het strand nu wat langer lopen is en we geen hiperdino (supermarkt) meer naast de deur hebben. Maar ja, een nadeel is alleen een nadeel als je er last van hebt en een voordeel is alleen voordelig als je er baat bij hebt toch.

15 januari gaan we verhuizen. Dus dat wordt een dagje niet op het strand liggen, maar hard aan de arbeid. Mijn partner kennende wordt het niet alleen spullen verplaatsen, maar vooral schoonmaken! (yech). Binnenkort hier een fotootje van ons nieuwe huis.

Cruyffs

Johan Cruyff is natuurlijk wereldberoemd. Ook zijn uitspraken zijn blijkbaar wereldberoemd. Hier in Spanje wordt mijn taalgebruik in ieder geval met hem vergeleken. Waarschijnlijk omdat ik met een beperkt vocabulaire toch alles probeer te zeggen en dat levert soms rare situaties op.

Conclusie: Niet geschoten, dan heb je ook geen bal nodig.

Jamon Iberico

Pata Nagra!Een wit voetje halen betekend dat je iets goed doet. In de wereld van de varkens-poten is een wit voetje echter een teken van een standaard kwaliteitje. Een zwart voetje is teken van top kwaliteit.

Het verschil tussen een poot van standaard kwaliteit en topkwaliteit is afhankelijk van het ras van het varken, het voer dat ie krijgt, of ie al dan niet gemasseerd wordt en de tijd dat het poot kan rijpen. De tijd om te rijpen is minimaal een jaar maar kan veel meer zijn.

Deze week hebben we, dankzij de ouders van Ana, een Jamon (zeg: gamon) Iberico in huis. Eentje met een pikzwarte voet. Samen met een houten rek om het poot in te hangen en een vlijmscherp mes is dit voldoende om te genieten van een culinair hoogtepuntje uit de Spaanse cultuur.

Tartaruga

Tartaruga!We hebben een huisdier! Ai, wat een grote stap in onze relatie. We hebben een gezamenlijk huisdier aangeschaft (of eigenlijk: cadeau gekregen). De ouders van Ana hebben ons voorzien van een klein schildpadje. Waarschijnlijk veroorzaakt doordat ik eens had laten vallen dat ik dit wel grappige dieren vond. Nu hebben we er dus eentje. Zijn/haar naam: Tartaruga. Dit is volgens mij Italiaans voor schildpad.

De omvang van het schildpadje is nu ongeveer 3 cm. Ik ben benieuwd hoe lang dat zo gaat blijven en of deze schildpad ook de paar honderd jaar gaat halen qua leeftijd.