Online vrienden / Astroturfing

a big ear with lots of people whispering in itSteeds meer tijd spenderen we online. De sociale omgeving waar we onderdeel van uitmaken bevind zich steeds vaker en steeds meer online. Vroeger waren onze sociale omgevingen gecentreerd rond het drop of de stad waar we woonde, maar tegenwoordig is afstand geen belemmering meer, en kan je bevriend raken met mensen die je nog nooit in het echt gezien hebt. Op dezelfde manier dat fysieke vrienden je beïnvloeden (door bv een uitje voor te stellen), kan je nu ook beïnvloed worden door je online vrienden. Mensen die je misschien nog nooit ontmoet hebt, maar met wie je wel veel tijd besteed en wiens opinie je kan beïnvloeden.

Stel je een zeer nabije toekomst voor waar je online vrienden bent met een groepje mensen die dezelfde interesses en ideeën hebben zoals jij. Allemaal individuen die jouw gedachten kunnen beïnvloeden. Misschien heb je 10 goede vrienden, en rond de 20 mensen die ook vergelijkbaar denken. Zo’n grote groep kan meer invloed hebben op je gedachten dan je zou verwachten. Al je vrienden zijn anders, en gedragen zich anders, maar na verloop van tijd ontwikkel je een band, en dan kweekt vertrouwen.

Stel je nu voor dat al deze online vrienden niet zijn wat je zou verwachten. Ze zijn allemaal uniek gegenereerd door een AI. In een ogenblik zijn tientallen of honderden individuen allemaal gegenereerd. Allemaal met hun eigen karakter, en hun eigen opinies. Allemaal met een doel, je gedachten richting een bepaald doel proberen te bewegen. Allemaal op een subtiele andere manier.

Stel je voor dat verschillende vrienden opeens beginnen over een nieuw product, het zou zomaar een reclame van de AI kunnen zijn. Of erger, je ‘vrienden’ beïnvloeden je opinie over politiek een beetje. Dit is al gebeurt! Een veel minder sterke AI is gebruikt om grote groepen mensen te beïnvloeden om ze richting een bepaald doel te bewegen. Met een veel toegankelijkere AI wordt alles veel eenvoudiger, en het grote gevaar is dat een extreem gepersonaliseerd misbruik moeilijk te herkennen is, waarschijnlijk heb je het niet eens door.

Het kan zelfs nog eenvoudiger. Laat de AI leren hoe je nu je online communicatie doet, laat het leren hoe je omgeving met je interactie pleegt, en wanneer nodig laat je de AI gewoon wat zaken toevoegen aan de gesprekken die je toch al hebt. Bijna onmogelijk om dit door te hebben.

Zelfs als deze technologie gebruikt wordt voor goede zaken, zoals stoppen van radicale gedachten, stoppen ongewenst gedrag, voorkomen illegaal zaken, uiteindelijk is degene die de AI controleert ook degene die de gedachten van enorme aantallen mensen kan beïnvloeden. We gaan een hele gevaarlijke toekomst tegemoet.

Laten we het gewoon aan een AI zelf vragen.

Is het mogelijk om een AI een aantal identiteiten te laten maken om iemand te beïnvloeden een bepaald product te kopen?
Ja, het is mogelijk voor een AI om meerdere identiteiten te genereren om iemand te beïnvloeden om een bepaald product te kopen. Dit staat bekend als astroturfing, waarbij valse identiteiten of groepen worden gecreëerd om de grassroots-steun voor een bepaalde zaak of product te simuleren.

Het aantal benodigde identiteiten hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van het doelpubliek, het gewenste niveau van invloed en de beschikbare middelen voor de astroturfing-campagne. Zonder meer details over de specifieke situatie is het moeilijk om een specifiek aantal te geven.

Het is echter het vermelden waard dat astroturfing over het algemeen als onethisch wordt beschouwd en de reputatie van zowel het product als het bedrijf erachter kan schaden. Het is daarom belangrijk om marketing en reclame op een ethische en transparante manier aan te pakken, zonder gebruik te maken van misleidende tactieken.

AI: Zijn we er al?

A mind inside a fishbowl on top of a mechanical body walking through the sky on top of a cloudSteeds vaker horen we nieuws over artificiele intelligentie, maar waar gaat het nu echt over? Hebben we echt al iets gemaakt dat slim en intelligent is? Nou ja, iets slims is het zeker, maar intelligentie is nog ver te zoeken. Voor een echte intelligentie moeten we waarschijnlijk nog flink wat gedult hebben.

Vroeger hadden we goede zoekmachines. Je voerde een aantal woorden in, en die woorden werden gebruikt om razendsnel in enorme lijsten te zoeken, en de gebruiker kreeg dan een lijstje met sites terug die gerelateerd waren aan de zoekwoorden. Dit proces werd steeds verbeterd door te kijken welke resultaten geklikt werden voor de zoeker. Meer kliks lijkt een beter resultaat te zijn, dus kreeg dat resultaat een iets hogere score.

