Windows 10 en Ubuntu

Win10 Ubuntu!Er is flink wat controverse over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Het is nu al weer een dik jaar beschikbaar, en in den beginnen was het zelfs gratis. Windows 10 is een mooie Windows versie die goed in te richten is naar eigen voorkeur. De controverse kwam doordat in eerste instantie deze versie erg agressief aan de man gebracht werd. De nieuwe Windows werd zo’n beetje door de strot geduwd.

Over de redenen hiervoor valt natuurlijk ook te twisten, maar wellicht had Microsoft het beste met ons voor. Weg met zo veel mogelijk oude versies. Mensen die eigenlijk toch niet weten waar ze mee bezig zijn en met de nieuwe Windows een veiliger systeem hebben. Of misschien was Microsoft toch wat gehaaider en wilde ze iedereen met de nieuwe Windows beter in de gaten kunnen houden en tegelijkertijd kunnen voorzien van meer reclame en andere ongevraagde diensten.

Ik was in ieder geval erg blij met mijn nieuwe Windows versie. Een blijdschap die recent nog flink vergroot is tijdens een grote (gratis) update. Windows biedt nu optioneel een geheel Linux besturingssysteem als onderdeel van zichzelf aan. Linux (of in dit geval specifiek Ubuntu) dat een van de grote concurrenten van Windows is, werkt nu als een onderdeel van Windows, waarbij beide systemen gewoon lekker samen werken.

Voordeel is dat het nu mogelijk is om Linux programma’s direct onder Windows te draaien. Niet meer aanrommelen met dual boot systemen, of emulators, of zelfs hele virtuele systemen. Gewoon een prompt starten en gaan.

Het is allemaal nog redelijk nieuw natuurlijk, dus er zitten wellicht nog flink wat updates in de pijplijn, maar wat er nu al is heeft me toch al blij verrast. Heel veel programmatuur die ik nodig heb voor mijn werk zijn nu opeens standaard beschikbaar.

Het kakelverse Linux subsysteem is standaard niet beschikbaar. Mocht je het willen hebben, dan staat bij Microsoft een installatiehandleiding met uiteraard als vereiste dat je Windows 10 geinstalleerd hebt.

10 jaar

10 jaar Leiden365.nl!Precies 10 jaar geleden was het zo ver. Mijn eerste blog post was een feit. In 10 jaar is er heel veel gebeurt, maar wat ik nooit had kunnen verwachten was dat ieder nieuw hoogtepunt zijn voorganger ruimschoots overtrof.

Zal deze trend van steeds grotere hoogtepunten zich doorzetten? Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar wie weet. Ik wacht geduldig af.

Dierenzoeker

Dierenzoeker!Wat doe je als je een vreemd diertje tegenkomt vlak bij je huis, en je raakt nieuwsgierig? Soms is het leuk om het diertje niet direct weg te slaan, maar om eens na te gaan wat het is. Verbazingwekkend veel dieren hebben allerlei positieve eigenschappen, en het aller grootste deel is de mens totaal niet tot last. Sommige beestjes zijn prachtig mooi en sommige zijn onverwacht nuttig.

Bij Naturalis heb ik meegewerkt aan de Dierenzoeker. Een gloednieuwe mooie gratis app voor Android of iPhone, waarmee je zelf kan uitzoeken wat voor soort dier je hebt ontdekt. De app is eenvoudig te gebruiken, want de doelgroep zijn kinderen van 7 tot 11 maar ook voor volwassenen is het een erg leuke app.

Lieveheersbeestje!Altijd al willen weten wat dat nu voor raar geel lieveheersbeestje is dat je af en toe in de tuin vind? Na wat zoekwerk vind je hem zo, en tegelijkertijd leer je ook nog eens dat dit lieveheersbeestje zijn eigen ‘gewassen’ plant.

Met 300 diertjes kan je voorlopig lekker gaan determineren en hebben de torretjes, kevertjes, spinnen en noem maar op rond je huis geen geheimen meer.

Cats&Dogs

Dog!Cat!The wait is finally over. Cats and Dogs, Boys and Girls, a never ending battle between men’s best friends, combined with the most epic battle of all, the battle of the sexes. Action-packed in just half a minute of gaming frenzy.

An easy and exiting game, now playable on your Android phone. Practice your reflexes as you try to keep up with all the action on your mobile. This hot new game is available as an Android App on Google Play now and best of all, totally free!

