Februari ’24

No snow?!We zijn deze maand voor het eerst met de familie en voor mij voor het eerst sinds jaren weer wezen skiën. Leuk, alhoewel de sneeuwverwachting niet al te best was. Alex heeft wat indoor ervaring, en voor Alan is het een heel nieuw concept. Ana heeft hetzelfde als ik, voor haar is het ook jaren geleden. De onzekerheid over de sneeuw heeft op mijn werk nog voor flink wat hilariteit gezorgd. Er is zelfs een AI voor de grappen gebruikt. Een paar dagen voor ons vertrek begon het een klein beetje te sneeuwen, maar het was niet voldoende. Uiteindelijk konden we alleen skiën op een paar pistes die voorzien waren van sneeuw kanonnen om ze van een mooi wit laagje sneeuw te voorzien.

Skiën was erg leuk! We begonnen een dagje in ‘La Molina‘, en later bezochten we de sneeuw in ‘Marsella’, en ‘Les Angles’ in Frankrijk. Skiën was net als zwemmen. Ik wist bijna direct hoe ik de berg af moest. Ik was bang dat mijn ski kennis helemaal weg zou zijn, maar dat bleek niet het geval. Ik wist bijna direct weer alles, en kon me flink wat tijd met vallen en opstaan gelukkig besparen. De kinderen gingen ook hartstikke goed. Alex kan nu veilig een rode piste af, en hij begint as een beetje parallel te skiën. Alan kan al gemakkelijk een groene of blauwe piste af.

Hobby

Ik was altijd al groot fan van het spel waar je bergen muntjes van een plateau moest af duwen. Een zogenaamde ‘Pusher’. Ik heb een paar keer nagedacht om er eentje te kopen, maar dat heb ik toch nooit gedaan. Het apparaat is flink prijzig, en het vergt flink veel plek. Nu ben ik een nieuw idee dat ik wil realiseren. Ik heb de bouwplannen gekocht, en deze laten uitsnijden met een laser-cutter. Deze hoef ik dan alleen in elkaar te zetten, en dan kan ik zelf de techniek doen. Een computertje die een motortje aanstuurt samen met wat lampjes, met wat toeters en bellen. Als het lukt wil ik de plannen aanpassen en als dat lukt een transparante pusher maken.

Januari ’24

Het jaar begonnen met het bezoek van de familie van Ana. Juanjo heeft een mooie impressie van de start van 2024 gepubliceerd op zijn YouTube kanaal. We hadden ook een bezoek uit Wassenaar van Marco en familie en dat was superleuk! We zijn naar Guayadeque geweest om daar een mini rondje te lopen, en natuurlijk in de grot een hapje te eten. Hierna langs ons huis, een een wandeling gemaakt door het Doramas park waar ik heb geleerd wat ik moet doen om een mooie foto te kunnen maken van de kinderen. De magische woorden: ‘Rug recht!’.

Apple weer 99 euro betaald om ook dit jaar weer voor iOS te mogen ontwikkelen, maar na een jaar zit mijn eerste app nog steeds in de pijplijn. Ik zie het wel, misschien lukt het me dit jaar om wat tijd vrij te maken.

De ingang van ons appartement is vlak naast een escape room. Deze escape room is er al weer een paar jaar en we zien geregeld flink wat mensen voor de deur staan. Deze maand waren wij eindelijk aan de beurt, en konden we proberen te ontsnappen. Gelukkig is het ons gelukt, met seconden op de klok konden we op het laatste moment toch nog ontsnappen. Het was een leuke bezigheid, en het was weer eens wat anders. De kinderen vertelde ons dat ze het ook leuk vonden, maar ik kon wel merken dat ze tijdens het spelletje flink gestressed waren. Hun eerste prioriteit was supersnel ontsnappen, en dat lukte niet, sommige hints vergde wat denkwerk.

Agenda

Agenda?!Een agenda is redelijk eenvoudig om bij te houden dacht ik. Je maakt afspraken en die noteer je op de dag waar je de afspraak hebt. Iedere dag kijk je op de pagina voor de huidige dag, en dan zie je direct alle afspraken die je in het verleden gemaakt hebt. Super logisch.