Nu heeft OpenAI hier een laag aan toegevoegd. Hun tool ChatGPT begrijpt natuurlijke taak, dus je kan gewoon een vraag stellen, en je krijft een ‘gewoon’ antwoord terug. Net zoals wanneer je met iemand praat. Een vraag begrijpen is lastig, want er zijn enorm veel verschillende manieren om hetzelfde te vragen, en soms is een woordje superbelangrijk, of soms juist helemaal niet. De chat ‘engine’ is getrained om te weten wat wel of niet belangrijk is, en dus kan het je vraag min of meer begrijpen. Hierna krijg je geen grote lijst met sites terug, maar je krijgt gewoon netjes een antwoord op je vraag. De AI bewaart niet een enorme lijst met links, maar leest alle paginas, en bewaard de informatie die het vind. Deze informatie wordt gebruikt om antwoord te geven.

Het is een enorme stap voorwaards, maar we zijn er nog lang niet. Taal begrijpen en goed gebruiken is super moeilijk, en dat lijkt nu redelijk goed te werken. Dat is echt super slim, maar het is niet intelligent. Als iets intelligent is, dan komen nieuwsgierigheid, initiaties en ‘iets willen’ al snel om de hoek kijken. Nu is het vooral een hele goede gespreks partner, die ontzettend veel weet, en het goed kan vertellen. Je kan netjes doorvragen, en de antwoorden zijn super goed. Ik was verbaast van het niveau, maar van intelligentie is geen sprake. Het is een extra laag over de oude lijst met links heen, die het allemaal veel makkelijker maakt.

We kunnen het hem/haar ook zelf vragen.

Q: are you really intelligent?
A: As an AI language model, ….
Q: can you repeat the answer in dutch
A: Als een AI-taalmodel heb ik geen bewuste intelligentie zoals mensen dat hebben. Ik ben echter getraind op enorme hoeveelheden gegevens en algoritmen om te reageren op verschillende vragen, dus ik kan een intelligent gesprek simuleren met mensen. Ik kan natuurlijke taal begrijpen en antwoorden genereren op basis van de informatie waarop ik getraind ben. Mijn mogelijkheden zijn beperkt tot wat ik ben getraind en welke algoritmen beschikbaar zijn voor mij.

Herkenbaar spelletje

Ik heb als test project zitten bouwen aan een minesweeper achtig spel, maar met een ander thema. In plaats van mijnen moet je op zoek naar paddestoelen. Het maken van de logica was eenvoudig. Hier was online makkelijk een voorbeeld van te vinden. Het maken van de hele app structuur heb ik zelf gedaan. Dat was het beoogde ontwikkel doel. Wat ik nu nog nodig had was wat grafisch materiaal maar dit ging me een beetje boven mijn pet, dus hiervoor schakelde ik fiverr in. Een website waar mensen hun diensten kunnen aanbieden. In dit geval het ik met een indonesier overeenstemming bereikt voor het maken van rond de 20 plaatjes. Leuk, zo’n internationale markplaats. Wat nog rest zijn de geluidseffecten. Hiervoor schakel ik mogelijk de kids in. Alex heeft al laten zijn dat hij het schieteffect voor onze stopmotion goed onder de knie had.

Canon G7X

Canon g7x ii!Met twee kinderen moet je natuurlijk ook een goede camera hebben om zo af en toe hun jeugd vast te leggen. Leuk voor later en natuurlijk ook leuk voor nu. Ik ben al jaren Canon fan, dus mijn laatste aanschaf is wederom van hetzelfde merk. Dit keer is het echter niet zomaar een kleine camera, maar een iets professionelere versie. Deze camera heeft een iets grotere optische chip, met als voordeel dat ie ook met weinig licht een hele mooie foto maakt.

Wat ik trouwens later nog merkte is dat deze camera ook goed is om een vlog mee te maken. Een vlog is hetzelfde als dit blog (mijn website), maar dan in video. Misschien moet ik dat ook maar een keertje proberen. Wie wil er een filmpje van mij zien?

Dell

Dell e5450!Soms moet je gewoon niet moeilijk doen en iets goeds uitzoeken. Het kost soms wel wat meer, maar je hebt dan ook wat. Voor mijn eigen hobby’s gebruik ik vaak een computer, en ik had hiervoor een goedkope desktop, maar voor mijn werk was ook een laptop wel handig, dus heb ik even gezocht.

Een grote eis was dat de laptop een niet spiegelend scherm had. Het ziet er hartstikke strak uit, maar er valt niet mee te werken. Uren lang kijken naar zo’n spiegelend oppervlak is verschrikkelijk vermoeiend. De processor hoeft niet de laatste allersnelste versie te zijn, maar een middenmoter is al in orde. Voor mijn werk heb ik wel redelijk wat geheugen nodig, met 16GB kan ik goed uit de voeten. Uiteindelijk heb ik terecht gekomen bij Dell. Dit zijn de specs:

Dell Latitude E5450
Edition: Windows 10 Pro
Processor: Intel Core i5-5300C CPU
RAM: 16.0 GB
System type: 64-bit
Harddisk: Samsung SSD 256GB
Removable: Lexar USB 32GB