Insect hotel

Ons vogelhuisje heeft ons laten zien dat we de lat veel te hoog hadden geplaatst. Mogelijk is het te warm, of misschien komt het doordat er bij ons in de buurt geen vogels zijn, maar het is duidelijk wat het vogelhuisje buiten Alex’ raam al sinds een half jaar leeg is. Er is zelfs nog nooit een vogel in de buurt geweest.
Misschien was het slim om onze pijlen te richten op een wat eenvoudiger doel. We zien wel vaak insecten vliegen, dus mogelijk hebben we hiermee betere resultaten. Een insect huisje is bovendien makkelijker te maken, en deze beestjes zijn waarschijnlijk veel minder kritisch dan een vogeltje.

Stap een: Maken van de buitenkant
Stap twee: Buitenkant verven in dezelfde kleur als de muur, zodat het niet zo veel in het oog springt
Stap drie: Takken en riet/bamboe zoeken, en deze in kleine stukjes van 3 centimeter zagen
Stap vier: Alle kleine stukjes in het insect hotel plakken
Stap vijf: Laten drogen, en buiten hangen

En nu rustig afwachten. Misschien komt er een insect langs in het hotel en blijft hij een tijdje op bezoek. We zullen zien.

Geldplant (Plectranthus Verticillatus)

Geldplant!In Spanje het ik het al meerdere keren gehoord. Er bestaat een geld plant. Een plant waar natuurlijk geen geld aan groeit, maar eentje die op een of andere manier zorgt dat geld binnenkomt in het huishouden dat voor de plant zorgt. Er zijn een voorwaarde aan deze plant verbonden. “Je mag het plantje niet kopen”. Naar de winkel gaan voor het plantje is helaas geen optie. Hier plantje moet verkregen worden op een van deze manieren:

  • Stelen. Pik een stekje ergens en probeer deze levend te houden
  • Ongevraagd krijgen. Iemand moet je een stekje kado doen.

We hadden al eerder een dergelijke plant, maar nadat we hem/haar verplaatst hadden ging de plant in een paar dagen van levend naar verdroogd en dood. Niks aan te doen, maar het is maar een plant dus het maakt niet veel uit dachten we.

Tijdens onze vakantie op El Hierro verbleven we in een appartementje waar de geld plant in een pot stond. Een goede reden om toch weer een klein stekje te pikken. Zo doen de kinderen ook nog wat biologische kennis op. In een plastic beker met wat zand en water hebben we het stekje hierna de rest van de vakantie overal naartoe meegenomen. Met twee kinderen in de auto ging dat niet altijd zonder wat heen en weer gegooi, maar uiteindelijk kwam het stekje thuis aan, hier kon ik bevestigen dat ie al een klein worteltje had ontwikkeld. Hierna hebben we m snel overgezet in zijn uiteindelijke verblijfplek in het raam van Alex.

Wat in de week hierna is gebeurt is raadselachtig en verrassend. Loonsverhoging, belastingdienst die vorderingen laat vallen, een promotie, een bonus, nog een bonus, verzekering die opeens uitbetaalt, bitcoin koers die weer omhoog gaat (ok, deze is wat vergezocht). In één week! Het lijkt alsof het plantje echt werkt.

Eco systeem

Een eco systeem is een verzameling van dingen die samen een balans vormen en zonder hulp van buitenaf kunnen overleven, en waarbij alle levende zaken uiteindelijk elkaar een handje helpen.

Het maken van een klein eco systeem is super makkelijk en hardstikke leuk om te doen. Als je een beetje geluk hebt hoef je nieteens je eco systeem te onderhouden. Ik heb het als volgt aangepakt:

  • Zoek een grote glazen pot (bijvoorbeeld eentje met conserven, of koop een grote pot in de winkel. Ik heb een 5 lieter pot gekocht voor ongeveer 5 euro.
  • Zorg voor een beetje decoratie. Ik heb twee eco systemen gemaakt. Eentje met schelpen en steentje op de bodem, en eentje met op het strand aangespoelde stukjes glas (sea glass). Wat je ook gebruikt, maak het eerst schoon onder de kraan.
  • Zoet water uit de sloot, een rivier of een meertje. Ja kan ook kraanwater gebruiken maar dat moet je dan eerst een dag later staan voordat je er plantjes en diertjes in doet.
  • Een paar water plantjes uit een rivier of meertje.
  • Een paar levende diertjes. Ik heb een paar slakjes (die met de plantjes uit de sloot meegelift waren) en ik heb twee zoetwater garnalen. De garnalen zijn de enige diertjes die ik gekocht hebt in de dierenwinkel voor 2.50 EUR per stuk
  • Als extratje heb ik ook een mos bal gekocht bij AliExpress. Deze balletjes kosten rond de 1 EUR, en zien er leuk uit. Soms gaan de garnalen er op zitten, en mogelijk kunnen ze kleine stukjes van het mos opeten.
  • Zet je eco systeem op een mooie plek met daglicht. Het licht is nodig zodat de planjes zuurstof kunnen maken en kunnen groeien. Zet de pot niet in de volle zon, want dan zal de boel teveel opwarmen en heb je waarschijnlijk snel gekookte garnalen. Als er teveel licht is zal je merken dat er veel groene of bluine algen groeien in de pot. Zet het geheel dan op een iets minder lichte plek.