The object of the game is as easy as it is challenging. Select either cats or dogs and boys or girls and start the action. Avoid touching the wrong animal or gender. Are you able to get the high score of the day, while only playing one minute? Don’t wait any longer! Get this game now!

View the all time high scores and today’s best scores.

Zonder reclame

Na een jaar reclame maken is mijn website weer ‘schoon’. Dit was de regel tekst die ik moest toevoegen aan een van mijn posts:

Je kent ze wel, de pinda’s die je graag eet als je tv kijkt of gratis online poker speelt of gewoon bij een biertje in een bar.

De betreffende post ging over een pinda plant. De opbrengst was iets meer dan honderd euro voor een regeltje tekst bij een oude post. Snel verdient.

Met de tijd mee

Na een flink aantal jaren werd het weer toch weer eens tijd om een beetje te vernieuwen. Een lekker nieuw uiterlijk voor mijn blog met wat minder franje en een mooi wisselend plaatje bovenaan.

Het WordPress thema dat ik nu gebruik heet twintig elf (2011), dus ik ben nog net op de valreep in het juiste jaar overgestapt want ik wil natuurlijk niet gelijk al achter de feiten aanlopen.

Nog meer easy money?

Easy Money!In het recente verleden ben ik benaderd om een linkje met reclame te plaatsen. Eerst had ik geen interesse in het aanbod, maar toen opeens het aanbod verbeterde en men toelichtte wat de tegenprestatie was raakte ik geïnteresseerd. Er staat nu ergens op mijn site een regeltje met daarin een reclame link, maar om deze te vinden moet je flink zoeken op mijn site.

Ik dacht dat het een gelukje was en ik heb het geld netjes over gemaakt op de bankrekening van de kleine Pek, om zodoende mijn handen te kunnen wassen in onschuld. Hiermee was de kous af, verwachtte ik.

Maar nu heb ik nog een aanbod in mijn mailbox. Een ander bedrijf wil ook reclame maken op mijn site en vragen netjes wat mijn tarieven zijn voor de verschillende mogelijkheden. Ze hebben interesse in een paar mogelijkheden:

  • Tekstuele link vanuit de index pagina
  • Tekstuele link op iedere pagina van mijn website
  • Een gesponsord verhaal

Het probleem dat nu rest is dat ik na mijn vorige ervaring wat onderzoek heb uitgevoerd en in Nederland is het min of meer illegaal om reclame te maken voor een website die kansspelen aanbied. Alhoewel ik daar nu als Spanjaard wellicht weinig mee te maken heb.

Het problematische artikel uit de wet op de kansspelen:

Artikel 1
Behoudens het in deze wet bepaalde is het verboden:

a.
gelegenheid te geven om mede te dingen naar prijzen of premies, indien de aanwijzing der winnaars geschiedt door enige kansbepaling waarop de deelnemers in het algemeen geen overwegende invloed kunnen uitoefenen, tenzij daarvoor ingevolge deze wet vergunning is verleend;
b.
de deelneming aan een onder a bedoelde gelegenheid, te bevorderen of daartoe voor openbaarmaking of verspreiding bestemde stukken in voorraad te hebben;

Alleen al het bevorderen van gokken is verboden en een linkje plaatsen valt hier misschien onder.

Eerst maar weer eens de kat uit de boom kijken.

Weer net niet met Google+; Ik wil integratie!

Puzzel!Mijn digitale leven begon met een website tijdens mijn studie op een server van de Hogeschool. Hierna eentje bij xs4all. Daarna bij de digitale stad leiden. Hierna eentje bij geocities en toen eindelijk een eigen domein op ajebe.com. Nu al weer een aantal jaar op leiden365.nl.

Eerst had ik statische HTML pagina’s, daarna PHPnuke, daarna WordPress voor mijn blog en Gallery voor de foto’s en nu WordPress. Ik ben aan het experimenteren met een combinatie van WordPress en Drupal voor de toekomst.

Daar zit ik dan. Mijn eigen blog, verschillende profiel pagina’s en her en der allerlei publicaties, berichten, software, foto’s, filmpjes, etc. Allemaal zaken die allemaal hun eigen plekje hebben. Stuk voor stuk sites die hun bestaansrecht hebben verdient en die een logisch aanbod bieden.

