Torrevieja

We zijn lekker op vakantie met de familie, en ook dit jaar zijn we weer in Torrevieja. Lekker hangen rond het zwembad op op het overbevolkte strandje. Flink smeren natuurlijk, want de zon draait hier overuren.

Het belangrijkste is in ieder geval dat de kinderen het hier erg naar hun zin hebben. Lekker zwemmen in het zwembad, gaten graven op strand, golfje springen, spelen met de kinderen uit de buurt. Zo af en toe zijn ze zelfs zo moe, of zo bezig dat zelfs wij een momentje lekker kunnen relaxen.
Zwembadje Torrevieja 2017!

Film of foto

Soms heb je het dilemma. Maak je een paar fotos, of is een filmpje toch beter. Een lastige vraag, en in het onderstaande geval had ik in Leeds onterecht voor de fotos gekozen. Maar gelukkig toch ook nog een klein stukje film van een prachtig concert door Alex.

Ryanair en Leeds

Vaak ontvang ik van die typische reclame mails. Een superofferte, en als je er dan op klikt zitten er altijd een flink aantal adders onder het gras. Zo ook ryanair. We ontvingen een mail met het mooie aanbod van een vlucht voor 9.99 EUR. Helemaal niet slecht, maar zoals ik al verwachtte was het alleen voor een beperkt aantal vluchten, een bepaald aantal dagen, en onder bepaalde voorwaarden. Dit soort mails gaan bij mij altijd direct naar de vuilnisbak.
Leeds!Bij Ana ging het dit keer anders. Ze zocht de hele boel gelijk uit, en het bleek dat er vanuit Gran Canaria maar een mogelijkheid was. Naar Leeds. En de prijs was ook ietsje hoger als 9.99 EUR, maar uiteindelijk was een retourtje maar 22 EUR. De data waren ook redelijk vast, met als resultaat dat we nu van 15 tot 19 januari op avontuur zijn geweest in Leeds.

In Leeds bleek het vier dagen lang koud en miezerig weer, maar dankzij de pubs hebben we het toch nog goed naar ons zin gehad. Alex was direct helemaal fan van de bacon bij het ontbijt, en de fish en chips natuurlijk.

In de krant, dankzij Angelina Jolie

Ana in de krant!
Wie zou dat ooit gedacht hebben. Dankzij Angelina Jolie staat Ana met een pagina groot artikel in de krant. Ana is degene die op de Canarische Eilanden zich richt op genetische screening en onderzoek naar borstkanker. Een onderwerp dat dankzij Angelina zeer sterk in de schijnwerpers is komen te staan en dat was te merken.

Stiekem ben ik dan natuurlijk erg trots op mijn Ana!

Alex en de krokodillen

Alex croco!
Na het uitblijven van het einde van de wereld kreeg Alex opeens de neiging om wat meer risico te nemen. Hij wilde op bezoek bij een flink aantal krokodillen. Gelukkig is er hier op Gran Canaria een groot krokodillen park (cocodrilo park) nabij Agüimes waar ongeveer 300 krokodillen rond lopen. Tijdens ons bezoek mochten we ook nog een paar krokodillen aanraken en dat vond Alex hartstikke leuk. Ook de andere dieren in het park zoals de kippen, konijnen, papegaaien, slangen, herten, apen zorgde ervoor dat Alex zijn ogen uit keek. Sommige van de dieren, zoals de kippen en konijnen, leken een groot risico te hebben om op het menu van de krokodillen te eindigen, maar dat zou ook een foute inschatting van mij kunnen zijn.

Het park zelf was een beetje vreemd. Het omgekeerde bijna van een normale commerciële attractie. De toegangskaartjes waren goedkoop en het eten en drinken had een normale prijs. Het park was voldoende groot om een paar uur te verblijven. Het park is op zaterdag gesloten maar de rest van de week open van 10:00 tot 17:00. Om 1 uur worden de krokodillen gevoerd en hierna is er een clown voor de kleintjes.