    Uiteindelijk krijg je een mooie balans. De garnalen eten de algen en stukjes plant. De slak houdt de boel mooi schoon. De poep van de garnalen en van de slak is eten voor de plantjes, en zo gaat het met iedereen goed. Je hebt nu een mooi eco systeem gemaakt!

    Droog?

    Je kan ook een ‘droog’ eco systeem maken, door in plaats van het water en decoratie wat potgrond op de boden te leggen, en hierin wat plantjes neer te zetten. Ik heb dit een paar keer geprobeert, maar de planten weren steeds of veel te groot, of ze gingen vlot dood. Een eco systeem met water is veel makkelijker.

    Baby garnaal

    Onze garnaal heeft jonkies! In de mini ecologische pot zitten al sinds tijden twee garnalen. De garnalen zijn erg tevreden met hun huis, zeker sinds ik ze iedere dag een beetje extra voer geef. Zo tevreden zelfs dat ze hebben besloten hun gezin uit te breiden. Toen ik ze vandaag voer gaf zag ik een klein raar beestje zitten tegen het glas en na een wat naukeurigere observatie bleek het een hele kleine garnaal te zijn. Super leuk.

    Monarchvlinder!

    Het heeft flink wat stappen gekost, maar het is ons gelukt!!!! We hebben thuis een Monarchvlinder ‘uitgebroed’. Maanden geleden hebben we zaadjes verzameld van de plant waar de Monarchvlinders hun eieren op leggen, en de enige plant die ze eten. Langzaamaan begonnen deze plantjes te groeien, totdat er zelfs bloemen in kwamen. Veel vlinders hadden we echter niet gezien, totdat we opeens prijs hadden. Een stuk of 5 hele kleine rupsjes zaten in de plant. Een paar dagen later waren en nog maar twee rupsjes over, maar deze groeide als kool! Na een weekje full time blaadjes eten waren het flink dikke rupsen en begonnen ze aan het maken van hun cocoon.

    Chimbroek, Espinita en twee garnalen

    Alan heeft Chimbroek, een zwart blauwe vis. Alex heeft Espinitas, een blauw paarse vis, en ik heb twee garnalen. Allemaal aan de huisdieren. De vissen van Alex en Alan moeten om de dag twee keer drie korreltjes voer krijgen. Een goede manier om langzaam aan een beetje verantwoordelijkheid te trainen.

    Beide vissen zijn inmiddels al weer ge-upgrade naar versie 2.0. De eerste versie was een beetje een miskoop en na een dag of twee dreven deze al in hun kleine bakje met water. Gelukkig werden de 1.0 versies zonder problemen geruild voor betere versies. Alex had al goed door dat zijn vis de pijp uit was, en dat we een nieuwe voor hem gekocht hadden. Alan vraagt nu steeds of zijn vis al weer dood is (ook al slaapt ie gewoon), en hij weet dat dode vissen af en toe een beetje blauwer weer terugkomen.

    Mijn garnalen zijn het gemakkelijkst. Een grote pot met water en het enige wat ze doen zijn algen eten. Ze hoeven niet eens voer te hebben.

    Bier!

    Bier!Una cerveza por favor. Dat hoor je vaak in Spanje. Een biertje is een cerveza en het vragen om een biertje is een van de eerste zinnen die ik onder de knie had.

    Maar… binnenkort heb ik deze zin niet meer nodig. We gaan ons eigen bier brouwen. Met een zelf-brouw-set hebben we als het goed is over een paar weken zelfgemaakt bier. Met een flink pak natuurlijke bier-ingrediënten, twee enorme tonnen, en nog flink wat spul gaan we kijken of er een lekkere gele pint gemaakt kan worden.

    We moeten nog wel even nadenken over een naam voor ons bier. Heeft iemand nog een suggestie?

    Boom-plant dag

    Afgelopen weekend was het boom-plant dag en hebben we een paar bomen geplant. De bomen hebben we geplant in de buurt van een bos nabij Moya. Ana een Madroño, een boom typisch in Madrid. Ik heb een Laurel geplant en Alex ook een Laurel. Het was een gezellig gebeuren, met picknick en een tochtje door de natuur. Direct na het planten brak een enorme hoosbui uit, dus de bomen hebben lekker kunnen drinken.
    Boom-plant dag!Boom-plant dag!Boom-plant dag!Boom-plant dag!

    Ananas

    Lekkere Canarische ananas!Al een paar keer heb ik het verhaal gehoord dat als je een ananas schoon maakt en je het bovenste stuk in de grond zet, dat er dan weer een ananas uit groeit. Een vreemd verhaal, maar ik ga het toch maar eens proberen.

    Met een lekkere ananas van een van de Canarische eilanden ga ik het experiment uitvoeren. Het klimaat is de ananas bekend, dus wellicht is er een kans van slagen.