Op hoe meer plekken de informatie te vinden is, hoe beter, maar momenteel treedt er hierbij ontzettende fragmentatie op. Ik wil integratie! Al die online tools waarvan de integratie momenteel armzalig is als er überhaupt al iets mogelijk is. Het probleem is dat al die verschillende tools ontzettend slecht integreren met elkaar omdat dit geen directe voordelen bied aan de aanbieders van de tool. Iedereen wil op zijn eigen informatie zitten, en het vooral niet te makkelijk maken om zaken uit te wisselen, want die wordt gezien als het verdwijnen van de informatie en daarmee het verdwijnen van advertentie inkomsten.

Mensen kunnen overal reageren, maar deze reactie vinden niet de weg terug naar de bron. Zodoende ontstaan er ongerelateerde discussies in Facebook, Hyves, Google+, Twitter, LinkedIn, Drupal, Reader, Gmail, etc. die uiteindelijk allemaal over hetzelfde onderwerp gaan, maar elkaar niet beïnvloeden. Jammer natuurlijk en het is blijkbaar nog erg moeilijk om dit akkefietje glad te strijken.

Het nieuwe sociale web 2.0 is een prachtig gevolg op het oude informatieve web, maar het nieuwe web moet anders want het kan zo nooit overleven. Het is van de gekke dat ik iedere dag een lijst van sites moet aflopen om weer ‘bij’ te zijn. Er zullen open standaarden gespecificeerd moeten worden om verschillende diensten met elkaar te integreren, zodat sociaal wordt gecombineerd met unieke entiteiten.

Waarbij een bericht een duidelijke bron heeft, deze bron duidelijk herkenbaar is, en het niet meer nodig is dat iedereen zaken herpubliceerd zonder toegevoegde waarde. Ook het nieuwe Google+, de nieuwe telg van Google, gaat gewoon op dezelfde voet verder. We zijn nog steeds bij 2.0.

Ik wil niet iedere dag moeten kijken op al die sites om verschillende informatie te zien over/van hetzelfde persoon. Al dat gezoek van mij zou vereenvoudigd moeten worden waardoor ik in een oogopslag alle informatie die van mij van belang ik kan inzien en eventueel van verdiepen door een klik waarbij ik alle publieke informatie zie van een persoon, een programma, of wat voor onderwerp dan ook.

Ik wil niet dat mijn software, mijn foto’s, mijn meningen allemaal apart gepubliceerd moet worden op tientallen verschillende sites, met allemaal hun eigen tellers en commentaren.

Ik wil gewoon alles in één.

Drupal module – Access Unpublished

Drupal!For some time now I have been involved with Drupal, creating quite a few websites. Recently my involvement with the Drupal community increased and I published my first module. The module is called ‘Access Unpublished‘ and it can be used to allow people to view content which is not yet published/public.

Normally when you create content for a Drupal site you will either want to make it public for the whole world to see, limit access to some users or user groups, or keep the data only for yourself. But what if you want to share some content and not require registration of the people you want to share with?

This is where my module is useful. It will provide you with a special URL that you can send to others, to allow them to access the content you created. The special URL can be shared, and only the people who have the URL can see the data.

Easy money

Easy money!Snel verdient. In ruil voor een regeltje reclame bij een oude post op dit blog heb ik flink wat dollars verdient. Jammer alleen dat de wisselkoers niet echt gunstig is.

Ik ontving een mailtje met het verzoek of ik reclame op mijn site wilde plaatsen. In eerste instantie had ik daar geen interesse in, want ik irriteer mij mateloos aan al die reclame overal. Twee maanden later werd mij nogmaals gevraagd of ik interesse had en besloot ik toch maar eens navraag te doen over de voorwaarden. Hieruit bleek dat ze me een grote hoeveelheid dollars beloofde als ik in één van mijn 700+ oude berichtjes een regel zou toevoegen met een linkje. De kans dat iemand deze tekst tegenkomt is erg klein, dus besloot ik dat het geen kwaad zou kunnen.

De regel reclame mocht ik zelf aanpassen zodat hij goed in de tekst paste. Alleen de link moest een specifieke bewoording hebben. Zaak is nu om de tekst een jaar te laten staan. Het geld werd direct op mijn rekening bijgeschreven (en zal ik overmaken naar de rekening van Pek). Erg netjes.