Eb of vloed

Getijden!Hoog of laag water? Ik weet het niet, en omdat het per zoveel uur verschilt, en ook nog eens wordt beïnvloed door de stand van de maan, en zelfs door de zon (geloof ik) is het voor vele mensen bijna ondoenbaar om te weten of het nu ed of vloed is. Gelukkig is daar een app voor! De voor de hand liggende naam is ‘Tides‘, en het is een van de apps die ik super vaak gebruik. De app geeft aan wat het waterpeil is, wat het was, en wat het gaat worden. Ideaal om te controleren voordat we naar strand gaan.

De app kost rond de 2 euro in de app-store. Eigenlijk is de app gratis, maar het verwijderen van de reclame is twee euro. Dit is een van de weinige apps waarbij ik niet hoefde na te denken. Gelijk gekocht, en geen moment spijt van gehad. Deze super-app is een koopje.

Bij laag water weten de kinderen al direct wat we gaan doen. By ‘la Laja’ diertjes zoeken en op onderzoek in de vele plasjes die verschijnen bij laag water. Bij hoog water iets anders, meestal bos, park of wandeltocht

Too good to go

Too good to go!Te goed om weg te gooien. Toogoodtogo is een app die het mogelijk maakt om de verspilling iets te verminderen. Als een product nog redelijk goed is, dan kan het bedrijf besluiten om iets met een enorme korting van de hand te doen. Dat is nog altijd beter dan iets weg gooien. Ik heb de app geïnstalleerd, en hem nu twee keer geprobeerd.

Chinese foodEerste ervaring (4.99)
Bij een chinees restaurant hadden ze left-overs. Een beetje risico natuurlijk want wat krijg je. De overblijfsels van het buffet? We hebben het toch geriskeerd, en wat we kregen was een beetje onverwacht. Vier bakjes chinees die ter plekke gemaakt werden. Niks too-good-to-go, gewoon vers gemaakte chinees. We konden alleen niet kiezen. Het was wat de chinees wilde maken, maar uiteindelijk was het toch aardig goed. We kregen witte rijst, rijst met kip, noodles met kip en een bakje mini kroketten. Superlekker allemaal.

Meat!Tweede ervaring (3.99)
Bij een grote supermarkt hebben we dit keer wat left-overs gered van de vuilnisbak. Dit keer kregen we voornamelijk veel vlees. Speklapjes, worst, bacon, yogurt (8x) en drie appels. Al het vlees was varkensvlees, houdbaar tot de dag van ophalen. Helemaal niet slecht, en een grote hoeveelheid eten. Ik heb het vlees ‘s avonds gebakken, en alhoewel ik normaal gesproken varkensvlees probeer te vermijden lijkt het erop dat ik de komende paar dagen varken eet tijdens de lunch.

Conclusie
Het is een gok. Je weet niet wat je gaat krijgen, en je weet niet wat de staat is van wat je krijgt. Ik denk niet dat we de app nog veel vaker gaan gebruiken, ondanks dat het heel goedkoop is, en je een flinke hoeveelheid voedsel krijgt, is het altijd een gok, en is het daardoor nooit wat je echt wil. In ons geval is het beter was meer betalen voor wat we echt nodig hebben en echt gebruiken. Als spelletje/loterij/verrassing is het misschien leuk om iets met vrienden te proberen.

Voor het bedrijf is het een makkelijke manier om iets te bereiken. In het geval van het chinees restaurant denk ik dat ze een nieuwe manier hebben ontdekt om wat extra klanten te vinden. Een verrassing menu voor een lage prijs. In dit geval acht ik de kans groot dat ik nog een keer wat bestel bij deze chinees, al is het maar om ze zien wat ik dan ga krijgen. In geval van de supermarkt heeft de app goed gewerkt. Hier is voorkomen dan gewoon goed voedsel is weggegooid, en dat is een heel mooi resultaat.

Een bedrijf dat echt voordeel heeft van deze app zijn bedrijven die werken met bederfelijke waar. Fruit, groente, brood, vlees, vis, etc. Deze bedrijven kunnen nieuwe klanten vinden en tegelijkertijd wat doen aan potentiële verspilling. Voor de klant is er een mogelijkheid om goedkoop aan producten te komen met het risico dat je niet weet wat je precies krijgt.

