Windows 10 en Ubuntu

Win10 Ubuntu!Er is flink wat controverse over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Het is nu al weer een dik jaar beschikbaar, en in den beginnen was het zelfs gratis. Windows 10 is een mooie Windows versie die goed in te richten is naar eigen voorkeur. De controverse kwam doordat in eerste instantie deze versie erg agressief aan de man gebracht werd. De nieuwe Windows werd zo’n beetje door de strot geduwd.

Over de redenen hiervoor valt natuurlijk ook te twisten, maar wellicht had Microsoft het beste met ons voor. Weg met zo veel mogelijk oude versies. Mensen die eigenlijk toch niet weten waar ze mee bezig zijn en met de nieuwe Windows een veiliger systeem hebben. Of misschien was Microsoft toch wat gehaaider en wilde ze iedereen met de nieuwe Windows beter in de gaten kunnen houden en tegelijkertijd kunnen voorzien van meer reclame en andere ongevraagde diensten.

Ik was in ieder geval erg blij met mijn nieuwe Windows versie. Een blijdschap die recent nog flink vergroot is tijdens een grote (gratis) update. Windows biedt nu optioneel een geheel Linux besturingssysteem als onderdeel van zichzelf aan. Linux (of in dit geval specifiek Ubuntu) dat een van de grote concurrenten van Windows is, werkt nu als een onderdeel van Windows, waarbij beide systemen gewoon lekker samen werken.

Voordeel is dat het nu mogelijk is om Linux programma’s direct onder Windows te draaien. Niet meer aanrommelen met dual boot systemen, of emulators, of zelfs hele virtuele systemen. Gewoon een prompt starten en gaan.

Het is allemaal nog redelijk nieuw natuurlijk, dus er zitten wellicht nog flink wat updates in de pijplijn, maar wat er nu al is heeft me toch al blij verrast. Heel veel programmatuur die ik nodig heb voor mijn werk zijn nu opeens standaard beschikbaar.

Het kakelverse Linux subsysteem is standaard niet beschikbaar. Mocht je het willen hebben, dan staat bij Microsoft een installatiehandleiding met uiteraard als vereiste dat je Windows 10 geinstalleerd hebt.

Dropbox

Dropbox!Meer en meer gebruiken we de computer alleen om een verbinding te leggen met het internet. Mail checken, bankzaken regelen, betalingen, bellen, videobellen, eventjes iets opzoeken, muziek beluisteren, films kijken, series downloaden, een boek lezen, een recept nakijken.

Wat nog ontbrak voor mij was een harde schijf die ik overal kan gebruiken. Ik stuurde wel eens bestanden naar mijn eigen email, zodat ik ze altijd bij de hand had, maar het kan toch gemakkelijker. Met Dropbox kan je gratis een harddiskje van 2GB maken, die je vanaf een willekeurige plek kan benaderen. Zelfs vanaf je smartphone!.

En extra leuk is dat je met allerlei zaken extra diskruimte kan verdienen. De tutorial doorlopen is goed voor 250MB extra. Zorgen dat iemand anders zich aanmeld via een referentie zorgt er ook voor dat de nieuwe persoon en ikzelf 250MB erbij krijgen. Erg goed bedacht.

Google Earth

Onvoorstelbaar! Dat Google Earth is zo’n extreem leuk programmaatje. Lekker inzoomen op bekende plekjes, en aanschouwen dat je met zo’n satelliet beeld inderdaad je huis kan zien staan. Alle adressen van bekenden opzoeken en dan kijken wat de gemiddelde afstand is, kijken naar de Niagara Falls, Las Vegas en alle andere plekjes waar ik reeds geweest ben.

Uiteraard gecheckt of de ESA in Noordwijk (mijn voorheen favoriete werkplek :-p) er goed op staat en het is gewoon allemaal mogelijk terwijl het er ook nog eens bijzonder goed uitziet.

Voortaan geen vakantie meer zonder eerst de buurt te bekijken via de satelliet. Kennis is macht, en met Google Earth wordt onze macht drastisch vergroot. Hoera!