Kokos koekjes

Kokos koekjes!Super makkelijk, superlekker, en superleuk om te maken. Wat wil je nou nog meer.

Ingredienten:
– een pak koekjes
– geconsenseerde melk
– een pak kokos poeder

Stap 1: Gooi de koekjes in de blender, hak ze fijn totdat je een hoop koekjes poeder of koekjes kruimels hebt.
Stap 2: Meng het koekjes poeder met een deel van het kokos poeder en de gecondenseerde melk. Goed mengen en hierna moet je er balletjes van maken.
Stap 3: Rol de balletjes door de kokos poeder en leg ze op een schaal. Als je klaar bent moet de schaal in de koelkast (minimaal een half uurtje). Als de balletjes een beetje harder zijn geworden voor de koeling, dan zijn ze klaar!

Extra (deze extra stap kost flink wat meer tijd om te realiseren):
– Een of twee kokosnoten om je kokos koekjes in te presenteren.

Zaag de kokosnoot doormidden. De kant met de drie gaten kan je niet gebruiken, dus probeer de andere kant de voor jou ideale maat te geven. Een van de drie gaten is makkelijk in te drukken. Druk dit gat in, om zo alle melk uit de kokosnoot te halen. Zaag de noot voorzichtig doormidden, en haal de witte kokos binnenkant er met een bot mes uit door steeds kleine stukjes af te steken, en eruit te wippen. Laat eerst de halve kokosnoot drogen. Nu moet je de binnenkant en de rand gladschuren. Eerst met grof schuurpapier, en daarna met fijner schuurpapier. De buitenkant is optioneel. Als je het mooi vind zoals ik, dan kan je de buitenkant een beetje ruw laten. Na het schuren heb ik de binnenkant van de noot ingesmeerd met wat olijfolie. Hierdoor blijft de noot langer goed, en het maakt de noot veel makkelijker om schoon te maken. Hierna heb je de perfecte presentatie voor de kokosballetjes!

Ik had nog een goed idee tijdens het maken van de kokosnoot presentatie. De ‘deksel’ had ik over en deze heb ik ook aan de binnenkant geschuurd en ingevet. Hierna heb ik met de dremel twee gaatjes in de onderkant en in de bovenkant gemaakt, en met een touwtje de twee helften weer aan elkaar gemaakt. Zo heb ik nu een kokosnoot met een dekseltje, kokosballetjes erin, deksel dicht. Helemaal compleet.

Kosten: Pak goedkope koekjes 1.20, gecondenseerde melk: 1.50, kokos poeder: 2.00, twee kokosnoten: 4.00. Totaal: 13.97.
Een zelfgemaakt kokos schaaltje, met deksel, vol met heerlijke kokoskoekjes: Prijsloos

Supermakkelijk cake recept

Ingredient en maatbekertje in een!Een paar dagen geleden heb ik een cake gemaakt. Dit is het super makkelijke recept. Je gebruikt een leeg yogurt bakje voor alle maten, dus je hebt bijna geen afwas!

Ingrediënten:
– Een bakje yogurt (citroen of vanille smaak, of wat je lekker vind).
– 2 eieren
Gebruik het lege yogurt bakje (je hoeft m niet schoon te maken) voor:
– ongeveer 1 bakje suiker
– ongeveer 3 bakjes meel
– ongeveer half bakje olijfolie

Stappen:
Gooi alles bij elkaar en alles goed mengen met een lepel totdat het een egale massa is, daarna eventueel nog wat extra ingrediënten erdoor, zoals:
– extra stukjes appel
– extra stukjes chocola
– extra stukjes walnoot
– extra stukjes banaan
– extra stukjes geraspte citroen schil

Hierna het geheel in de uiteindelijke vorm gooien. Drie kwartier in een voorverwarmde oven van ongeveer 180 graden, af laten koelen en klaar.

Menu uit 2035?

Nog 20 jaar en dan moeten we er allemaal aan geloven denk ik. Tegen die tijd zal vlees een luxe product zijn, en moeten we alternatieven zoeken. Maar wij lopen onze tijd vooruit, dus hebben we vandaag een lekker menu gemaakt met insecten.