Verrassend, het personeel was niet commercieel getraind maar zowaar ‘echt’. De jongen die onze foto moest nemen met een paar papegaaien zag maar af van de foto en vertelde vol overgave over zijn papegaaien. Eentje beet af en toe en de ander was een vrouwtje die door mannen vast gehouden kon worden, maar door vrouwen niet. We mochten de papegaaien allemaal even aaien en konden onze weg vervolgen.

Een wat oudere Canarier die op het park werkte wist ons te vertellen over zijn relatie met een van de apen. Hij had in al zijn tijd daar blijkbaar met de aap Judith een relatie opgebouwd, en nu vertrouwde hij op de aap, en de aap op hem. Iemand die met zo veel emotie over een aap praat en ook nog eens met de aap in discussie gaat, dat zie je niet vaak.

We vonden het park allemaal erg leuk en gaan zeker nog een keertje langs.

Het zuiden

Alex op vakantie!Gran Canaria is een eiland ter grootte van ongeveer Utrecht. De hoofdstad van het eiland is Las Palmas en, verrassend voor zo’n kleine eiland, is dit een van de 10 grootste steden van Spanje. Het vreemde van Gran Canaria is dat het eiland uit twee delen bestaat, noord en zuid. Las Palmas ligt in het noorden van het eiland en in het noorden is het vaak een beetje bewolkt. Het zuiden van het eiland is het gebied met de toeristen. In het zuiden vind je bijna uitsluitend hotels en hier bevinden zich altijd alle toeristen en vind de de mooiste stranden en de meeste zon. Het merkwaardige is dat het toeristische zuiden ook echt wordt aangeduid als ‘het zuiden’ door de eiland bewoners.

Het afgelopen paasweekend hebben we lekker vakantie gevierd in het het zuiden. Gezellig een appartementje gehuurd en het hele weekend hebben we, met vrienden die op bezoek waren uit Madrid (gezamenlijk waren we drie stelletjes, drie baby’s en een baby op komst), lekker uitgerust in de zon (Alex uiteraard onder de parasol). Veel meer hebben we niet uitgevoerd want plannen maken met één baby is lastig.. maar met drie was dit onmogelijk.

Alex beviel het heel erg goed zo op vakantie en zelfs het insmeren met factor 50+ leek hem niet te deren. Hij heeft goed geslapen en hij heeft een beetje kunnen wennen aan andere baby’s in zijn buurt. Eerst waren al die vreemde mensen en andere baby’s even schrikken, maar hij wende snel aan zijn nieuwe omgeving en al die mensen die hem oppakten. Alex had zelfs nog een verassing voor ons in petto, na afloop bleek hij opeens veel meer te praten! Hij brabbelt maar aan met als veel gehoorde term ‘tiet’. Net zijn vader.

Spaanse economie

Onzekerheid!In het eerste kwartaal van 2012 moet er 8,9 miljard euro worden bespaard. De regering wil zo het begrotingstekort terugdringen en daarom worden onder meer de salarissen van ambtenaren bevroren en komen er hogere belastingen op inkomen, spaargeld en onroerend goed.

We hebben het gemerkt. Na vijf jaar trouwe dienst wordt je opeens een contract voor een maand aangeboden. Terwijl je eigenlijk na drie jaar al in vaste dienst had moeten zijn. Je salaris ging vorig jaar al omlaag en is nu nog een beetje lager. Ook heb je opeens een paar zaterdagen waarop gewerkt moet worden. Vooruitzichten zijn er niet, want niemand weet wat er gebeuren gaat. Onzekerheid en geruchten alom. Zo gaat het nu met het personeel van de ziekenhuizen in Spanje. De regering moet bezuinigen en daar zijn ze nu goed mee bezig. Maar wat is het gevolg?

