Makkelijker dromen

Meer dromen!Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat het komt doordat ik binnenkort een verandering in mijn leven en levensstijl verwacht. Het gevolg is dat ik veel meer droom en deze dromen veel makkelijker kan onthouden. Uiteraard helpt het dat ik op mijn nachtkastje een kladblok en een pen heb liggen.

Deze dromen af en toe bijzonder vreemd. Hieronder vind je er een paar.

 • Een droom over een zachte opblaasbare speelgoed beer.
 • Een droom waarin ik een zwemkampioen ben. Ik moet een wedstrijd zwemmen tegen een rivaal van mij, die ook nog eens een bad-guy is. Uiteraard win ik.
 • Een vreemde droom waarbij ik door het leven ga met letterlijk een dubbele ruggengraat. Een flink deel hiervan kan ik zelf met wat brute kracht verwijderen. De rest wordt met een operatie verwijderd. Totaal geen last van gehad.

Dromen

Dromen!Dromen zijn een van de meest persoonlijke gebeurtenissen die je je maar kunt voorstellen. Het is een film die je zelf maakt en die je toch kan verbazen. Het enige nadeel is dat je vaak niet voldoende bij kennis bent om de droom te kunnen onthouden en zodoende te kunnen ontcijferen wat je onderbewustzijn je probeert te vertellen.

In mijn geval wordt mijn interesse in mijn eigen dromen steeds weer opgewekt als ik wakker wordt met een droom nog vers in mijn geheugen. Dit gebeurt maar af en toe, één keer in de paar maanden, en in deze gevallen schrijf ik de droom snel op een papiertje naast mijn bed, voordat ik de droom vergeet. Als ik veel later het papiertje weer bekijk en mijn dromen nalees komt de herinnering soms weer deels terug.

Een aantal van deze dromen vind je nu hier.

 • Ik ben een chirurg en ben een meisje aan het opereren. Na de operatie blijkt dat ik een operatie lampje in het lichaam heb achtergelaten. Oei, nu maar hopen dat niemand het merkt.
 • Ik ben in een nieuw type energie centrale. Deze wordt blijkbaar gebruikt door Google om zijn pc’s van energie te voorzien. Het is een heel vreemde zaal, met grote betonnen vloer en grote blauwe paddenstoelen die bijna gratis de energie opwekken.
 • Ik ben in een bos met een flinke hoeveelheid grote honden. Een van de honden is van mij en doet alles wat ik zeg. Het zijn een soort van grote lassie honden, maar dan met minder haar
 • Ik heb een grote vulkanische steen in mijn handen. In de steen zit een rare gang die door de steen loopt. In deze gang houd zich een soort van vis schuil. Deze vis heeft schubben van groen blauw metaal en achterpootjes als een hond.
 • Ik droom over een nieuw soort van geloof en we voeden onze zoon hiermee op.
 • Een hele oude droom, van toen ik nog een klein ventje was: Ik ben een chirurg en ben flink aan het zagen. Ik zaag een flink stuk van de schedel van mijn patiënt, en eenmaal afgezaagd komt er een grote zwarte geest, met een slecht humeur, uit de schedel op mij af. Direct wakker, badend in het zweet en niet meer geslapen. (dit is de enige droom die ik me herinner zonder de noodzaak hem op te schrijven)

Wat mijn onderbewustzijn me probeert te vertellen is me niet echt duidelijk, maar wie weet valt op een dag opeens het muntje.

Lucid Dream

Een Lucid Dream is een droom waarin je realiseert dat je aan het dromen bent en waarbij je je droom als het ware kan sturen. Je kan bepalen wat je wilt doen in je droom en de enige limiet die er is, is je eigen creativiteit en voorstellingsvermogen.

Ik ben al enige tijd geïnteresseerd in dit fenomeen, maar het is me nog nooit gelukt. Erger nog, ik herinner me mijn dromen nooit en als ik al wat herinner, dan ben ik die herinnering binnen een half uurtje helemaal kwijt.

