AI: Zijn we er al?

A mind inside a fishbowl on top of a mechanical body walking through the sky on top of a cloudSteeds vaker horen we nieuws over artificiele intelligentie, maar waar gaat het nu echt over? Hebben we echt al iets gemaakt dat slim en intelligent is? Nou ja, iets slims is het zeker, maar intelligentie is nog ver te zoeken. Voor een echte intelligentie moeten we waarschijnlijk nog flink wat gedult hebben.

Vroeger hadden we goede zoekmachines. Je voerde een aantal woorden in, en die woorden werden gebruikt om razendsnel in enorme lijsten te zoeken, en de gebruiker kreeg dan een lijstje met sites terug die gerelateerd waren aan de zoekwoorden. Dit proces werd steeds verbeterd door te kijken welke resultaten geklikt werden voor de zoeker. Meer kliks lijkt een beter resultaat te zijn, dus kreeg dat resultaat een iets hogere score.

Nu heeft OpenAI hier een laag aan toegevoegd. Hun tool ChatGPT begrijpt natuurlijke taak, dus je kan gewoon een vraag stellen, en je krijft een ‘gewoon’ antwoord terug. Net zoals wanneer je met iemand praat. Een vraag begrijpen is lastig, want er zijn enorm veel verschillende manieren om hetzelfde te vragen, en soms is een woordje superbelangrijk, of soms juist helemaal niet. De chat ‘engine’ is getrained om te weten wat wel of niet belangrijk is, en dus kan het je vraag min of meer begrijpen. Hierna krijg je geen grote lijst met sites terug, maar je krijgt gewoon netjes een antwoord op je vraag. De AI bewaart niet een enorme lijst met links, maar leest alle paginas, en bewaard de informatie die het vind. Deze informatie wordt gebruikt om antwoord te geven.

Het is een enorme stap voorwaards, maar we zijn er nog lang niet. Taal begrijpen en goed gebruiken is super moeilijk, en dat lijkt nu redelijk goed te werken. Dat is echt super slim, maar het is niet intelligent. Als iets intelligent is, dan komen nieuwsgierigheid, initiaties en ‘iets willen’ al snel om de hoek kijken. Nu is het vooral een hele goede gespreks partner, die ontzettend veel weet, en het goed kan vertellen. Je kan netjes doorvragen, en de antwoorden zijn super goed. Ik was verbaast van het niveau, maar van intelligentie is geen sprake. Het is een extra laag over de oude lijst met links heen, die het allemaal veel makkelijker maakt.

We kunnen het hem/haar ook zelf vragen.

Q: are you really intelligent?
A: As an AI language model, ….
Q: can you repeat the answer in dutch
A: Als een AI-taalmodel heb ik geen bewuste intelligentie zoals mensen dat hebben. Ik ben echter getraind op enorme hoeveelheden gegevens en algoritmen om te reageren op verschillende vragen, dus ik kan een intelligent gesprek simuleren met mensen. Ik kan natuurlijke taal begrijpen en antwoorden genereren op basis van de informatie waarop ik getraind ben. Mijn mogelijkheden zijn beperkt tot wat ik ben getraind en welke algoritmen beschikbaar zijn voor mij.

Eén week uitdaging: Zondag

Dit is een berichtje gerelateerd aan mijn ‘één week uitdaging‘.

[08:00] Alweer vroeg wakker, maar gelukkig alweer is daar YouTube waardoor we nog even kunnen blijven leggen.

[09:00]Thuis had de rups van Alex de hele plant kaalgevreten. Daarna waren we haar een tijdje kwijt, maar Alex ontdekte haar op de aloe vera. Hier had ze zichzelf aan een draagje opgehangen, en ik vermoed dat ie gaat verpoppen.

[10:10] Een klasgenootje van Alex, Maikel heeft een mountainbike race vandaag in Santa Brigida. We gaan met zijn allen kijken.

[13:30] De race is gereden en Maikel heeft het heel goed gedaan. We zijn weer richting huis gereden.

[14:30] Eten bij oma. Ze heeft rijst gemaakt met konijn en slakken. Hierna ramen wassen, en daarna nog een keertje naar het nabije park. Al daar waren de Diegos en hebben de kinderen nog eventjes gespeelt. Alan had zijn voetbal mee, en Alex zijn skeelers.