Windows 10 en Ubuntu

Win10 Ubuntu!Er is flink wat controverse over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Het is nu al weer een dik jaar beschikbaar, en in den beginnen was het zelfs gratis. Windows 10 is een mooie Windows versie die goed in te richten is naar eigen voorkeur. De controverse kwam doordat in eerste instantie deze versie erg agressief aan de man gebracht werd. De nieuwe Windows werd zo’n beetje door de strot geduwd.

Over de redenen hiervoor valt natuurlijk ook te twisten, maar wellicht had Microsoft het beste met ons voor. Weg met zo veel mogelijk oude versies. Mensen die eigenlijk toch niet weten waar ze mee bezig zijn en met de nieuwe Windows een veiliger systeem hebben. Of misschien was Microsoft toch wat gehaaider en wilde ze iedereen met de nieuwe Windows beter in de gaten kunnen houden en tegelijkertijd kunnen voorzien van meer reclame en andere ongevraagde diensten.

Ik was in ieder geval erg blij met mijn nieuwe Windows versie. Een blijdschap die recent nog flink vergroot is tijdens een grote (gratis) update. Windows biedt nu optioneel een geheel Linux besturingssysteem als onderdeel van zichzelf aan. Linux (of in dit geval specifiek Ubuntu) dat een van de grote concurrenten van Windows is, werkt nu als een onderdeel van Windows, waarbij beide systemen gewoon lekker samen werken.

Voordeel is dat het nu mogelijk is om Linux programma’s direct onder Windows te draaien. Niet meer aanrommelen met dual boot systemen, of emulators, of zelfs hele virtuele systemen. Gewoon een prompt starten en gaan.

Het is allemaal nog redelijk nieuw natuurlijk, dus er zitten wellicht nog flink wat updates in de pijplijn, maar wat er nu al is heeft me toch al blij verrast. Heel veel programmatuur die ik nodig heb voor mijn werk zijn nu opeens standaard beschikbaar.

Het kakelverse Linux subsysteem is standaard niet beschikbaar. Mocht je het willen hebben, dan staat bij Microsoft een installatiehandleiding met uiteraard als vereiste dat je Windows 10 geinstalleerd hebt.

Dropbox

Dropbox!Meer en meer gebruiken we de computer alleen om een verbinding te leggen met het internet. Mail checken, bankzaken regelen, betalingen, bellen, videobellen, eventjes iets opzoeken, muziek beluisteren, films kijken, series downloaden, een boek lezen, een recept nakijken.

Wat nog ontbrak voor mij was een harde schijf die ik overal kan gebruiken. Ik stuurde wel eens bestanden naar mijn eigen email, zodat ik ze altijd bij de hand had, maar het kan toch gemakkelijker. Met Dropbox kan je gratis een harddiskje van 2GB maken, die je vanaf een willekeurige plek kan benaderen. Zelfs vanaf je smartphone!.

En extra leuk is dat je met allerlei zaken extra diskruimte kan verdienen. De tutorial doorlopen is goed voor 250MB extra. Zorgen dat iemand anders zich aanmeld via een referentie zorgt er ook voor dat de nieuwe persoon en ikzelf 250MB erbij krijgen. Erg goed bedacht.

Google Earth

Onvoorstelbaar! Dat Google Earth is zo’n extreem leuk programmaatje. Lekker inzoomen op bekende plekjes, en aanschouwen dat je met zo’n satelliet beeld inderdaad je huis kan zien staan. Alle adressen van bekenden opzoeken en dan kijken wat de gemiddelde afstand is, kijken naar de Niagara Falls, Las Vegas en alle andere plekjes waar ik reeds geweest ben.

Uiteraard gecheckt of de ESA in Noordwijk (mijn voorheen favoriete werkplek :-p) er goed op staat en het is gewoon allemaal mogelijk terwijl het er ook nog eens bijzonder goed uitziet.

Voortaan geen vakantie meer zonder eerst de buurt te bekijken via de satelliet. Kennis is macht, en met Google Earth wordt onze macht drastisch vergroot. Hoera!