Tortilla met wormpjes!
Tortilla met wormpjes.
Ingrediënten: Buffalowormen, ei, aardappel, chorizo
Resultaat: Lekker!


Sprinkhanen met gambas!
Sprinkhanen met knoflook en garnalen.
Ingrediënten: Sprinkhanen, garnalen, algen, paddenstoelen
Resultaat: Hmmm, een beetje te zout wellicht, en de sprinkhanen hebben een erg vreemde textuur. Dit gerecht vergt nog wat tijd om te wennen.

Ongedierte

Vlees wordt steeds schaarser. We zijn met steeds meer mensen en er het aantal dieren dat je per vierkante meter mag houden wordt wel steeds groter, maar het houd de groei van de wereldbevolking bij lange niet bij. In onze toekomst zullen ongedierten zonder twijfel een belangrijk onderdeel gaan vormen van ons dieet. Iedere dag vis of vlees zal alleen weggelegd zijn voor de allerrijkste.

Alex en ik zijn alvast aan het wennen. Al natural smaakt zo’n gedroogde rups helemaal niet slecht, maar ongetwijfeld smaakt het nog beter als we een goed receptje ervan maken. Het meest opvallende was nog dat Alex totaal geen moeite had met het eten van een aantal rupsjes.

Beestjes, Alex en Adrie!

Zuur

Alex onder de citroenen!
Alex plukt tegenwoordig graag een citroentje, en dat heeft al een flinke hoeveelheid fruit opgeleverd. Jammer dat ze zo zuur zijn, maar eenmaal vermengt met wat water en suiker zeer smakelijk.

Het recept is eenvoudig:

  • 4 citroenen
  • 1 liter water
  • 100 gram suiker

Kaas in olie

Kaas in olijf olie!Ik heb recent als probeersel een potje olie met daarin stukjes kaas gekocht. De kaas bleek heerlijk sterk van smaak en ik vermoed dat het verblijf in de olie de kaas op een of andere manier meer smaak geeft. Een potje kaas in olie was nog redelijk duur en ik begrijp niet waarom. Je kan zo´n potje heel makkelijk zelf maken.

Neem een flinke glazen pot. Vul de pot voor drie kwart met blokjes (vierkantjes van ongeveer 2 cm) oude smakelijke kaas. Gooi er een laag goede olijfolie over zodat alle kaas onder de olie zit. Nu minimaal twee maanden laten staan maar bij voorkeur een maandje langer. Als extra smaakmaker ga ik als experiment een klein pepertje erbij stoppen. Misschien wordt de kaas dan extra pittig.

Het is een hele wacht, maar het geeft voldoening als je na een paar maanden dan de kaas eet vergezeld van een goed glas wijn. Heerlijk!

Noordwijkerhoutse salade

Geheel volgens de tradities van kerst is een belangrijk onderdeel het gezellig samenzijn en samen eten. Zo ook dit jaar, maar in plaats van het samenzijn met familie vieren we het met vrienden hier op het eiland.

Het idee is dat iedereen iets te eten maakt. Voor morgen maak ik een flink aantal lekkere sushi’s en voor de 25ste maak ik een lekkere salade want het plan is om dan te gaan BBQ-en. De salade die ik ga maken is volgens een traditioneel Noordwijkerhouts familierecept van Kees en Nel, aangepast aan Spanje. Omdat ik hiervoor nog geen recept online heb staan plaats ik deze maar nu, zodat ik voor de toekomst een referentie heb.

Ingredienten:

  • Aardappelen
  • Wortels
  • Augurkjes
  • Dop erwten
  • Zilveruitjes
  • Mayonese
  • Olijven
  • Ei
  • Blikje tonijn
  • Stap 1: Kook een flink aantal aardappelen en kook een paar wortels. Kook ook 1 of 2 eieren hard. Laat alles afkoelen.

    Stap 2: Stamp de aardappelen fijn, en snij de wortels en augurkjes in stukjes. Eventueel kan je de zilveruitjes in twee stukjes snijden.

    Stap 3: Mix de aardappelen met de wortels, de augurk, de ewrten, de olijven, de uitjes de in stukjes gehakte ei, en de tonijn. Als alles is gemixt voeg je een flinke klodder mayonese toe, en mix je alles nogmaals. Nu breng je de boel op smaak met het vocht van de augurkjes en zilveruitjes. Een beetje vocht uit beide potjes, maar niet teveel, want dan wordt het een natte boel.