Dit is mijn laatste dag, en mijn ‘Één week uitdaging’ is nu voltooit. Maar… zoals normaal bij deze challenges kan je aan het eind iemand anders uitdagen om hetzelfde te doen. Ik heb zo mijn twijfels, maar ik doe het toch. Ik daag de volgende generatie uit! Annabel, Alex, Jack en Alan! De kans dat ze dit lezen acht ik klein, dus we zullen zien… Mocht je het toch lezen, en je doet mee, dan is het simpel; iedere dag, een week lang opschrijven wat je iedere dag gedaan hebt, zo kort of lang als je wilt.

Eén week uitdaging: Zaterdag

Dit is een berichtje gerelateerd aan mijn ‘één week uitdaging‘.

[08:00] De kinderen worden al vroeg wakker, maar gelukkig sluipen ze naar de woonkamer om YouTube filmpjes te kijken, dus we kunnen nog even in bed blijven.

[08:xx] Een witte was draaien. Na een uurtje is het schoon en kunnen we alles buiten hangen om te drogen. Ook heb ik de badkamers schoongemaakt.

[10:30] Vandaag gaan we naar El Puertillo, Arucas. Op dit strandje vieren ze het ‘Cangrejo Fest’. Het feest van de krab, met flink wat activiteiten voor kinderen.

[19:30] Weer thuis. Douchen, eten, tanden poetsen, wc bezoek, en slapen.

Eén week uitdaging: Vrijdag

Dit is een berichtje gerelateerd aan mijn ‘één week uitdaging‘.

[07:00] Weer hetzelfde ritueel. Wakker, kinderen, auto…

[07:30] Vanochtend hadden we nog een nieuw lijstje gemaakt met gewenste inkopen. Ana had geklaagd dat we niks meer hadden. Ik koop geen (fris)drank, zoutjes, zoetigheid meer, en Ana had hierdoor honger. Ze wilde brood, croissants, worst, kaas en cola. Dat kan natuurlijk, maar dan moet ik het wel weten. Het staat nu op mijn lijst met inkopen, dus vanmiddag haal ik het.

[07:50] De garagedeur zit muurvast. Deze gaat niet open of dicht, dus we kunnen de auto met geen mogelijkheid uit de garage krijgen. Oei! Ana had een belangrijke meeting, dus dan maar met de taxi naar het hospitaal, en ik daarna door met de bus naar mijn werk. Gelukkig had Ana een reserve maskertje in haar tas, want in de taxi en in de bus is dat nog steeds verplicht.

[08:55] Werk, een half uur later dan normaal, maar ik ben toch gearriveerd, en de vertraging valt me eerlijk gezegd nog mee.

[08:56] Inklokken

[16:56] Uitklokken. Weer naar huis. Eindelijk vrijdag! Ik moet alleen wel met de bus, dus ik ben wel nog even onderweg.

[18:30] Dat heeft flink geduurd. Eerst een half uur wachten, daarna een half uur staan, en daarna nog een half uur lopen. Pfff.

[19:00] De garagedeur was weer gerepareerd, dus ik kon de auto pakken om even inkopen de doen voor het weekend.

[20:00] Ana is met de kinderen op het park ‘el viento’. Lekker spelen met hun vriendjes. Bijna traditie is het is om de twee weken in het park spelen met de kinderen van Diego, en daarna in zijn huis een pizzaatje te eten. Deze avond werd de pizza van de kids voor de ouders vergezeld met een flesje wijn en kaar en worst. Slecht voor mijn lijn, maar wel erg lekker.
Een lang verwacht boek is gearriveerd! Bij Amazon had ik maanden geleden al ‘What If 2‘ besteld, en deze is eindelijk klaar! Het eerste ‘What if‘ boek was fantastisch dus ik weet zeker dat ik ook van dit boek zal genieten.

[23:30] Weer thuis. Tanden poetsen, plassen, pyjama’s aan en lekker naar bed.

Eén week uitdaging: Donderdag

Dit is een berichtje gerelateerd aan mijn ‘één week uitdaging‘.

[07:00] Weer hetzelfde ritueel. Wakker, kinderen, auto, werk.

[08:15] Inklokken

[16:15] Uitklokken. Weer naar huis.

[17:00] AliExpress pakjes zijn gearriveerd, een pakje met 9 lotus zaadjes voor bij de garnalen in het aquarium, en een tribal armbandje. Van de 9 zaadjes heb ik er direct twee in het water gedaan, kijken of er een wortel aan komt, de andere geef ik waarschijnlijk weg.

[17:30] Alan zijn tweede Engelse les! Zijn eerste les op het hogere niveau. Ging goed. Ik ben weer wezen hardlopen. 5km en een beetje.

[18:30] Zijn les is afgelopen, dus met Alan weer richting huis. Onderweg naar huis liepen we langs onze kapper en hebben we voor volgende week vrijdag een kappersafspraak gemaakt. Van half 5 tot 6 uur, voor ons drieen. Alex, Alan en ik. Ik twijfel nog maar misschien wil ik mijn haar drastisch korter laten knippen. Een beetje als vader Kees vroeger. (niet nu, want dat is wel heel erg kort.)

[19:30] Alex Engels (online, dus lekker vanuit huis).

[20:30] Alex zijn les is afgelopen. De kinderen gaan bij oma langs (het huis naast ons) om te eten, zoals iedere dag. Ondertussen maak ik hun melk klaar. Na het eten tandenpoetsen. Pyjama, en weer naar bed.

[22:30] Douchen, een beetje buikoefeningen, en ook lekker naar bed.

Een week uitdaging – Woensdag

Dit is een berichtje gerelateerd aan mijn ‘één week uitdaging‘.

[07:00] Weer hetzelfde ritueel. Wakker, kinderen, auto, werk.

[08:20] Inklokken

[16:20] Uitklokken. Weer naar huis.

[16:25] Nog eventjes langs de supermarkt.

[17:30] Tennis! De kinderen tennissen iedere week een uurtje. Ik breng ze naar de club, en naast de deur is parque Romano, waar ik lekker een stukje kan hardlopen. Meestal rond de 5Km. Daarna haal ik ze weer op, en gaan we richting huis.

[19:30] Eten koken! Maandag en dinsdag had ik het varken van tgtg. Gisteren pasta die over was van afgelopen weekend, en nu is alles op, dus vandaag maak ik kalkoen met rijst. Wat groenten erbij (bevroren herenbonen) en klaar. De rijst stoom ik klaar in the thermomix. Onderin de pan water, bakje met rijst erop, en op de rijst de bevroren herenbonen. 19.30 minuut, stand 1, 110 graden, en dat is het. De rijst is hierna net goed. Soms nog wat harde stukjes rijst, maar als ik het opwarm in de micro op mijn werk is het resultaat helemaal goed. De kalkoen bak ik met een uitje, een paprika, wat knoflookjes en een potje Tikka Masala saus erbij, en aan het einde verdeel ik alles over een aantal Tupperware bakjes.

[20:xx] Mezelf weer gewogen, en weer een half kilotje minder! Ik woog nu 75.3, dus dat gaat zeer de goede kant op. Het grootste voordeel (denk ik) is dat we geen bier, kaas en nootjes meer in huis hebben. Ik koop het niet meer, dus als ik eventjes honger heb, dan pak ik geen kaas meer en ook geen pinda, maar een banaan of een appel. Bij dorst pak ik een flesje water. Dat helpt flink denk ik.

[21:30] De kinderen slapen lekker. Eerst lekker even douchen. Ik heb bijna 20 minuten buikoefeningen gedaan.

[22:30] Cool down, tot rust komen. Even relaxen en slapen. Welterusten!

Een week uitdaging – Dinsdag

Dit is een berichtje gerelateerd aan mijn ‘één week uitdaging‘.

[07:00] Weer hetzelfde ritueel. Wakker, kinderen, auto, werk. Vandaag het is zoals normaal een extra stop bij het ziekenhuis, waar ik Ana afzet. Gisteren hoefde dat niet, want afgelopen zondag had ze een 24uurs dienst, en dus was ze al ter plekke.

[08:20] Inklokken

[12:50] Mijn capuccino was niet optimaal vandaag. Ik vermoed dat iemand voor mij een herbruikbare capsule gebruikt had. Dit zijn capsules die je zelf vult met koffie, en daarna schoonmaakt en opnieuw kan gebruiken. Veel beter voor het milieu, maar ook flink wat slechter voor het apparaat (en slechter voor de volgende persoon, in dit geval ik). De ‘dolce gusto’ spuit het hete water met flink wat druk door de capsule. De herbruikbare kon dit denk ik niet goed hebben, dus het hele apparaat zat onder de koffieprut. Mijn dagelijkse genietmomentje/cappuccino zat helaas dus ook onder de koffieprut. Nou ja, we hadden op zijn minst een goed lach momentje, en de schade aan mijn koffie viel gelukkig mee.

[16:20] Uitklokken. Weer naar huis.

[17:30] Alan zijn eerste Engelse les! (net als Alex, bij Tiny Tots)

[18:30] Zijn eerste les is afgelopen. Ik heb lekker een rondje hard gelopen. Nu met Alan weer richting huis. Thuis douchen en een beetje bijkomen van de 5 kilometer. Ik heb me ook gewogen. 75.9 kilo, een kilootje nog te veel, maar al een stuk beter als de 80 een paar weken terug.

[19:30] Alex Engels (weer Tiny Tots). Tijdens de les van Alex heb ik maar wat gewandeld, want voor rennen had ik geen put meer.

[20:30] Alex zijn les is afgelopen.

[20:50] Weer thuis. Kinderen eten, pyjama, tandenpoetsen, alle huiswerk nog even doen, en naar bed. Ana heeft navraag gedaan over hoe het met Alan zijn eerste les ging (en subtiel aangegeven dat Alan heel veel bloodstelling heeft aan verschillende talen. Hij begrijpt Nederlands, spreekt het ook een beetje. Hij begrijpt Engels, want alles op TV/YouTube is in het Engels, dus we verwachtten dat Alan met twee vingers in de neus dat Engels gewoon even doet), en ze hebben hem prompt in een hogere klas geplaatst. Super! Nog even een mini massage voor Alan. Weer een dag voorbij.

[22:15] Douchen. Nog even dit blog bijwerken. Een beetje avond gymnastiek, reddit lezen, mijn publisher trail uitproberen, en slapen.

Een week uitdaging – Maandag

Dit is een berichtje gerelateerd aan mijn ‘één week uitdaging‘.

[07:00] De week start met mijn wekker. Ik sta op, aankleden, poets mijn tanden, en begin met voorbereidingen. Melk voor de kinderen, melk voor Ana, en een drinkyogurt met een vitamine pilletje voor mijzelf. Hierna de school uniforms zoeken en klaarleggen. De kinderen wakker maken, en Alan aankleden. De gambas een beetje voer geven, en de rolgordijnen omhoog. Bedden opmaken, en klaar.

[07:45] De daglijke commune. Op naar het werk in de auto. Ik ben ongeveer een half uurtje onderweg. Weinig verkeer normaal gesproken, behalve als er een ongeluk is, dan zijn er geen alternativen, dus moet ik geduld hebben.

[08:15] Parkeren en een kort stukje naar het kantoor lopen. Inklokken en beginnen met een bakje koffie. Op kantoor zijn rond de 80, 90 personen aan het werk in een grote kantoortuin. Ik werk aan een API die gebruikt wordt door een van onze mobile apps. Ik gebruik Java, Postman, Postgres, Unix shells, Swagger, WIKI.

[12:15] Mijn afdeling gaat eten. Ik heb vandaag rijst, met bloemkool en een mix van varkensvlees (over van vorige week). Na de lunch is het tijd voor en lekkere capuccino.

[16:15] Uitklokken en op naar de auto. Als het een beetje meezit ben ik op tijd thuis om de kinderen naar hun muziekles te brengen. Ze hebben een uurtje piano/keyboard les in de Yamaha muziek school.

[16:xx] De kinderen hebben muziek, dus ik kan naar de supermarkt. Melk kopen voor de kinderen en de rest van de boodschappen voor deze week. Ik koop (net als vandaag) vaak kalkoen wat ik dan met rijst en wat groente naar mijn werk meeneem. Met de inkopen ga ik weer richting huis om alles op de juiste plek te leggen.

[17:30] Muziekles is weer afgelopen. Ana neemt na de muziekles de kinderen weer naar huis.

