Wanbetalers opgepast!

Van de school van Alex en Alan hebben we een officiële mail ontvangen. In deze mail wordt gesteld dat de school nu eindelijk gaat optreden tegen wanbetalers! Dat klinkt natuurlijk goed, maar toch heb ik mijn bedenkingen hierbij. Niet omdat wij zelf ook wanbetalers zijn, nee, wij betalen (gelukkig) netjes alles wat betaalt moet worden. Maar toch zijn er een aantal zaken die schijnbaar niet helemaal netjes zijn.

 • De school is officieel gratis. De overheid betaalt alles voor de kinderen. Toch vraagt de school een vrijwillige bijdrage van rond de 50 euro per maand per kind. Deze vrijwillige bijdrage is vreemd genoeg verplicht.
 • Als reden voor de verplichte vrijwillige bijdrage worden allerlei vaagheden genoemd, maar een specificatie hebben we nog nooit gezien en eerlijk gezegd verwacht ik deze ook nooit te krijgen.
 • Sommige ouders weigeren uit principe de verplichte vrijwillige bijdrage te betalen.
 • Om de wanbetalers van de verplichte vrijwillige bijdrage te straffen worden nu de volgende maatregelen genomen:
  • Ouders die niet betalen krijgen geen inzicht meer in de cijfers van hun kind via de school website
  • Kinderen mogen niet meer mee op excursies
  • Kinderen mogen niet meer te vroeg gebracht worden of te laat opgehaald
  • Bij alle extras die de school biedt aan de kinderen worden mogelijk de kinderen van wanbetalers uitgesloten

Het lijkt er sterk op dat de school door middel van de kinderen een flinke druk wil uitoefenen op de ouders. Ik twijfel of dat echt de juiste manier is, en vermoed dat de mail van de school nog een staartje gaat krijgen.

Coca Cola & Mentos fontein

Het experiment is simpel. Een paar Mentosjes in een fles Coca Cola heeft als gevolg een grote fontein van cola die de fles uit spuit. Ik heb aan Alex het experiment uitgelegd, met als opmerking dat dit experiment absoluut niet in huis gedaan moet worden, want dan zit natuurlijk alles onder de cola. Dit is er eentje voor buiten.

Het ietwat tegenvallende resultaat zie je in dit filmpje.

Peetoom voor Alex

Peetoom certificaat!Ikzelf ben sinds kort de peetoom van kleine Jack en sinds gisteren heeft ook kleine Alex een peetoom. Deze grote verantwoordelijkheid is gevallen op de schouders van Miguel, een gezamenlijke vriend en iemand waar zowel Ana als ik zeer veel vertrouwen in hebben. We zijn er van overtuigd dat Miguel een positieve invloed zal hebben op de ontwikkeling van Alex.

We zijn nog op zoek naar een peettante. Officieel worden peetoom en -tante geregistreerd tijdens de doop. Voor het dopen van Alex hebben we echter nog helemaal niks geregeld, dus naar alle waarschijnlijkheid gaat dat nog even duren. Tijd zat dus om de perfecte peettante te vinden.

Naast het bed

Dat was even schrikken. Alex is vandaag voor het eerst (en hopelijk voor het laatst) van het bed gerold. Hij werd om een uur of half zeven wakker en dat betekent dat hij daarna geen trek heeft om weer te gaan slapen. Alex’ dag begint namelijk lekker vroeg. Na een schone luier en een flesje melk speelt hij dan meestal even in ons bed met zijn paarse olifant en zijn kleine stoffen ezel boekje. Hierna ligt hij meestal naast zijn moeder een beetje te relaxen.

Vandaag was hij echter al vroeg actief, en hij begon met rollen. Al snel had hij een flink stuk afgelegd en was hij naar de rand van het bed gerold. En toen… boink! Ana in paniek, en de kleine huilde een beetje van de schrik. Gelukkig was het een valletje van een laag bed op een kleedje, dus hij was al snel weer alles vergeten. Toch hadden we als ouders eventjes last van een adrenaline piek. De dagen dat we Alex rustig zijn gang konden laten gaan zijn bijna voorbij. Vanaf nu is het opletten en in de gaten houden geblazen.

Granen niet, fruit wel

Fruit hapje!Het gaat snel met de kleine. Hij is al weer 5 maanden. Twee weken geleden zijn we begonnen om een beetje granen in zijn melk te stoppen. Alex krijgt namelijk, als zijn moeder aan het werk is, twee keer per dag de fles. Die granen vond hij maar niks.

Vorige week zijn we begonnen met fruit. Eerst drie dagen kleine lepeltjes met sinaasappelsap en daarna beetje bij beetje meer sap. De sinaasappelsap was een beetje zurig, maar het ging erin als pap. Al ver voor het arriveren van het lepeltje ging zijn mond al wagenwijd open. Drie dagen later kreeg hij voor het eerst sinaasappelsap met peer.. een beetje vastere substantie en ook dat viel erg in de smaak. De meest recente toevoeging was lekkere appel.

4 Maanden

Alex verbaast!We zijn al weer vier maanden verder en Alex is inmiddels een heel stuk gegroeid. Na de geboorte van onze zoon is het leven in een stroomversnelling geraakt. Alles lijkt sneller te gaan en opeens hebben we voor heel veel dingen geen tijd meer. Ook lijkt het alsof alles opeens veel intenser beleefd wordt.

Een verkoudheid die vroeger alleen maar lastig was is opeens een stuk belangrijker en de gevolgen zijn een stuk groter. Als ik verkouden was werd de kleine dat ook, met als gevolg slapeloze nachten, een arme baby die enorm hoest en proest, een arme baby die niet meer wil drinken en een arme baby die alleen tot rust komt als hij in armen gehouden wordt. Dit een paar dagen 24 uur achter elkaar is een flinke inspanning.

Tegelijkertijd is het een prachtige ervaring om steeds weer nieuwe ontwikkelingen waar te nemen. Alex die iets pakt, Alex die naar zijn vader kijkt als iemand ‘papa’ zegt, Alex die steeds inventiever wordt om te voorkomen dat er een zout oplossing in zijn neusje gespoten wordt, Alex die steeds beter controle krijgt over zijn lichaam en af en toe expres zijn been strekt als je probeert hem een broek aan te trekken.

Het is veel werk, dat ouderschap, maar het is absoluut de moeite waard. Een Alex die oprecht lacht of een glimlach van de kleine is het mooiste wat er is, en Alex is er gelukkig niet zuinig mee. Zelf vlak na hoestbuien, overgeven of wat dan ook verschijnt er geregeld een prachtige lach op zijn gezichtje.

Het volgende avontuur staat al klaar. Het lijkt erop dat één van zijn tandjes flink aan het groeien is.

Gehoest en geproest

Rhinomer!Gisteren en vandaag was de kleine flink verkouden en dat hebben we geweten. Melk drinken was zelfs lastig, want zijn neusje zat zo verstopt dat hij niet tegelijkertijd kon drinken en ademen. De hele tijd was hij aan het hoesten en het proesten en hij heeft de hele nacht geen oog dicht gedaan. Als direct gevolg waren ook wij de hele nacht in de weer. Arme jongen, maar toch deerde het hem niet zo erg. Geregeld verscheen er vlak na een hoestbui, die klonk als de ergste ooit, een prachtige lach op zijn gezichtje.

De oplossing die we nu uitproberen is Rhinomer. Een zoutoplossing die direct in zijn neus gespoten wordt. Erg lekker vind Alex het niet, maar het werkt goed voor een tijdelijke opluchting.

Schoen gezet

Eerste schoen gezet!Ik weet niet of Alex zich ervan bewust is, maar zijn schoen is gezet met een flinke wortel erin. Het enige puntje is wellicht de afstand, maar Alex heeft goede hoop dat de sint een omweg maakt om ook de half-nederlanders te voorzien van een cadeautje.

Alex is in ieder geval erg braaf geweest en het paard van de sint zal de wortel zeker smakelijk vinden want het is een lekkere Canarische wortel.

Tweetalig

Tweetalig!De kleine zal er niet aan ontkomen. Zijn opvoeding zal plaats gaan vinden in het Spaans en het Nederlands. Gelukkig blijkt dit ook positieve gevolgen te hebben voor de kleine. Voor ons was het erg eenvoudig om tot dit besluit te komen.

 • Mijn Spaans is vloeiend maar nog steeds verre van perfect, ook al is het voor een Spanjaard perfect te begrijpen. Het lijkt ons beter dat de kleine niet mijn fouten overneemt.
 • De helft van zijn familie (opa, oma, oom, tante, nichtje, neefje) is Nederlands en hiermee moet de kleine uiteraard kunnen communiceren.

De verdeling van de talen is simpel. Ik spreek mijn moedertaal Nederlands, en Ana de hare, Spaans. Ik ben benieuwd of de tweetalig opvoeding ook gevolgen zal hebben voor Ana. Wellicht zal ook zij nu wat extra inspanning leveren om toch op zijn minst te begrijpen waar het over gaat als ik in Nederlands spreek.

Engels is natuurlijk ook een belangrijke taal, maar om de kleine niet al te veel te verwarren bewaren we deze taal voor later. Ik heb een zondvloed aan Engelse boeken en films, dus dat komt wel goed.

Ik had er nog nooit bij stilgestaan, maar het gebruiken van verschillende talen biedt nog een paar voordelen. Ik het Nederlands kan ik met onze zoon spreken, zonder dat zijn moeder het begrijpt. Ik het Engels kan ik met zijn moeder spreken, zonder dat onze zoon het begrijpt. Kennis is macht, dat blijkt maar weer eens.