Koffie oogst

Koffie oogst - 1 boon!Het is niet veel, maar toch… het eerste jaar met mijn koffieplant heeft welgeteld een halve boon opgeleverd. De rest van de oogst is verdroogt, verdort or gewoon verdwenen.

Hopelijk gaat het het volgende jaar wat beter. De koffie plant heeft nu echter geen blaadjes meer ziet er bijzonder slecht uit. Hopelijk overleeft hij zijn eerste jaar en stijgt de opbrengst een beetje.

Koffie faal

Koffie uitgedroogd!Mijn koffie plant heeft een lastige tijd achter de rug. Eerst werd ons balkon geschilderd en het geregeld verplaatsen van de koffie plant had als gevolg dat 90% van de koffie bonen-in-spe er de brui aan gaven. Hierna was ik een maand afwezig vanwege de geboorte van Alex. Het gevolg was dat de resterende koffie bonen volledig uitgedroogd waren.

De uitgedroogde koffiebonen heb ik geprobeerd te zaaien, met als doel een paar nieuwe koffieplanten te verkrijgen, maar helaas, mijn vrouw heeft de zaadjes met pot en al bij het vuil gegooid in een schoonmaak opwelling. Ik heb nog een paar mini-boontjes gezaaid, maar ik zie het somber in. Volgend jaar nog maar weer een keer proberen.

Koffie update

Koffie met groene bonen!De koffiestruik groeit voortreffelijk. Er hebben al flink wat bloempjes in gezeten, en nu zijn de koffiezaden zich aan het ontwikkelen.

Nog een paar weekjes, en dan kan ik denk ik beginnen met het plukken van een aantal koffiebonen. Ik denk niet dat ik mijn mijn oogst echt veel koffie zal hebben, maar ik hoop toch wel genoeg te hebben voor een bakkie.

Uiteraard zijn er ook een aantal bonen bedoeld om weer te zaaien, zodat ik in de toekomst wat meer van mijn eigen koffie kan drinken.

Een koffie en een peer-meloen

Tijdens en na mijn verjaardag heb ik flink wat kados mogen ontvangen. Boeken, bloemen en planten en van twee verschillende vrienden kreeg ik een koffie plant, koffie zaadjes en een peer-meloen. Hier ben ik natuurlijk erg blij mee. De koffiezaadjes gaan binnenkort in de grond, en de planten voorzie ik al geregeld van een frisse water spray.

Koffie plant!De koffieplant
Tsja, de koffieplant is een eenvoudig verhaal. Na mijn helaas gestorven stekje koffie heb ik nu een hele plant, met als doel mijn eigen bakje koffie te kweken. De plant is al bijna een halve meter hoog, dus wellicht heb ik al vlot een paar koffie bonen. Deze zal ik dan moeten later rijpen aan de plant, drogen, wellicht pellen, en dan roosteren. Hierna de geroosterde bonen malen en in het koffie apparaat. Ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat.


Peer-Meloen!De peer-meloen
Van de peer-meloen plant had ik nog nooit gehoord, maar toch heb ik ‘m nu. De plant die ik gehad heb is niet zo heel groot, misschien 25 cm hoog, en er zitten al een paar flink grote vruchten in. Een van de vruchten ziet er al bijna rijp uit, dus over een paar weekjes kan ik een peer-meloen gaan proeven.

Uitgedroogde koffie

Koffie mislukt!Het is helemaal verkeerd gegaan met mijn koffieplantje. Jammer maar helaas. Volgende keer zal ik wat beter zorg moeten dragen voor mijn koffieplant. Ik denk dat het beter is een rauwe koffieboon mee te nemen en deze te cultiveren, dan een stekje, want dat blijkt toch te hoog gegrepen.

Koffie!

Koffie!Koffie uit Agaete wel te verstaan, want Agaete (een dorpje in Gran Canaria) is was de enige plek in Europa waar koffie wordt geproduceerd.

Vandaag is daar echter verandering in gekomen, na een bezoek aan een tropische tuin, met onder andere ook koffieplanten, is Las Palmas nu ook een van de plekken in Europa met een koffieplant. Even kijken of de plant het overleeft, maar met een beetje geluk kan ik binnenkort mijn eigen gekweekte koffie drinken. (Uiteraard met een lekker hoog cafeïne gehalte).