[18:30] Iedereen weer thuis. De kinderen eten bij oma. Ondertussen maken we het huis een beetje schoon. Ook draaien we een was. Met een oud tshirt heb ik de vloer schoongemaakt. Een flinke hoeveelheid stof opgehaald, veel meer dan ik had verwacht. Toen maar de roomba schoongemaakt, en deze zat inderdaad overvol. De roomba zuigt iedere werkdag het hele huis (terwijl we aan het werk zijn) maar het bakje voor de stof zat zo vol dat er geen stofdeeltje meer bij kon. Ik heb hem leeggemaakt en schoongemaakt, dus hij kan nu in ieder geval weer een week zijn werk doen.

[18:xx] Alex was netjes zijn huiswerk aan het maken, en opeens merkte hij flink wat beestjes vlak achter zijn raam. Een van zijn planten zat helemaal vol met ruspen. We hebben ze op een na allemaal weggehaald, zodat die ene voldoende voedsel heeft, en zij zich lekker vol kan eten en zich omvormen tot monarch vlinder.

[20:00] Rond een uur of acht maak ik de melk voor de kinderen.

[21:10] De was hangt buiten te drogen. Morgen is dat weer klaar. Kinderen slapen. Alan na een massage, en Alex na het lezen van een pagina uit zijn boek. Bij Alan moet ik meestal 3 jij en Jannekes voorlezen, maar vandaag had ie liever een mini massage van zijn ruggetje.

[22:00] [18:30] Iedereen weer thuis. De kinderen eten bij oma. Ondertussen maken we het huis een beetje schoon. Rond een uur of acht maak ik de melk voor de kinderen.

[21:10] Kinderen slapen. Alan na een massage, en Alex na het lezen van een pagina uit zijn boek. Bij Alan moet ik meestal 3 jij en Jannekes voorlezen, maar vandaag had hij liever een mini massage van zijn ruggetje.

[22:00] Douchen. Bed in. Vooraf nog een paar minuutjes avondgymnastiek, een paar keer rekken en strekken, om te zien of ik mijn buikje wat kan verminderen. Een beetje reddit lezen en slapen. Morgen weer een dag.

Eén week uitdaging

Je hebt misschien gemerkt dat dit bijna dode blog weer een beetje tot leven is gekomen. Na jaren van weinig tijd, en weinig zin is mijn interesse in dit blog weer terug. Ik heb het gevoel dat ik weer dingen wil delen. Ik wil weer mijn mening over vanalles de wereld in sturen. Wat exact de waarde is van mijn mening, dat kan ik niet goed inschatten, maar dat maakt ook niet uit. Voor mij persoonlijk is het een leuke hobbie.

Dit keer wil ik wat nieuws doen. Een challenge, zoals we tegenwoordig vaak zien op internet. Waarom ook niet. Ik daag mezelf uit om volgende week iedere dag een verhaaltje op dit blog te zetten. Ook al heb ik niks te zeggen, en gebeurt er niks, en is het een saaie dag.

Ik begin komende maandag (morgen). De challenge loopt van maandag 3 Oktober tot zondag 9 oktober. Iedere dag schrijf ik over mijn saaie bestaan.

Eb of vloed

Getijden!Hoog of laag water? Ik weet het niet, en omdat het per zoveel uur verschilt, en ook nog eens wordt beïnvloed door de stand van de maan, en zelfs door de zon (geloof ik) is het voor vele mensen bijna ondoenbaar om te weten of het nu ed of vloed is. Gelukkig is daar een app voor! De voor de hand liggende naam is ‘Tides‘, en het is een van de apps die ik super vaak gebruik. De app geeft aan wat het waterpeil is, wat het was, en wat het gaat worden. Ideaal om te controleren voordat we naar strand gaan.

De app kost rond de 2 euro in de app-store. Eigenlijk is de app gratis, maar het verwijderen van de reclame is twee euro. Dit is een van de weinige apps waarbij ik niet hoefde na te denken. Gelijk gekocht, en geen moment spijt van gehad. Deze super-app is een koopje.

Bij laag water weten de kinderen al direct wat we gaan doen. By ‘la Laja’ diertjes zoeken en op onderzoek in de vele plasjes die verschijnen bij laag water. Bij hoog water iets anders, meestal bos, park of wandeltocht