De geluks kat

Maneki Neko, de geluks kat!Met dank aan Easyjet heb ik nu een aardig extraatje om uit te geven en mijn eerste aanschaf is een raar ding dat ik hier in Las Palmas in alle Chinese rommel zaakjes zie staan. Een goudkleurige kat die met zijn/haar pootje zwaait.

Ik had al het vermoeden dat het een geluks-amulet betrof, en volgens Wikipedia zijn er drie populaire verhalen over de gelukskat.

De tempel kat: Een rijke Chinese heerser was tijdens een hevige storm aan het schuilen onder een boom. Een kat uit een tempel wenkte naar de man en deze volgde de kat richting de tempel. Seconden later werd de boom geraakt door de bliksem. De rijke man raakte bevriend met de arme priesters en deze werden welvarend. Toen de kat overleed hebben ze de eerste geluks-kat gemaakt.

Het hoertje: Op een nacht begon een kat aan de kimono van een hoertje te trekken. De eigenaar van het bordeel zag dit, en hakte de kop van de kat. De kop vloog door de kamer en kon nog net een gevaarlijke slang, die net wilde aanvallen, doodbijten. Uiteraard was het hoertje gebroken door verdriet vanwege het verlies van haar kat. Een van haar klanten gaf haar een beeldje van haar kat om haar op te vrolijken.

De oude vrouw: Een oude vrouw was zo arm dat ze zelfs haar kat moest verkopen. Iets later droomde ze van haar kat en deze vertelde haar om een beeld van hem (de kat) te maken van klei. De vrouw kon de nagemaakte kat verkopen en begon een handeltje. De katten werden zo populair dat het oude vrouwtje geen geldzorgen meer had.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *