Ik heb een nieuwe kans gekregen! Mijn eerste koffieplant leverde me een paar bonen op, maar lang niet genoeg om een kop koffie te zetten. Mijn tweede plant was zelfs nog slechter, met slechts één enkele boon. Beide planten stierven kort na de eerste oogst. Na deze twee planten bleef ik proberen, om de paar jaar een paar kleine planten kopen en proberen ze gelukkig te houden. Meestal hielden de planten het niet langer dan een paar maanden vol.
Nu, bijna 15 jaar later, lijkt er iets veranderd. Misschien is het de kleine daling in temperatuur, misschien de lichte toename van neerslag (een beetje meer regen). Misschien is het iets waar ik me niet eens van bewust ben en waar ik per ongeluk op ben gestuit. Ik weet het niet zeker, maar wat ik wel weet, is dat mijn huidige koffieplant floreert. Hij heeft nog geen bloemen, maar ik voel me al zeker genoeg om het onderzoek te starten. Ik heb 76 koffiebonen nodig voor één kop koffie.
- Oogsten – Pluk rijpe koffiebessen wanneer ze rood worden.
- Pellen – Verwijder het buitenste vruchtvlees om de bonen te extraheren.
- Fermenteren – Laat de bonen 2-3 dagen in water weken om de slijmlaag te verwijderen. Ik zal mijn garnalenkwekerij gebruiken voor extra schone bonen.
- Drogen – Laat de bonen in de zon drogen totdat ze hard worden.
- Pellen – Verwijder de perkamentlaag om de groene koffiebonen te onthullen.
- Branden – Rooster de bonen in een pan tot ze het gewenste niveau bereiken.
- Malen – Maal de geroosterde bonen tot de gewenste consistentie.
- Zetten – Gebruik je favoriete zetmethode om koffie te maken.