Agenda

Agenda?!Een agenda is redelijk eenvoudig om bij te houden dacht ik. Je maakt afspraken en die noteer je op de dag waar je de afspraak hebt. Iedere dag kijk je op de pagina voor de huidige dag, en dan zie je direct alle afspraken die je in het verleden gemaakt hebt. Super logisch.

Blijkbaar is het toch niet zo heel super logisch. Op de school van onze kinderen gebruiken ze de agenda op een andere manier. De afspraken staan op de dag waar iets is afgesproken, met een melding voor welke dag in de toekomst het is. Bijvoorbeeld op de pagina van vandaag staat: ‘Morgen pagina 64 biologie lezen’, ‘Volgende week woensdag examen taal’. Het gevolg is een, wat mij betreft, nutteloze agenda. Iedere dag moet ik het verleden doorzoeken of er de komende dag iets is dat bestudeerd moet worden, of iets dat gemaakt moet worden. Een verschikkelijk slechte manier om een agenda te gebruiken, en een verschikkelijk voorbeeld voor de jonge studenten.

Tamagotchi

Alan had vroeger een klein krabbetje als huisdier. Het krabbetje woonde in Alan’s kamer, in een mooi hokje met krab spelletjes, water, planten, en wat zond zodat zij een holletje kon graven. Helaas werd ze steeds ouder, en tijdens onze laatste vakantie was ze overleden. Jammer. Hij wilde een nieuw huisdier, dus hebben we een beetje onderzoek gedaan. Een wandelende tak leek leuk, of een nieuw krabbetje. Of misschien een hamster. Het was lastig om te besluiten wat we het beste konden doen. De krab zat weken achter elkaar alleen maar in haar zelfgemaakte holletje, en kwam alleen naar buiten om haar eten te pakken. Ook de zorg voor het beestje werd direct bij Alan’s vader geplaatst. Dat moest anders natuurlijk.

Tijdens een zoektocht naar een diertje liep ik ook een speelgoed zaak binnen. Ik hoopte om een berobotiseerde vis, of iets dergelijks, en toen zag ik de tamagotchi eieren liggen. Misschien is dat wat dacht ik. De technologie is wel uit de vorige eeuw, maar als het leuk is, is het leuk. Alan was helemaal blij ermee. Zijn gedachten van een nieuwe krab verdwenen als sneeuw voor de zon. Zijn nieuwe tamagotchi moest gevoerd worden, je kan ermee spelen, en hij moet hem disipline bijbrengen. Als top op de vuurpijl kan hij hem ook nog eens makkelijk meenemen. Een heel geslaagd kadotje, waar niet alleen Alan superblij mee is.

Alans eerste wedstrijd

a photo of two soccer players when one player in an orange outfit kicks a burning comet across the field, right into the goalHet is stressen thuis! Thuis heerst er een beladen sfeer. We zijn allemaal enthousiast en dat terwijl de wedstrijd pas ver in de toekomst is. Voor Alan maakt het niet uit. Hij zit met zijn hoofd in de wolken. Zijn lijfje zit vol met adrenaline en hij vliegt bijna door het huis. Hij wil winnen. Iedere avond spelen we voetbal thuis. Ieder bezoek aan het park is nu inclusief een voetbal, en als het park een grasveldje heeft, dan moeten de voetbalschoenen ook mee. Op woensdag is zijn eerste oficiele wedstrijd met ‘Formento’, tegen een ander team uit Las Palmas.

Alex is enorm enthusiast, en dat gevoel is aanstekelijk. We zijn allemaal in juich stemming en we hopen allemaal dat Alan natuurlijk gaat winnen. Ook al wint ie niet, we zullen allemaal achter hem staan. Als ze verliezen is dat natuurlijk zowiezo te verklaren door een slecht veld, een zachte bal, vals spel van de tegenstander, of misschien zelf door het ontbreken van een sterspeler.

Voetbal

A painting of two football players trying to both get the ball on a football field, The players are painted with clear lines, lots of color. The legs of the football players and the football itself are much larger than normal. One player has a blue soccer outfit. The other player has orange colored clothes.Het voetbal-gen van mijn familie heeft een generatie over geslagen. Vader Kees en moeder Nel waren alletwee trainers voor jeugdteams bij VVSB (Het lokale voetbalteam uit Noordwijkerhout). Broer Bert was ook voetballer. Ikzelf ging af en toe mee om te kijken, maar was dan druk met het plukken van gras voor mijn konijn. Voetbal kon mij niet boeien, en nog steeds intereseert het spelletje me bijzonder weinig.