Blijkbaar is het toch niet zo heel super logisch. Op de school van onze kinderen gebruiken ze de agenda op een andere manier. De afspraken staan op de dag waar iets is afgesproken, met een melding voor welke dag in de toekomst het is. Bijvoorbeeld op de pagina van vandaag staat: ‘Morgen pagina 64 biologie lezen’, ‘Volgende week woensdag examen taal’. Het gevolg is een, wat mij betreft, nutteloze agenda. Iedere dag moet ik het verleden doorzoeken of er de komende dag iets is dat bestudeerd moet worden, of iets dat gemaakt moet worden. Een verschikkelijk slechte manier om een agenda te gebruiken, en een verschikkelijk voorbeeld voor de jonge studenten.

Geen saldo

Money gone!Vrijdag, na werk ging ik langs de supermarkt naast mijn werk. Ik ga vaak naar deze supermarkt, dus ik loop efficient langs alle schappen, en pak wat ik nodig heb. In de rij, betalen, en naar huis was het idee. Helaas ging dat niet zo makkelijk. Betalen lukte niet. Ik had geen saldo. Vreemd, dan maar een ander pasje. De boodschappen in de auto geladen, en toch maar even gekeken. Even kijken en flink schrikken. Onze hele rekening was leeg! Alles was uitgegeven in Marceille, in Frankrijk. Onze hele rekening, met bijna 1500 euro, in een dag leeg gemaakt.

Hierna alle stappen ondernomen. De bank op de hoogte brengen. Alle pasjes geblokkeerd. Alle codes en alle wachtwoorden veranderd. Aangifte doen bij de politie, en nu hopen dat we wat van ons geld zullen terug zien.

De dief/dieven hadden een fout gemaakt. Een aanschaf maakte het makkelijk om de dader te indentificeren. Met 100 van onze euros had de dief een hotel kamertje gehuurt in booking. Lekker om er binnenkort even uit te gaan. Het merkwaardige is dat bij booking al zijn gegevens bekent moeten zijn. De dief heeft mijn bankpasje aan zijn booking account gekoppeld, en een hotel gehuurt op zijn naam. Het lijkt eenvoudig om zo de dader te vinden, maar ik ben bang dat niemand de moeite gaat nemen om iets te doen. Aan mij zal booking nooit gegevens doorgeven van de reservering. De politie zal het waarschijnlijk een zorg wezen, en voor de bank is 1500 euro veel te weinig om een duur onderzoek te rechtvaardigen. Jammer, maar het lijkt alsof de dief zijn spulletjes, betaald met mijn geld, mag houden en hier makkelijk mee wegkomt.

Tamagotchi

Alan had vroeger een klein krabbetje als huisdier. Het krabbetje woonde in Alan’s kamer, in een mooi hokje met krab spelletjes, water, planten, en wat zond zodat zij een holletje kon graven. Helaas werd ze steeds ouder, en tijdens onze laatste vakantie was ze overleden. Jammer. Hij wilde een nieuw huisdier, dus hebben we een beetje onderzoek gedaan. Een wandelende tak leek leuk, of een nieuw krabbetje. Of misschien een hamster. Het was lastig om te besluiten wat we het beste konden doen. De krab zat weken achter elkaar alleen maar in haar zelfgemaakte holletje, en kwam alleen naar buiten om haar eten te pakken. Ook de zorg voor het beestje werd direct bij Alan’s vader geplaatst. Dat moest anders natuurlijk.

Tijdens een zoektocht naar een diertje liep ik ook een speelgoed zaak binnen. Ik hoopte om een berobotiseerde vis, of iets dergelijks, en toen zag ik de tamagotchi eieren liggen. Misschien is dat wat dacht ik. De technologie is wel uit de vorige eeuw, maar als het leuk is, is het leuk. Alan was helemaal blij ermee. Zijn gedachten van een nieuwe krab verdwenen als sneeuw voor de zon. Zijn nieuwe tamagotchi moest gevoerd worden, je kan ermee spelen, en hij moet hem disipline bijbrengen. Als top op de vuurpijl kan hij hem ook nog eens makkelijk meenemen. Een heel geslaagd kadotje, waar niet alleen Alan superblij mee is.