    Stap 4: Zet het geheel een tijdje in de koeling en eet smakelijk!

    De verschillen
    Er zijn een aantal verschillen die ik heb doorgevoerd om de salade ook in Spanje geaccepteerd te krijgen. Niet veel, maar het zijn details. Het originele Noordwijkerhoutse recept bevat geen olijven, geen ei en geen tonijn, maar bevat in plaats hiervan een gekookte hamlap in blokjes gesneden.

    Krabben vangen

    Krabben vangen!We hebben een leuk uitje achter de rug. Bij de lokale decathlon hadden ze hengels in de aanbieding. 10 euro voor een hengelset met alle benodigdheden. Omdat er nu een visliefhebber op bezoek is hebben we een paar hengels gekocht en zijn we wezen krab vissen. Erg leuk en met een goed resultaat, we hadden 8 krabben gevangen, en deze hebben we hierna lekker opgepeuzeld.

    De truc was om het haakje met een stukje aas vlak voor de neus van de krab te houden. Als aas gebruikte we een slak waarvan we eerst het huisje aan gort geslagen hadden. Als de krab eenmaal toehapte was het zaak om de vislijn soort van om de krab heen te wikkelen. Hierna was deze makkelijk te vangen. Om de krab van de lijn af te halen moet je hem bij zijn achterste vastpakken, en dan voorzichtig de vislijn ontrafelen. Kijk uit dat de krab je niet pakt met een van zijn scharen, want zo’n klein beestje kan een flinke knauw geven.

    Het krab recept: Maak een sausje door een paar knoflooktenen en tomaten in de olie te bakken. Kook de krabben totdat ze mooi rood zijn. Gooi het kookwater van de krabben weg en snij de krabben doormidden. Gooi de halve krabben bij de saus en laat het een en ander een tijdje doorbakken. Maak een flinke pan spaghetti. Haal de krabben uit de saus en serveer ze apart. Mix de spaghetti met de saus en eet smakelijk.

    Almogrote

    Almogrote!Een vreemde tappa die ik af en toe in Gran Canaria tegenkom is Almogrote (Je spreekt het uit als: al-mo-grot-te ). Een erg lekker en origineel kaas smeersel voor op een toastje en erg makkelijk zelf te maken.

    Je maakt een Almogrote met de volgende ingrediënten:

  • Een stukje oude kaas
  • Een klein tomaatje
  • Rode paprika poeder
  • Knoflookje
  • Een beetje olijfolie
  • De oude kaas moet bij voorkeur flink oude kaas zijn. Snij de oude kaas in kleine stukjes. Doe de kaas met de kleine tomaat, het paprika poeder, een knoflookje en de olijfolie in de mixer en mix het tot de tomaat en knoflook fijngehakt zijn. Het is extra lekker als er in het resultaat nog kleine stukjes kaas herkenbaar zijn. Niet te veel olie zodat de substantie min of meer smeerbaar wordt. Normaal gesproken maak je maar een klein beetje want de smaak is flink sterk en met een klein beetje heb je voldoende voor flink wat toastjes.

    Serveer de Almogrote met toast of brood en een lekker glas rode wijn voor het beste resultaat en een optimaal smaak genot!

    Jamon Iberico

    Pata Nagra!Een wit voetje halen betekend dat je iets goed doet. In de wereld van de varkens-poten is een wit voetje echter een teken van een standaard kwaliteitje. Een zwart voetje is teken van top kwaliteit.

    Het verschil tussen een poot van standaard kwaliteit en topkwaliteit is afhankelijk van het ras van het varken, het voer dat ie krijgt, of ie al dan niet gemasseerd wordt en de tijd dat het poot kan rijpen. De tijd om te rijpen is minimaal een jaar maar kan veel meer zijn.

    Deze week hebben we, dankzij de ouders van Ana, een Jamon (zeg: gamon) Iberico in huis. Eentje met een pikzwarte voet. Samen met een houten rek om het poot in te hangen en een vlijmscherp mes is dit voldoende om te genieten van een culinair hoogtepuntje uit de Spaanse cultuur.