Dag van de Canariers

Dag van de CanariersVandaag is het wederom de dag van de Canariërs. Een feestdag op de Canarische eilanden die zich vertaalt in een vrije dag en allerlei typische activiteiten. Gisteren waren in Las Palmas alle kinderen al verkleed als Canariër. Het betreft hier een redelijk eenvoudige klederdracht. Vrouwen/meisjes dragen een enorme rok en mannen/jongens een donkere broek, een wit overhemd en een lange lap die om hun middel is gewikkeld, als een soort van riem.

Voor ons is deze dag helemaal feest want onze vakantie begint! Morgen vertrekken we naar Madrid en daarna lekker naar Nederland! Zelfs Alex heeft er zin in.

Een waardeloze gekleurde munt?

Gekleurd muntje!Hoe zit het nu precies met die gekleurde muntjes die je tegenwoordig steeds vaker ziet verschijnen. Het was een vraag die maar in mijn hoofd bleef rondhangen en na wat onderzoek heb ik nu een stuk duidelijker beeld. Het begon met een ingekleurde 5 euromunt waarvan opeens vervalsingen van opdoken, maar deze vervalsingen werden niet als zodanig aangemerkt. Blijkbaar mocht iedereen zijn muntjes inkleuren.

Een ingekleurde munt is volgens de wet geen wettig betaalmiddel. Het zijn munten met een defect en deze dienen uit het betalingsverkeer verwijderd te worden. Als verzamelobject is het leuk om te hebben en als zodanig vertegenwoordigd een gekleurde munt ook een zekere waarde, maar als legaal betaalmiddel is het helaas waardeloos. Op de facebook pagina van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) valt na aanleiding van een aantal kritische vragen het volgende te lezen over het nieuwste gekleurde muntje, het oranje geluksdubbeltje:

  • KoninklijkeNederlandseMunt: .. het Geluksdubbeltje is gemaakt van een authentieke 10 eurocent 2012, het is daarmee in basis een officieel betaalmiddel maar het dubbeltje is bedoeld om te verzamelen. De Koninklijke Nederlandse Munt geeft echter niet de garantie dat er mee betaald kan worden.
  • KoninklijkeNederlandseMunt: …, in basis is het Oranje Geluksdubbeltje 2012 een officieel betaalmiddel. Maar door de aangebrachte kleuring, voldoet de munt formeel niet meer aan de oorspronkelijke euromunt specificaties en kan dus geweigerd worden. Daarmee is de status wettig betaalmiddel zoals deze gelden voor de 8 euromunten niet van toepassing.

Het vreemde is dat de KNM zelf gekleurde muntjes verkoopt en hierbij zijn ze zeer onduidelijk over de wettelijke status van de muntjes. Op de site van de KNM worden de gekleurde muntjes als volgt aangeprezen:

  • Eerste officiële Nederlandse 10 eurocent 2012 in Oranje.
  • Nominale waarde: 0,10 euro

Zo lijkt het er toch sterk op dat het normale muntjes van 10 cent betreft. Toch zijn het waardeloze gekleurde muntjes die worden verkocht alsof het normaal (legaal) geld is. De gekleurde muntjes zijn wel een stuk duurder, maar dat het geen betaalmiddel is wordt pas duidelijk naar flink wat uitzoeken. Het zou netter zijn als bij dit soort muntjes duidelijk wordt aangeduid als zijnde een mooi vernieuwend product voor de verzamelaar en dat het geen wettelijk betaalmiddel betreft.

Met een gekleurde munt koop je niets, maar er zullen ongetwijfeld vele mensen geïnteresseerd zijn in deze mooie gekleurde muntjes.

Meer munt gerelateerd nieuws.

Loop en kruip les

Opvoeden is zo af en toe heel vermoeiend. Alex staat op het punt om te beginnen met kruipen, dus zo af en toe geven we hem kruip en loop les. Hopelijk pikt hij het snel op want na een korte les ben ik al uitgeput. Ik wordt oud!

Tina Cousins – Pray

Tina Cousins – Pray

What a miracle is life
the fields are high and the fruit is ripe
so hold out your hands
yeah, hold out your hands
and you’re the same as me
you breathe the air I breathe
and we don’t understand, yeah
we don’t understand

We all see the same sun
each day a golden praise is sung
to the wonder of man
yeah, to the wonder of man
and when we look why can’t we see
all the riches that are free
oh we don’t understand, yeah
we don’t understand

And if you don’t ask questions you won’t know why
so say a prayer for the time while there’s still time
so pray for good and pray for love
pray for peace and pray it’s enough
pray for salvation
pray that we’re right
pray one day we’ll open our eyes, and
pray for them and pray for us
pray one day we can live as one
pray for the children whose time is to come
just pray they forgive us for the stupid things we’ve done

De videoclip

Bezoek aan de botanische tuin

Alex in de auto - Jardin Canaria!
Het is weekend, dus doen we leuke dingen. Vandaag zijn we bij de botanische tuin langs geweest. Hier heeft Alex lekker een aantal planten bekeken. Heel erg enthousiast was hij niet.

Na afloop van ons bezoek poseerde Alex nog even voor een fotootje in de auto. Uiteraard verplaatste we Alex naar zijn normale stoel in de auto direct na de foto.

Bankia problemen

Bankia!De Spaanse bank Bankia is in problemen gekomen. Een week geleden is de bank door de overheid over genomen, en nu is bekend geworden dat er sinds die tijd meer dan een miljard euro door klanten van Bankia naar een andere plek is verhuist.

Ik had vroeger ook een Bankia rekening (toen heette de bank nog Caja de Canarias), maar vanwege een extreme klant onvriendelijkheid heb ik mijn rekening al jaren geleden geannuleerd. De rest van Spanje is dit blijkbaar nu ook aan het doen. Waarschijnlijk is de reden niet de klant onvriendelijkheid maar eerder de enorme hoeveelheid vastgoed die de bank bezit en die onverkoopbaar blijkt en steeds maar in waarde blijft dalen.

Volgens de bank zelf is er (uiteraard) niets aan de hand. Seizoen gevoelige schommelingen in de hoeveelheid geld. Ja, wat kunnen we anders zeggen. Waar gaat al dat geld nu heen? Naar andere banken, naar andere Europese banken buiten Spanje, of zelf helemaal ver weg naar andere valuta of zaken zoals goud en dergelijke? Ik weet het niet, dus bekijk ik de zaken maar van een afstandje. Eerst kijken wat er gebeurt en dan zien we wel.

Weg verwarming

Verwarmingsbuis Ibiza!Het blijft een vreemde gewaarwording. Onze auto is om de paar maanden stuk. Ik breng de auto dan steeds naar dezelfde monteur, want ik denk dan dat als vaste klant ik minder afgezet zal worden. Als buitenlander zijnde is de kans op een torenhoge rekening natuurlijk nog veel groter.

Soms heb ik weinig voordeel van mijn vaste monteur, die af en toe nogal creatief zijn gewerkte uren berekent, maar sinds ik zijn schoevendraaier heb teruggebracht merk ik toch een verschil. Het meest recente probleem was een warme vloeistof die op de voeten van de bijrijder druppelde. Een vloeistof met een bijzonder vervelende geur.

We hadden al snel door dat er iets niet goed was met een natte auto en we zijn snel gestopt. Na een korte revisie kwam ik er achter dat het de koelvloeistof was. Snel het reservoir bijgevuld met bijna drie liter water en de tocht naar huis vervolgt.

Volgens de monteur was het de verwarming. De goedkoopste oplossing was om de hele verwarming uit te schakelen. Schade: 30 euro. Een mooie prijs.

Onze auto wordt wel steeds triester. Het alarm is er al uit gesloopt, de verwarming werkt nu niet meer, de lak laag heb ik per ongeluk verwoest met een flinke schuurspons beurt en zo hier en daar is de auto aan het roesten geslagen… Hoe lang houd ze het nog vol?

Niet voor de poes

Alex en Chisca!Op de foto zien we Alex, die rustig naar het dier dat zich bij hem in de buurt bevind kijkt. Iets later probeerde Alex op een vreemde manier een band met de kat te vormen. Hij trok hem hard aan zijn pootje. De kat koos eieren voor zijn geld en liet zich de rest van de avond niet meer zien.