Evaluatie – 2023 bijna voorbij

Het einde van het jaar is een perfecte tijd om even terug te kijken naar het verleden. Ik vind het leuk om in de laatste paar dagen, vlak voor het einde van het jaar en het begin van een nieuw jaar terug te kijken naar de afgelopen periode. Een vol jaar, met ervaringen, en leer momentjes. Terugkijken naar de beste activiteiten van het jaar maakt me superblij. Zelfs de moeilijke momenten voegen waarde toe, en helpen me mezelf te verbeteren.
Evalueren van het afgelopen jaar is leuk, maar verder terug kijken is zelfs nog indrukwekkender. Herinneringen van bijna 48 jaar, waarbij de meeste herinneringen positief zijn vullen me met blijdschap. Mijn zoons zo snel zien opgroeien is fantastisch en het voelt alsof ik ze help met het opbouwen van hun eigen herinneringen, die hopelijk in het positive rijtje terecht komen, en waar ze in de toekomst zelf met blijdschap naar kunnen terugkijken.

Het jaar zit er al weer bijna op. 2023 was een jaar dat supersnel voorbij gevlogen is. Toch is er weer veel gebeurt, en hebben we heel veel geleerd en heel veel gedaan. Disneyland!, Paris, Torrevieja, Headball, Noordwijkerhout, Wadlopen, Avifauna, Paling, Bitterballen, Voetbal (Alan speelt bij ‘Fomento’), Voetbal GC – Getafe: 2 – 0 gewonnen, La Laja, Burrito, Roque Nublo, Alex naar Barcelona met zijn peetoom Miguel, Routes over het eiland, Klimmen, Bezoek Miguel, Bezoek Nel, Bezoek Bert Sally Annabel Jack, Bezoek familie Ana. Het jaar afgesloten met rasca’s, lego, nieuwe fietsen, en een oud-en-nieuw in een luxe all-in hotel in het zuiden.

De kinderen zijn enorm gegroeid, op school gaan ze alletwee bijna perfect. Hele goede resultaten, dankzij flink wat motivatie van Ana die heel veel tijd investeerd in de studie van de kinderen. Ik ben een paar kilotjes afgevallen, en probeer twee keer per week een rondje hard te lopen. We wensen iedereen een heel goed 2024 toe!
Family christmas 2023

Het maken van – Like and subscribe

Bijna ieder YouTube filmpje heeft een klein onderdeeltje waarin the maker van de video aan de kijker vraagt of je een like wil geven, en wil subscriben op het betreffende kanaal. De likes zorgen ervoor dat het voor iedereen snel duidelijk wordt dat het een relatief goed filmpje is, en een kanaal met veel subscribers heeft bijna altijd ook flink veel views. Voor de amateurs is dat hardstiikke leuk, en voor de professionele filmmakers staat veel subscribers gelijk aan een hoger inkomen.

Alex vond het leuk om hier ook wat mee te doen, dus we hebben een ‘Like & subscribe’ stopmotion gemaakt. Het idee is om deze achter een nieuw filmpje te plakken, net zoals vooraf nu een intro verschijnt. We horen graag je mening hierover!

Als eerste hebben we de tekst en de letters gemaakt. Tekenen, kleuren en uitknippen. Hierna bedacht wat we wilde doen. Alex wilde iets met zijn skatebord, dus hebben we bedacht dat het leuk zou zijn als hij over de letters heen zou springen. Omdat het natuurlijk een beetje saai is om overal overheen te springen hebben we hier wat variatie in gebracht. Eerst springen, hierna duiken, hierna los van het skateboard springen, daarna letters wegtikken, en tot slot niks, laat maar komen.

Het verhaal zelf was eenvoudig, maar tegelijkertijd een heel krachtig, herkenbaar verhaal. Hier heb ik Alex een beetje mee geholpen, om er een beetje lijn en progressie in te brengen. Een jonge jongen, die confrontatie en problemen ontwijkt. Langzaam groeit zijn zelfvertrouwen en groeit hij op. Hij wordt steeds slimmer in het ontwijken van obstakels, totdat hij kiest de rollen om te draaien. Eerst stop hij de dreigingen die op hem afkomen, en uiteindelijk heeft hij zo veel zelfvertrouwen dat hij de dreiging kan negeren. Hij heeft geleerd dat het vertrouwen in hemzelf vele malen sterker is dan welke dreiging van buitenaf dan ook.

Het verhaal is simpel, maar raakt wel een snaar. Het is een verhaal toepasselijk op iedereen. We beginnen allemaal met angst en onduidelijkheden over het pad dat we zelf kiezen. Langzaamaan verminderd de angst en leren we onszelf kennen, en uit deze kennis vloeit een enorme kracht. Met vertrouwen in jezelf kan je je angst naast je neerleggen en als je dat wil een enorme impact hebben op de wereld om je heen.

