Bier!

Bier!Una cerveza por favor. Dat hoor je vaak in Spanje. Een biertje is een cerveza en het vragen om een biertje is een van de eerste zinnen die ik onder de knie had.

Maar… binnenkort heb ik deze zin niet meer nodig. We gaan ons eigen bier brouwen. Met een zelf-brouw-set hebben we als het goed is over een paar weken zelfgemaakt bier. Met een flink pak natuurlijke bier-ingrediënten, twee enorme tonnen, en nog flink wat spul gaan we kijken of er een lekkere gele pint gemaakt kan worden.

We moeten nog wel even nadenken over een naam voor ons bier. Heeft iemand nog een suggestie?

Boom-plant dag

Afgelopen weekend was het boom-plant dag en hebben we een paar bomen geplant. De bomen hebben we geplant in de buurt van een bos nabij Moya. Ana een Madroño, een boom typisch in Madrid. Ik heb een Laurel geplant en Alex ook een Laurel. Het was een gezellig gebeuren, met picknick en een tochtje door de natuur. Direct na het planten brak een enorme hoosbui uit, dus de bomen hebben lekker kunnen drinken.
Boom-plant dag!Boom-plant dag!Boom-plant dag!Boom-plant dag!

Ananas

Lekkere Canarische ananas!Al een paar keer heb ik het verhaal gehoord dat als je een ananas schoon maakt en je het bovenste stuk in de grond zet, dat er dan weer een ananas uit groeit. Een vreemd verhaal, maar ik ga het toch maar eens proberen.

Met een lekkere ananas van een van de Canarische eilanden ga ik het experiment uitvoeren. Het klimaat is de ananas bekend, dus wellicht is er een kans van slagen.

Koffie oogst

Koffie oogst - 1 boon!Het is niet veel, maar toch… het eerste jaar met mijn koffieplant heeft welgeteld een halve boon opgeleverd. De rest van de oogst is verdroogt, verdort or gewoon verdwenen.

Hopelijk gaat het het volgende jaar wat beter. De koffie plant heeft nu echter geen blaadjes meer ziet er bijzonder slecht uit. Hopelijk overleeft hij zijn eerste jaar en stijgt de opbrengst een beetje.

Koffie faal

Koffie uitgedroogd!Mijn koffie plant heeft een lastige tijd achter de rug. Eerst werd ons balkon geschilderd en het geregeld verplaatsen van de koffie plant had als gevolg dat 90% van de koffie bonen-in-spe er de brui aan gaven. Hierna was ik een maand afwezig vanwege de geboorte van Alex. Het gevolg was dat de resterende koffie bonen volledig uitgedroogd waren.

De uitgedroogde koffiebonen heb ik geprobeerd te zaaien, met als doel een paar nieuwe koffieplanten te verkrijgen, maar helaas, mijn vrouw heeft de zaadjes met pot en al bij het vuil gegooid in een schoonmaak opwelling. Ik heb nog een paar mini-boontjes gezaaid, maar ik zie het somber in. Volgend jaar nog maar weer een keer proberen.

Home made katoen

Katoen!Het ziet er een beetje vreemd uit, maar het is toch echt katoen. Ik vond deze katoenplant en het ontstaan van een bolletje katoen verbazingwekkend interessant.

De katoen plantjes hebben nog een paar zaden die waarschijnlijk ook zo’n bol katoen worden. Hierna heb ik een paar stukken natuurlijk katoen. Net niet voldoende om er iets decoratiefs van te maken, en al helemaal te weinig voor een kledingstuk (misschien een kleine teen warmer).

Het proces van bloem tot katoen ging als volgt.
Katoen - bloem!Katoen - bloem!Katoen - bol!Katoen - Zaad!

Koffie update

Koffie met groene bonen!De koffiestruik groeit voortreffelijk. Er hebben al flink wat bloempjes in gezeten, en nu zijn de koffiezaden zich aan het ontwikkelen.

Nog een paar weekjes, en dan kan ik denk ik beginnen met het plukken van een aantal koffiebonen. Ik denk niet dat ik mijn mijn oogst echt veel koffie zal hebben, maar ik hoop toch wel genoeg te hebben voor een bakkie.

Uiteraard zijn er ook een aantal bonen bedoeld om weer te zaaien, zodat ik in de toekomst wat meer van mijn eigen koffie kan drinken.

Avocado update

De avocado groeit uitstekend en het is al een flinke boom geworden. Nog geen avocado’s, want dat kan een paar jaar duren, maar ik heb goede hoop dat deze plant blijft voortbestaan. Omdat de boom dreigde ons plafond te toucheren heb ik de top eruit moeten knippen. Zodoende zou hij nu in de breedte moeten groeien en dat gaat voorlopig goed.

Enige nadeel is dat voor het verkrijgen van avocado’s je een mannetjes en een vrouwtjes plant nodig hebt. Een avocado is zowel mannetje als vrouwtje, maar heeft altijd een bepaald ritme, bijvoorbeeld ‘s morgens mannetje en ‘s middags vrouwtje. Dit betekent dus dat je minimaal 2 planten nodig hebt om een avocado te verkrijgen. Maar omdat er tot nu toe nog geen bloemen in de plant zitten is kan ik dit probleempje laten rusten totdat ik een bloem zie.

Pinda update

Pinda plant!De pinda plantjes groeide aardig, en ze hebben zelfs voor kleine pindaatjes gezorgd. Maar de nieuwe pindaatjes waren zo klein dat ze niet eetbaar waren. Ook de pinda plant was aardig vatbaar voor ongedierte.

Om aan de pinda’s te komen moest de plant gerooid worden, en moest ik de aarde flink onderzoeken. Zodoende heeft ook de pinda plant inmiddels het tijdelijke voor het eeuwige verruilt. Het was wel grappig om te zien hoe de pinda’s groeide, van klein geel bloemetje, tot uiteindelijk minipinda’s in de grond.