Het voetbal-gen was bij mij dus volledig afwezig, maar is bij Alan weer supersterk aanwezig. Alan speelt inmiddels bij ‘Atleti Formento‘. Een voetbal team van Las Palmas. Iedere avond spelen we voor het slapen gaan een potje voetbal in de gang (met een zachte bal). Ieder bezoek aan het park is hij direct aan het voetballen met de aanwezige kinderen. Ieder weekend naar het park, waar Alan graag zijn schoenen met noppen probeert. Een keer per week naar voetbal training.

Feest op La Gomera

We gaan er even tussenuit. Een korte trip naar la Gomera. Met het vliegtuig vertrekken we dinsdag en donderdag gaan we al weer terug. Kort maar krachtig, even lekker de dagelijkse routine doorbreken.

We gaan met een paar vrienden naar het eiland, en aldaar hebben we een grote auto gehuurd waar we met zijn 7-en in passen. Naar een grote auto hebben we ook een groot huis gehuurd, hopelijk met een tuintje zodat we kunnen barbacueen. Het wordt een leuk avontuur. Ook is het natuurlijk feest! Het is de verjaardag van onze Alan, en dat moet gevierd worden.

Het eiland zelf is redelijk klein, en flink groen. Perfect voor een paar mooie wandel tochten.

Coach

Ik wordt coach! De datum waar we op moeten lekker is Zaterdag de 19de. Het evenement is de Kids Race 2022, in Maspalomas. Alan en Alex moeten dan aan de slag. Alan rent 300 meter en Alex moet vlammen op de 1000 meter. De kinderen hebben de gewoonte ontwikkeld om zich in de weekenden al snel te vervelen, en dan steeds minder prettig met elkaar om te gaan. Dit hoop ik te veranderen door direct al in de ochtend een training sessie in te lassen. Net zoals de echte wedstrijd, want die is ook in de ochtend.

Meestal gaan we zonder enige voorbereiding naar dit soort hardloop wedstrijden. De afstanden zijn zo klein dat ze het makkelijk redden, meedoen is balangrijker dan winnen, maar dit keer kunnen we denk ik met een beetje training een goed resultaat halen. Ergens in de 10 tien van finishers. We gaan het goed aanpakken. Eerst de afstand evalueren. Inschatten wat een goede snelheid is. Inschatten hoe ver ze hun eindsprintje kunnen volhouden. We hebben twee weekenden de tijd voor de training. Zaterdag en Zondag, dus 4 trainings sessies, waar ze allebij hun afstand twee keer kunnen oefenen, dat moet voldoende zijn. Als ze de training ‘s ochtends doen hoeven ze verder niets aan te passen aan hun standaard weekend invulling (hopelijk met minder vechten).

Het plan

  • Warming up. Lopen naar Romano (de hardloop baan), beetje springen, strekken, misschien een paar push ups.
  • De route eerst bekijken, gewoon rustig lopen. Bespreken hoe ze de afstand goed/makkelijk/snel kunnen lopen.
  • Alan: 300 meter. Vooraf een snoepje voor de energie. Eerst 220 meter vlot, dan 80 meter vlammen. Daarna water drinken en een beetje bijkomen/rusten. Twee keer! Ik meet de tijd om de progressie in de gaten te houden.
  • Alex: 1000 meter. Vooraf een snoepje voor de energie. Eerst 300 meter vlot, dan 300 meter iestje rustiger, dan weer 300 meter ietsje sneller en de laatste 100 meter vlammen. Daarna water drinken en een beetje bijkomen/rusten. Twee keer! Ik meet de tijd om de progressie in de gaten te houden.
  • Cooling down, beetje springen, strekken, resultaten bespreken, terug naar huis lopen.
  • Het doel

    De resultaten zijn niet zo belangrijk. Het is belangrijker dat de kinderen het naar hun zin hebben. Onze trainingen waren meer als stimulatie bedoeld, en een beetje voorbereiding. Als ze het redden, en bij de eerste 10 eindigen, dan is dat goed voor hun zelfvertrouwen, en dat zou fantastisch zijn, maar zowiezo is het finishen alleen al goed. Ze hebben zich dan goed voorbereid en hun best gedaan, en daar kunnen ze zich goed over voelen.

    Fly El Hierro – Alan

    Alan is pas 5 jaar, maar hij heeft een grote broer als groot voorbeeld. Als Alex springt, dan springt Alan natuurlijk ook. Alan is volgens mij helemaal niet bang geweest. Hij vertrouwd blindelings op zijn broer dus als Alex ervoor gaat, dan volgt Alan uiteraard. Alan steeg op tot ruim één kilometer, dwars door de wolken, en na een kwartier vliegen weer terug naar de grond voor een zachte landing.

    Alles, van voorbereiding, controle, tweede controle, wachten op de wind, opstijgen, de vlucht, de wolken in, tot de landing werd goed in de gaten gehouden door ons, als ouders kan je niet anders, maar Alan had nog een extra geinteresseerde. De dochter van de instructeur heeft er voor gezocht dat bij Alan alles extra goed in orde was.