Het maken van het filmpje was redelijk arbeidsintensief. Een stop motion maak je door heel veel losse plaatjes achter elkaar te plakken. Alex heeft dus ruim een uur op de grond gelegen, tewijl we steeds de lettertjes en het skatebord een beetje verschoven. Foto maken, en het volgende beeld voorbereiden. In totaal hadden we bijna 100 fotos, goed voor een kort filmpje van 18 seconden.

Als we aan het einde nog een zoom toevoegen, en een fade out naar zwart komen we aan een eind sequentie van ongeveer 20 seconden. Nog wat special effect erbij (door alle 100 plaatjes een voor een af te lopen en een beetje te verbeteren) en het wordt een erg leuk filmpje.

Mooi resultaat vinden we zelf, maar wat vind jij ervan? Heb je ideeen/tips/suggesties? Vond je het een geslaagd filmpje? Laat een berichtje achter bij de reacties!

Geleerd tijdens het maken van dit videotje:
– Muziek eronder zou leuk zijn, maar 20 seconden is lastig te vinden. Plus de copyright issues die erbij komen kijken zijn lastig.
– Alex lag de hele tijd op de grond, en dan was wat ongemakkelijk. Volgende keer proberen we wat anders, zodat ook zijn blik wat natuurlijker lijkt op het filmpje.

Disneyland Paris

DIsney 2023!Drie dagen hebben we genoten van een kunstmatige gelukkige omgeving. Er waren flink wat zaken die in Disney voor verbetering vatbaar waren, maar dat zijn dingen die in alle pretparken voorkomen. Rijen, kapotte attracties, commercie overal, enorme groepen mensen, conflicten en discussies tussen ouders en kinderen. Disney is een heel mooi park om te bezoeken, en de kinderen vonden het fantastisch, maar ik was blij dat we na drie dagen het park weer konden verlaten.

De kinderen waren superblij. Ze gingen van adrenaline shot naar adrenaline shot. Drie dagen was voldoende om beide parken goed te verkennen. Alle grote attracties hebben we beleefd, en de derde dag konden we wat rustiger aan doen, en de favorite attracties een keertje herhalen.

Disney & Parijs voorbereiding

A drawing of a black mouse with big ears and a white duck with a big castle on the background and laser lights lighting up the imageNog een paar weken, en dan is het zover. Ons uitstapje naar Disney en naar Parijs. Alex is al sinds een paar maanden de dagen aan het aftellen. Ik had grote twijfels over dit avontuur. Ik was bevooroordeeld over het Disney Park, en zodanig zelfs dat ik er zelf nooit naar toe zou gaan. Ik vond het eerder een plek om actief te ontwijken. Een ‘nep’-park, met gespeelde blijheid. Onderdrukte werknemers, die de hele dag in een heet pak door het park lopen, met een lach op hun pak geschilderd. Waarschijnlijk lopen er ‘undercover’ werknemers rond met als taak de ‘zichtbare’ werknemers te beoordelen.

Het voelt nog steeds als een plek met grote contrasten, zowel positief als negatief, maar ik heb besloten niet alleen te kijken naar de negatieve punten. Het is een hele grote industrie opgezet om blijdschap aan de man te brengen. Voor de kinderen is het een fantastisch avontuur, en als de kids tevreden zijn, dan is dat als ouder ook erg eenvoudig.

Disneyland is flink duur, we zullen zo’n reis niet vaak maken en dus is het belangrijk om te proberen ons bezoek te optimaliseren. Lastig, want we gaan met een grote groep Spanjaarden, en dan zijn strakke plannen een flinke uitdaging. Een goed idee zou zijn om de Disney dagen vroeg op te staan, vroeg ontbijten, en rond openingstijd naar het park. Misschien direct een paar attracties meepakken als de rijen nog klein zijn. Hierna proberen zo veel mogelijk verschillende attracties te proberen, en niet steeds dezelfde.

