Demonstratie

Gisteren was Spanje in protest. Vele mensen waren de hele dag aan het staken (een dag die hier netjes van je loon ingehouden wordt) en ´s avonds waren er protestmarsen. De reden van de staking was het schrappen van een grote hoeveelheid rechten voor werknemers. Kort gezegd wordt het (veel) makkelijker en (veel) goedkoper om mensen te ontslaan. De politiek denkt dat werkgevers meer mensen zullen aannemen omdat het goedkoper wordt om deze weer te ontslaan. De werknemers vrezen simpelweg de straat. Hun vaste contracten verliezen hun waarde want het wordt veel eenvoudiger om mensen te ontslaan. Meer dan 8 dagen ziek? ontslag. Meer dan 3 maanden verlies? ontslag. Vast contract? ontslag met een kleine tegemoetkoming.

In Las Palmas begon de protestmars om 6 uur en het was een volle bak! Een protest met gefluit, getrommel, geschreeuw en de alom aanwezige herrie en chaos. Ik schat de opkomst zelf op zo’n 20.000+ personen en dat is helemaal niet slecht voor een eiland waar men normaal gesproken maar afwacht en kijkt wat er op het vasteland van Spanje gebeurt. Nu kijken of dit protest enig effect zal hebben maar het zal wel weer zoals gewoonlijk een stille afloop hebben.

Peetoom

Dat is leuk! Ik kreeg vandaag een telefoontje vanuit ‘down under’ en zo vlak voor het weekend kreeg ik de vraag voorgeschoteld of ik interesse had om peetoom te worden van de kleine Jack. Dat is natuurlijk een hele grote eer en ik heb uiteraard geaccepteerd. Jack is momenteel samen met zijn familie in Australie. Hier wordt hij volgende week gedoopt en tijdens de doop plechtigheid wordt ik als peetoom aangedragen.

Vaderdag!

Het is vandaag Vaderdag in Spanje en voor mij is het mijn eerste Vaderdag ooit! Ik ben benieuwd… Ik heb al een paar mailtjes ontvangen van vrienden en familie, maar wat krijg ik van mijn zoontje. Nou, ik heb het geweten. Hij was een beetje huilerig vandaag, maar op een rustig momentje toen we aan het spelen waren op zijn matje kreeg ik mijn fantastische cadeau. Zijn allereerste rol!

Lekker, een runder hamburger

Runder hamburger!Altijd lekker zo’n thuis gemaakte hamburger. We hadden lekker bolletjes gekocht, en een pak met hamburgers. Rund uiteraard, want varken is onrein. Maar wat zit er nu zoal in zo’n voorgefabriceerde hamburger. Ik bekeek de ingredientenlijst en had direct spijt.

Onze hamburgers bevatten rundvlees, maar er staat niet bij hoeveel procent. Verder bevat de hamburger granen, rijst en sinasappel (!). Samen met nog een aantal smaak, kleur en geurstoffen. Dat verklaart in ieder geval de lage prijs. Nou ja, de burger was goed te eten, maar de volgende keer kopen we maar weer gewoon ‘echt’ vlees.

Vouwfiets

Vouwfiets!Als Nederlander zit het fietsen in mijn bloed. Het is een onderdeel van mijn Nederlanderschap. Een onderdeel dat hier in Spanje een beetje verwaarloost was, maar nu had ik dan eindelijk een goed excuus. Mijn werk is verhuist en de nieuwe afstand was niet meer te wandelen, dan maar met de fiets, was de oplossing.

Het enige probleem in Spanje is dat de gemiddelde automobilist geen rekening houdt met een fietser. Ze zijn geen fietsers gewend en een fietspad is ook een zeldzaamheid. Dit levert een redelijk hoog risico op tijdens het fietsen. Gelukkig is men bezig met een campagne om het fietsen te promoten. Er zijn zelfs een paar fietspaden aangelegd.

Ik ga het gewoon proberen. Ik heb een vouwfiets gekocht, zodat ik hem zonder al te veel overlast binnen in het kantoor kan stallen.

Gekleurd

Tulpenvijfje - Munt in kleur!Er wordt weer een nieuwe herdenkingsmunt uitgegeven. Eentje van 5 euro dit keer wat inhoud dat de munt alleen in Nederland gebruikt kan worden. Eigenlijk is het een munt die alleen bedoeld is voor verzamelaars en de staatskas. De vijf euro munten verschijnen rond de drie keer per jaar en dit is de eerste van 2012. Het thema is de relatie tussen Nederland en Turkije die al 400 jaar voortduurt.

Als symbool voor deze relatie is gekozen voor de tulp. Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen en is een van de meest belangrijke exportlanden van tulpen en tulpenbollen maar de tulpen hebben hun voorouders in Turkije. De munt heeft aan een kant een afbeelding van een open tulp met het portret van onze koningin. Aan de andere kant is een dichte tulp afgebeeld met de Turkse vlag. Dit moet de origine van de tulp afbeelden en aangeven dat de tulp inmiddels karakteristiek is voor Nederland.

De Nederlandse munt houdt er van om lekker te experimenteren en ook dit keer was er iets nieuws. Een setje muntjes met daarop een gekleurde tulp. Er zijn vier kleuren gebruikt, rood, wit, blauw en oranje. Helaas waren er maar 750 sets beschikbaar, dus wederom zeer snel (in minder dan 12 uur) uitverkocht.