    Na de sprong was Alan ervan overtuigt dat er een goede/leuke ervaring was, maar eenmaal ontdaan van zijn vlieg outfit liep hij in de sprint naar een Amandelboom in de buurt om een paar Amandelen te plukken. Het deed mij vermoeden dat hij in tegenstelling tot zijn grote broer nog een beetje te jong was om deze ervaring goed op waarde in te schatten.


    Deze eerste sprong is een prachtige ervaring voor Alan en heeft voor ons een paar mooie fotos en een mooi filmpje opgeleverd! Mocht je ook willen zweven over de vallei in El Hierro, dan is dat samen met Ondrej van Fly El Hierro een absolute aanrader! Zeker met kleine kinderen is het goed als je een professionele begeleider hebt die ook nog eens goed met kinderen is.

    Alan 5!

    Alan is vijf jaar. Oh wat wordt hij snel groot. Vandaag hadden we een groot feest! Bemaskerd zijn we op bezoek geweest bij Crocodilo park! Super leuk en we hebben allemaal genoten. Alan heeft ook nog even een krokodil vastgepakt en daarna was er natuurlijk taart en flink wat kados!

    Sinterklaas

    Sinterklaas heeft het maar moeilijk dit jaar. Geen feestjes en geen bijeenkomsten, dus het is een saaie bedoeling op zijn verjaardag. Alle verjaardagen zijn een saaie bedoeling geworden. Gelukkig hebben we dit jaar wel een brief van de Sint ontvangen.

    Hallo Alex, Alan en Dario.

    Dit jaar is het een beetje vreemde Sinterklaas. Ieder jaar vier ik mijn verjaardag in het hotel Barbacan in het zuiden van Gran Canaria, maar dit jaar moet het allemaal een beetje anders.

    Ik blijf zelf lekker thuis, maar ik heb wel mijn zwarte pieten er op uit gestuurd om overal kadotjes rond te brengen. Ik schrijf dit jaar een brief voor jullie in het Nederlands, en ik hoop dat Alex hem kan vertalen. Alleen kinderen die lief zijn krijgen een kadotje en in jullie geval zit dat wel goed.

    Alan, alvast gefeliciteerd met je verjaardag. Ik heb gehoord dat jij dit jaar ben begonnen met piano spelen, en dat tijdens de les goed oplet! Dat is hardstikke goed Alan, en ik ben blij dat je goed je best doen. Ook heb ik van je juf gehoord dat je al goed kan lezen. Ga vooral zo door! Mijn advies voor jouw: Je wordt al flink groot, maar als je groter wordt, wordt er ook meer van je verwacht. Probeer om wat minder te ruzieen met je grote broer.

    Alex, ik weet dat je dit jaar alle twee je armen gebroken hebt! Dat is natuurlijk niet best, en moet pijnlijk geweest zijn. Ik ben erg blij dat het weer beter gaat, maar ik kan je adviseren om het een beetje rustiger aan te doen. Ik hoor dat het op school heel goed gaat. Dat is super belangrijk voor een goede toekomst, en ik hoop dat je goed je best blijft doen. Nog een goede tip voor jou: Ervaring en handigheid met een tabled is een hele goede vaardigheid, maar probeer niet boos te worden als je ouders zeggen dat het tijd is om te stoppen met je tablet.

    Dario, gefeliciteerd met je nieuwe huis. Jij hebt dit jaar weer goed je best gedaan op school. Goed zo! Ik ben erg tevreden met je resultaten, en ik hoop dat je zo door gaat. Ik heb een paar van jouw tekeningen gezien en die zagen er heel goed uit. Hardstikke mooi, je hebt duidelijk een talent voor tekenen. Ook voor jou heb ik een advies: Probeer thuis wat beter de boel op te ruimen. Soms is het een beetje een rommeltje.

    Voor julie alledrie heb ik hetzelfde advies. Jullie worden steeds volwassener. Dit betekent dat je niet alleen aan jezelf moet denken, maar ook moet weten dat je gedrag en de dingen die je doet gevolgen hebben. De manier waarop je je gedraagt heeft gevolgen voor je familie, je vrienden, mensen en je omgeving. Probeer na te denken over wat je doet, en welk effect je gedrag heeft op jezelf maar ook op je omgeving. Probeer je zo te gedragen dat iedereen er beter van wordt. Boos worden en vechten heeft nooit goede gevolgen. Dat is wat volwassenen doen, en jullie zijn groot genoeg om hierover na te denken.

    Ik zie dat het met jullie alledrie zeer goed gaat. Dat maakt me erg blij. Ik hoop echt jullie volgend jaar weer persoonlijk te kunnen zien, en ik hoop dat jullie blij zijn met de kadotjes.

    Heel veel groeten.
    Sint.