Na een paar dagen in het Disney park spenderen we nog een paar dagen in Parijs. De stad een beetje leren kennen. Een paar bezoekjes aan de standaard plekjes die je als toerist gezien moet hebben, maar over het algemeen een stuk relaxter. Tijd om te genieten van een lekker glas wijn, een crossantje en wat franse kaas. Rustig de stad ontdekken. Een bezoekje aan de Eiffel toren, een boottochtje over de Seine, misschien langs de Arc du Triompe, misschien de Mona Lisa bekijken, langs een cathedraal of wat winkelen. Wie weet.

Online vrienden / Astroturfing

a big ear with lots of people whispering in itSteeds meer tijd spenderen we online. De sociale omgeving waar we onderdeel van uitmaken bevind zich steeds vaker en steeds meer online. Vroeger waren onze sociale omgevingen gecentreerd rond het drop of de stad waar we woonde, maar tegenwoordig is afstand geen belemmering meer, en kan je bevriend raken met mensen die je nog nooit in het echt gezien hebt. Op dezelfde manier dat fysieke vrienden je beïnvloeden (door bv een uitje voor te stellen), kan je nu ook beïnvloed worden door je online vrienden. Mensen die je misschien nog nooit ontmoet hebt, maar met wie je wel veel tijd besteed en wiens opinie je kan beïnvloeden.

Stel je een zeer nabije toekomst voor waar je online vrienden bent met een groepje mensen die dezelfde interesses en ideeën hebben zoals jij. Allemaal individuen die jouw gedachten kunnen beïnvloeden. Misschien heb je 10 goede vrienden, en rond de 20 mensen die ook vergelijkbaar denken. Zo’n grote groep kan meer invloed hebben op je gedachten dan je zou verwachten. Al je vrienden zijn anders, en gedragen zich anders, maar na verloop van tijd ontwikkel je een band, en dan kweekt vertrouwen.

Stel je nu voor dat al deze online vrienden niet zijn wat je zou verwachten. Ze zijn allemaal uniek gegenereerd door een AI. In een ogenblik zijn tientallen of honderden individuen allemaal gegenereerd. Allemaal met hun eigen karakter, en hun eigen opinies. Allemaal met een doel, je gedachten richting een bepaald doel proberen te bewegen. Allemaal op een subtiele andere manier.

Stel je voor dat verschillende vrienden opeens beginnen over een nieuw product, het zou zomaar een reclame van de AI kunnen zijn. Of erger, je ‘vrienden’ beïnvloeden je opinie over politiek een beetje. Dit is al gebeurt! Een veel minder sterke AI is gebruikt om grote groepen mensen te beïnvloeden om ze richting een bepaald doel te bewegen. Met een veel toegankelijkere AI wordt alles veel eenvoudiger, en het grote gevaar is dat een extreem gepersonaliseerd misbruik moeilijk te herkennen is, waarschijnlijk heb je het niet eens door.

Het kan zelfs nog eenvoudiger. Laat de AI leren hoe je nu je online communicatie doet, laat het leren hoe je omgeving met je interactie pleegt, en wanneer nodig laat je de AI gewoon wat zaken toevoegen aan de gesprekken die je toch al hebt. Bijna onmogelijk om dit door te hebben.

Zelfs als deze technologie gebruikt wordt voor goede zaken, zoals stoppen van radicale gedachten, stoppen ongewenst gedrag, voorkomen illegaal zaken, uiteindelijk is degene die de AI controleert ook degene die de gedachten van enorme aantallen mensen kan beïnvloeden. We gaan een hele gevaarlijke toekomst tegemoet.

Laten we het gewoon aan een AI zelf vragen.

Is het mogelijk om een AI een aantal identiteiten te laten maken om iemand te beïnvloeden een bepaald product te kopen?
Ja, het is mogelijk voor een AI om meerdere identiteiten te genereren om iemand te beïnvloeden om een bepaald product te kopen. Dit staat bekend als astroturfing, waarbij valse identiteiten of groepen worden gecreëerd om de grassroots-steun voor een bepaalde zaak of product te simuleren.

Het aantal benodigde identiteiten hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van het doelpubliek, het gewenste niveau van invloed en de beschikbare middelen voor de astroturfing-campagne. Zonder meer details over de specifieke situatie is het moeilijk om een specifiek aantal te geven.

Het is echter het vermelden waard dat astroturfing over het algemeen als onethisch wordt beschouwd en de reputatie van zowel het product als het bedrijf erachter kan schaden. Het is daarom belangrijk om marketing en reclame op een ethische en transparante manier aan te pakken, zonder gebruik te maken van misleidende tactieken.