De geluks kat

Maneki Neko, de geluks kat!Met dank aan Easyjet heb ik nu een aardig extraatje om uit te geven en mijn eerste aanschaf is een raar ding dat ik hier in Las Palmas in alle Chinese rommel zaakjes zie staan. Een goudkleurige kat die met zijn/haar pootje zwaait.

Ik had al het vermoeden dat het een geluks-amulet betrof, en volgens Wikipedia zijn er drie populaire verhalen over de gelukskat.

De tempel kat: Een rijke Chinese heerser was tijdens een hevige storm aan het schuilen onder een boom. Een kat uit een tempel wenkte naar de man en deze volgde de kat richting de tempel. Seconden later werd de boom geraakt door de bliksem. De rijke man raakte bevriend met de arme priesters en deze werden welvarend. Toen de kat overleed hebben ze de eerste geluks-kat gemaakt.

Het hoertje: Op een nacht begon een kat aan de kimono van een hoertje te trekken. De eigenaar van het bordeel zag dit, en hakte de kop van de kat. De kop vloog door de kamer en kon nog net een gevaarlijke slang, die net wilde aanvallen, doodbijten. Uiteraard was het hoertje gebroken door verdriet vanwege het verlies van haar kat. Een van haar klanten gaf haar een beeldje van haar kat om haar op te vrolijken.

De oude vrouw: Een oude vrouw was zo arm dat ze zelfs haar kat moest verkopen. Iets later droomde ze van haar kat en deze vertelde haar om een beeld van hem (de kat) te maken van klei. De vrouw kon de nagemaakte kat verkopen en begon een handeltje. De katten werden zo populair dat het oude vrouwtje geen geldzorgen meer had.

Twee keer jarig

Heilige Ana!Spanjaarden zijn ieder jaar niet één, maar twee keer jarig. Een keertje op de geboortedag en nog een extra keer op je naam-dag. De naamdag is de dag waarop de heilige is geboren op wie jou naam lijkt. Vandaag is de dag van de Ana’s in Spanje, en dat zijn er nogal wat. Morgen gaan we het vieren met maar liefst 4 Ana’s.

250 Euro

250 euries!Dat is snel verdiend. Gisteren mailde ik easyjet met een bedankje dat ze mijn ticket hadden terug betaald, en een verzoek om de compensatie van 250 euro op mijn rekening over de maken.

Thank you for the refund of my alternative ticket. According to your own carrier regulations I am also entitled to a compensation of 250€ for canceled flight less than 1500km. Please transfer this sum to the same account used to make the booking.

Vandaag ontving ik een mailtje dat ze het bedrag inmiddels hebben overgemaakt en dat ik het tussen 15 en 20 dagen op mijn rekening zal hebben. Erg netjes van easyjet!

Thank you for contacting us.

250 Euro’s has now been processed and will clear into your bank account in the next 15-20 working days.

I do hope I have been able to answer your question fully. To update your query please reply to this email and we will be happy to assist you further.

Wat ik wel heb gemerkt is dat easyjet een link in hun mails zet met daarin de informatie over wat te doen in geval van een geannuleerde vlucht, maar het is andere informatie dan die ik tegen gekomen ben. Hier wordt namelijk niet gerept over een compensatie. Erger nog, er wordt alleen maar gesproken over het terug krijgen van je geld, of het veranderen van je vlucht naar een andere easyjet vlucht. Gelukkig had ik de andere pagina eerst ontdekt.

Easyjet

Easyjet!Soms is goedkoop duurkoop, en dat blijkt ook vaak zo te zijn met vlieg tickets. Heel vaak zijn er al bij het kopen van het ticket sprake van extra kosten, extra kosten voor koffers, extra kosten om te mogen betalen, extra kosten voor belastingen, etc. Hierna is er sprake van de vlucht zelf, die toch bovengemiddeld vertraging hebben.

Na mijn vakantie met naar Nederland wilde ik met easyjet terugvliegen richting Nederland. Ook hier waren problemen met de vlucht. Helaas bleek mijn vlucht geannuleerd.

Het gevolg was dat ik snel een ander ticket moest kopen, om de volgende vlucht van Madrid naar Las Palmas niet te missen. Dit bleek een dure grap want het enige alternatief was met KLM, en dat was een ticket van bijna 300 euro. Maar goed, ik had niet veel keus dus heb ik dit ticket uiteindelijk maar gekocht.

Na thuiskomst ben ik begonnen met de communicatie met Easyjet. Eerst het online Easyjet formulier ingevuld met mijn gegevens, en wachten maar. Hierna verliep het hele proces heel erg eenvoudig. Direct ontving ik een melding dat met met mijn zaak bezig was. Een dag later ontving ik een bericht dat het langer zou duren, omdat de prijs van mijn nieuwe ticket groter was dan 130 euro. En vandaag ontving ik bericht dat Easyjet de originele prijs reeds heeft teruggeboekt en het verschil binnenkort volgt.

Erg netjes geregeld en het geld dat ik betaalde voor het dure KLM ticket heb ik in ieder geval weer terug. Nu alleen kijken of ik nog recht heb op een compensatie.

Een koffie en een peer-meloen

Tijdens en na mijn verjaardag heb ik flink wat kados mogen ontvangen. Boeken, bloemen en planten en van twee verschillende vrienden kreeg ik een koffie plant, koffie zaadjes en een peer-meloen. Hier ben ik natuurlijk erg blij mee. De koffiezaadjes gaan binnenkort in de grond, en de planten voorzie ik al geregeld van een frisse water spray.

Koffie plant!De koffieplant
Tsja, de koffieplant is een eenvoudig verhaal. Na mijn helaas gestorven stekje koffie heb ik nu een hele plant, met als doel mijn eigen bakje koffie te kweken. De plant is al bijna een halve meter hoog, dus wellicht heb ik al vlot een paar koffie bonen. Deze zal ik dan moeten later rijpen aan de plant, drogen, wellicht pellen, en dan roosteren. Hierna de geroosterde bonen malen en in het koffie apparaat. Ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat.


Peer-Meloen!De peer-meloen
Van de peer-meloen plant had ik nog nooit gehoord, maar toch heb ik ‘m nu. De plant die ik gehad heb is niet zo heel groot, misschien 25 cm hoog, en er zitten al een paar flink grote vruchten in. Een van de vruchten ziet er al bijna rijp uit, dus over een paar weekjes kan ik een peer-meloen gaan proeven.

Achter de rug

Na twee weken feest in Londen, Amsterdam, Den Haag, Noordwijkerhout en een nachtje Madrid zijn we weer op Las Palmas aanbeland. Het was een goede vakantie in de zin dat ik nagenoeg geen seconde aan mijn werk gedacht heb, en we hebben (bijna) iedereen weer eens gezien.

Londen was onze eerste vakantie stop. Vier dagen zaten we in het centrum in een hotel en we hebben alle hoogtepuntjes gezien. De big ben, het parlement, de tower bridge, de wisseling van de wacht, een rondje in de London Eye meegedraaid, en lekker wat pints gedronken.

Hierna in Nederland de flink gegroeide Annabel weer eens gezien en een nog flinker gegroeide Lucas. En natuurlijk ouders, vrienden en familie. Nu is het allemaal helaas weer achter de rug.

Ik moest vandaag weer aan het werk en hier trof ik vanochtend mijn bureau aan afgeladen met Spaanse versieringen, met een grote poster van de beker die de Spanjaarden hadden gewonnen. Que fuerte!