Menu uit 2035?

Nog 20 jaar en dan moeten we er allemaal aan geloven denk ik. Tegen die tijd zal vlees een luxe product zijn, en moeten we alternatieven zoeken. Maar wij lopen onze tijd vooruit, dus hebben we vandaag een lekker menu gemaakt met insecten.

Tortilla met wormpjes!
Tortilla met wormpjes.
Ingrediënten: Buffalowormen, ei, aardappel, chorizo
Resultaat: Lekker!


Sprinkhanen met gambas!
Sprinkhanen met knoflook en garnalen.
Ingrediënten: Sprinkhanen, garnalen, algen, paddenstoelen
Resultaat: Hmmm, een beetje te zout wellicht, en de sprinkhanen hebben een erg vreemde textuur. Dit gerecht vergt nog wat tijd om te wennen.

Ongedierte

Vlees wordt steeds schaarser. We zijn met steeds meer mensen en er het aantal dieren dat je per vierkante meter mag houden wordt wel steeds groter, maar het houd de groei van de wereldbevolking bij lange niet bij. In onze toekomst zullen ongedierten zonder twijfel een belangrijk onderdeel gaan vormen van ons dieet. Iedere dag vis of vlees zal alleen weggelegd zijn voor de allerrijkste.

Alex en ik zijn alvast aan het wennen. Al natural smaakt zo’n gedroogde rups helemaal niet slecht, maar ongetwijfeld smaakt het nog beter als we een goed receptje ervan maken. Het meest opvallende was nog dat Alex totaal geen moeite had met het eten van een aantal rupsjes.

Beestjes, Alex en Adrie!

Zuur

Alex onder de citroenen!
Alex plukt tegenwoordig graag een citroentje, en dat heeft al een flinke hoeveelheid fruit opgeleverd. Jammer dat ze zo zuur zijn, maar eenmaal vermengt met wat water en suiker zeer smakelijk.

Het recept is eenvoudig:

 • 4 citroenen
 • 1 liter water
 • 100 gram suiker

Kaas in olie

Kaas in olijf olie!Ik heb recent als probeersel een potje olie met daarin stukjes kaas gekocht. De kaas bleek heerlijk sterk van smaak en ik vermoed dat het verblijf in de olie de kaas op een of andere manier meer smaak geeft. Een potje kaas in olie was nog redelijk duur en ik begrijp niet waarom. Je kan zo´n potje heel makkelijk zelf maken.

Neem een flinke glazen pot. Vul de pot voor drie kwart met blokjes (vierkantjes van ongeveer 2 cm) oude smakelijke kaas. Gooi er een laag goede olijfolie over zodat alle kaas onder de olie zit. Nu minimaal twee maanden laten staan maar bij voorkeur een maandje langer. Als extra smaakmaker ga ik als experiment een klein pepertje erbij stoppen. Misschien wordt de kaas dan extra pittig.

Het is een hele wacht, maar het geeft voldoening als je na een paar maanden dan de kaas eet vergezeld van een goed glas wijn. Heerlijk!

Noordwijkerhoutse salade

Geheel volgens de tradities van kerst is een belangrijk onderdeel het gezellig samenzijn en samen eten. Zo ook dit jaar, maar in plaats van het samenzijn met familie vieren we het met vrienden hier op het eiland.

Het idee is dat iedereen iets te eten maakt. Voor morgen maak ik een flink aantal lekkere sushi’s en voor de 25ste maak ik een lekkere salade want het plan is om dan te gaan BBQ-en. De salade die ik ga maken is volgens een traditioneel Noordwijkerhouts familierecept van Kees en Nel, aangepast aan Spanje. Omdat ik hiervoor nog geen recept online heb staan plaats ik deze maar nu, zodat ik voor de toekomst een referentie heb.

Ingredienten:

 • Aardappelen
 • Wortels
 • Augurkjes
 • Dop erwten
 • Zilveruitjes
 • Mayonese
 • Olijven
 • Ei
 • Blikje tonijn
 • Stap 1: Kook een flink aantal aardappelen en kook een paar wortels. Kook ook 1 of 2 eieren hard. Laat alles afkoelen.

  Stap 2: Stamp de aardappelen fijn, en snij de wortels en augurkjes in stukjes. Eventueel kan je de zilveruitjes in twee stukjes snijden.

  Stap 3: Mix de aardappelen met de wortels, de augurk, de ewrten, de olijven, de uitjes de in stukjes gehakte ei, en de tonijn. Als alles is gemixt voeg je een flinke klodder mayonese toe, en mix je alles nogmaals. Nu breng je de boel op smaak met het vocht van de augurkjes en zilveruitjes. Een beetje vocht uit beide potjes, maar niet teveel, want dan wordt het een natte boel.

  Stap 4: Zet het geheel een tijdje in de koeling en eet smakelijk!

  De verschillen
  Er zijn een aantal verschillen die ik heb doorgevoerd om de salade ook in Spanje geaccepteerd te krijgen. Niet veel, maar het zijn details. Het originele Noordwijkerhoutse recept bevat geen olijven, geen ei en geen tonijn, maar bevat in plaats hiervan een gekookte hamlap in blokjes gesneden.