Ze kunnen al die contracten niet stopzetten, want dan komen er ontzettend veel werkelozen bij (er is al rond de 20% werkeloosheid), die allemaal recht hebben op een uitkering. Je betaalt de mensen dan wel eens waar iets minder, maar economisch brengen ze opeens niets meer op. Aan de andere kant levert de onzekerheid een directe stop op op grote uitgaven. Die nieuwe auto, daar wachten we nog maar even mee. De Spaanse economie komt langzaam maar zeker tot een halt en zie hem dan maar weer eens op gang te brengen.

Wijnroute

Lekker wijntje!Dit weekend was ik van plan om met een aantal vrienden de Gran Canaria wijn route te volgen.

Alhoewel ik totaal geen kenner ben, mag ik op zijn tijd graag een glaasje wijn drinken. En laat Gran Canaria nu een geschiedenis hebben waar het verbouwen van druiven en wijn productie. Tussen de 16de en 18de eeuw was wijn het belangrijkste exportproduct.

Inmiddels is wijn totaal niet meer van belang voor de locale economie, maar er resten nog een paar locaties nabij de hoofdstad Las Palmas waar nog steeds wijn gemaakt wordt.

Toeristisch gezien wordt dit aspect van Gran Canaria langzaam maar zeker steeds meer naar voren geschoven, maar er is nog een lange weg te gaan. Er is sinds enkele jaren een wijn route. Dit is een route langs zes bodega’s in de buurt van Las Palmas. Nadeel van deze route is wel dat je er specifiek naar moet vragen bij de informatie punten voor toeristen en daarna moet je zelf overal achteraan. Zelf bellen, afspraken maken en op bezoek.

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet onvoorbereid op bezoek te gaan. Een document voor het op waarde schatten van de wijn is handig om mee te nemen.

Maar uiteindelijk was het toch weer een typisch Spaans gebeuren. Als je gaan Spaans spreekt valt er zelfs helemaal niet te communiceren. Van de 6 bodega’s waren er 2 niet te bereiken. Eentje was dicht, een andere was alleen geïnteresseerd in grote groepen, de derde was te bezichtigen van 17:00 tot 20:00, maar alleen op een zaterdag en de laatste vertelde me dat ik vanaf Oktober welkom was.

Dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk en we hebben de wijn tocht maar afgeblazen. Niet vreemd dat ze deze wijn route redelijk onder de pet houden. Over een paar maanden ga ik nog een poging wagen.

Fotos La Gomera

La Gomera!
Het meest opvallende van La Gomera was de prachtige natuur die we aantroffen op het eiland. Oerbossen met Laurierbomen en over het hele eiland verspreid ontzettend veel wandel routes. In de bossen kon je af en toe goed de horizontale regen zien. Dit zijn wolken die laag over het pad hangen en waarin je de wind ziet bewegen. Hierdoor bewegen de mini waterdruppeltjes zich horizontaal en zelfs omhoog.

La Gomera - Terras!Heel veel bergen waren voorzien van ontzettend veel terrassen. Deze zijn door de oude Gomeranen aangelegd om allerlei planten te kunnen cultiveren. Ongetwijfeld is dit heel veel werk geweest. Nu nog zie je op sommige plekken bananenbomen, aardappelen of druiven staan, maar het overgrote deel wordt niet meer gebruikt. De lokale bevolking heeft namelijk gemerkt dat de toeristenindustrie veel winstgevender is dan met planten in de weer te zijn. Jammer voor de tradities, maar het levert wel mooie plaatjes op.

La Gomera - Orgel!De boottocht naar het eiland was net een rit in de achtbaan. Ik vond het hartstikke leuk maar Ana was minder blij met de overtocht. Voor de typische rotswant moest je eigenlijk ook de boot pakken voor het beste uitzicht, maar dit zat er na de eerdere bootervaring niet in. Gelukkig waren er over het hele eiland aardig wat van deze typische gevormde rotsen te vinden.

In mijn fotoalbum vind je een aantal fototjes van onze reis naar La Gomera.