  Krabben vangen

  Krabben vangen!We hebben een leuk uitje achter de rug. Bij de lokale decathlon hadden ze hengels in de aanbieding. 10 euro voor een hengelset met alle benodigdheden. Omdat er nu een visliefhebber op bezoek is hebben we een paar hengels gekocht en zijn we wezen krab vissen. Erg leuk en met een goed resultaat, we hadden 8 krabben gevangen, en deze hebben we hierna lekker opgepeuzeld.

  De truc was om het haakje met een stukje aas vlak voor de neus van de krab te houden. Als aas gebruikte we een slak waarvan we eerst het huisje aan gort geslagen hadden. Als de krab eenmaal toehapte was het zaak om de vislijn soort van om de krab heen te wikkelen. Hierna was deze makkelijk te vangen. Om de krab van de lijn af te halen moet je hem bij zijn achterste vastpakken, en dan voorzichtig de vislijn ontrafelen. Kijk uit dat de krab je niet pakt met een van zijn scharen, want zo’n klein beestje kan een flinke knauw geven.

  Het krab recept: Maak een sausje door een paar knoflooktenen en tomaten in de olie te bakken. Kook de krabben totdat ze mooi rood zijn. Gooi het kookwater van de krabben weg en snij de krabben doormidden. Gooi de halve krabben bij de saus en laat het een en ander een tijdje doorbakken. Maak een flinke pan spaghetti. Haal de krabben uit de saus en serveer ze apart. Mix de spaghetti met de saus en eet smakelijk.

  Almogrote

  Almogrote!Een vreemde tappa die ik af en toe in Gran Canaria tegenkom is Almogrote (Je spreekt het uit als: al-mo-grot-te ). Een erg lekker en origineel kaas smeersel voor op een toastje en erg makkelijk zelf te maken.

  Je maakt een Almogrote met de volgende ingrediënten:

 • Een stukje oude kaas
 • Een klein tomaatje
 • Rode paprika poeder
 • Knoflookje
 • Een beetje olijfolie
 • De oude kaas moet bij voorkeur flink oude kaas zijn. Snij de oude kaas in kleine stukjes. Doe de kaas met de kleine tomaat, het paprika poeder, een knoflookje en de olijfolie in de mixer en mix het tot de tomaat en knoflook fijngehakt zijn. Het is extra lekker als er in het resultaat nog kleine stukjes kaas herkenbaar zijn. Niet te veel olie zodat de substantie min of meer smeerbaar wordt. Normaal gesproken maak je maar een klein beetje want de smaak is flink sterk en met een klein beetje heb je voldoende voor flink wat toastjes.

  Serveer de Almogrote met toast of brood en een lekker glas rode wijn voor het beste resultaat en een optimaal smaak genot!

  Jamon Iberico

  Pata Nagra!Een wit voetje halen betekend dat je iets goed doet. In de wereld van de varkens-poten is een wit voetje echter een teken van een standaard kwaliteitje. Een zwart voetje is teken van top kwaliteit.

  Het verschil tussen een poot van standaard kwaliteit en topkwaliteit is afhankelijk van het ras van het varken, het voer dat ie krijgt, of ie al dan niet gemasseerd wordt en de tijd dat het poot kan rijpen. De tijd om te rijpen is minimaal een jaar maar kan veel meer zijn.

  Deze week hebben we, dankzij de ouders van Ana, een Jamon (zeg: gamon) Iberico in huis. Eentje met een pikzwarte voet. Samen met een houten rek om het poot in te hangen en een vlijmscherp mes is dit voldoende om te genieten van een culinair hoogtepuntje uit de Spaanse cultuur.

  Appeltaart

  Altijd handig om bij de hand te hebben. Het familierecept van Nel voor een overheerlijke appeltaart.

  Ingredienten:
  · 300 gr bakmeel
  · 150 gr witte bastert suiker
  · 175 gr boter
  · 1 ei
  · 1 kg zure appels
  · 1 citroen
  · 50 gr rozijnen
  · 75 gr suiker
  · kaneel

  Verder zijn nodig:
  · springvorm van 22 á 24 cm
  · kwastje
  · deegroller

  Kneed alles behalve de appels, de citroen, de rozijnen en de kaneel tot een bol deeg. Smeer de springvorm in met boter. Deel de deeg in tweeen en rol het deeg mooi plat. Gebruik een deel van het deeg om de bodem van de springvorm en de zijkanten de bedekken.

  Doe de appels en de rozijnen in de springvorm en strooi en af en toe wat kaneel over. Snijdt de rest van het deeg in dunne repen en bedek de taart met een ruit motief. Smeer de bovenkant in met eigeel.

  Plaats het geheel 75 minuten in een oven op 175 graden celcius. Na de oven even laten afkoelen en daarna eten met een flinke klodder (bij voorkeur zelfgemaakte) slagroom.

  Kikkerbillen en meer…

  Kikkerbillen!Soms heb ik het idee dat we in Nederland culinair gezien een beetje achter lopen op Spanje. Maar daar is nu een oplossing voor. Een recepten site gemaakt door Tere, de moeder van Ana. Enig minpuntje is misschien dat alle recepten in het Spaans zijn, maar met een beetje voorstellingsvermogen moet dat toch te interpreteren zijn. Veel kookplezier!