Maar nu heb ik een handige handleiding gevonden. Een handleiding die me in eerste instantie bijzonder eenvoudig leek, zodat ik sceptisch was over het te verwachten resultaat. De stappen die je moet ondernemen waren erg eenvoudig.

 • Stap 1:
  Je moet beginnen met het proberen te onthouden van je dromen. Als je je droom namelijk niet onthoudt, weet je ook niet of die droom al dan niet Lucid geweest is.

  Om een droom te onthouden kan je het volgende proberen: Neem je, voor het slapen gaan, voor om je droom de volgende ochtend te gaan onthouden. Drink een half glas water en stel je voor dat je de komende ochtend de andere helft van het water opdrinkt, en dat je je dan je droom kan herinneren.

  Je drinkt dus een half glas water vlak voordat je echt gaat slapen. Terwijl je het water drinkt, bedenk je je dat de rest van het water voor morgen is en dat je dan je droom kan herinneren.

  Je gaat dan slapen, en de volgende ochtend drink je de rest van het water. Terwijl je het laatste beetje water drinkt bedenk je je wat je gedroomd had.

  Tot mijn grote verbazing was ik binnen drie dagen in staat om me ´s ochtend een (deel van een) droom te herinneren. Helaas duurde deze herinnering helemaal niet lang. Na een minuut of 5 begonnen mijn herinneringen al te vervagen, en na mezelf te douchen wist ik bijna niets meer van mijn droom. Maar hiervoor is stap 2.

 • Stap 2:
  Schrijf je droom op papier! Dit is de fase waarin ik nu ben. Je schrijft de droom op een papiertje zodra je wakker wordt. Ik heb dit vanochtend geprobeerd en het lukte goed. Direct na mijn wekker pakte ik een papier en schreef ik mijn droom op. Het rare is dat ik hierna de droom wel kon onthouden.
 • Stap 3:
  Probeer een patroon te ontdekken in je dromen. Zijn er zaken die je vaker droomt? Heb je vaak dezelfde droom?
 • Stap 4:
  Als je een patroon hebt ontdekt in je dromen kan je de eerstvolgende keer dat je de droom weer hebt jezelf realiseren dat je droomt. Hierna kan je proberen zelf dingen te veranderen.

Ik ben nu bij stap twee en het gaat best voorspoedig. Goed, waarschijnlijk heb ik nog wat meer training nodig, maar ik heb goede hoop.

Droom: Slide

Slide!Ik kan helaas bijna nooit mijn dromen onthouden, maar vanochtend wist ik toch nog wat ik vannacht gedroomd had. Het was een bijzonder stoere droom.

Ik loop met een hele grote groep mensen door een bos. Ik loop achteraan, en op een bepaald moment is iedereen bezig met het naar beneden glijden over een glad pad met glimmende steentjes. Een beetje zoals in de foto hiernaast, maar dan waren er overal bomen rond het gladde pad. Ook was het pad/de glijbaan door mensen gemaakt met van die glimmende steentjes.

Ik denk, dit kan ik ook, en spring op de steentjes en maak snelheid. Na enige tijd ben ik vooraan de glijdende groep en zie ik twee figuren in opvallende pakjes. Ik manoeuvreer erlangs en maak snelheid. Ik ga enorm snel, en heb geen last van het schuren over de grond.

Na weer een tijdje zie ik het einde. Ik rem door mijn armen op de grond te drukken, en het werkt. Weer geen last van de hitte door mijn jas denk ik. Is stop precies op de juiste plek, een weg die onderaan het pad loopt. Dan arriveren de twee mannen in opvallende oranje pakken. Ze zijn onder de indruk van mijn kunnen. Terwijl we praten zie ik op de achtergrond een kleine roze olifant met zijn slurf een meisje het bos in slaan. Daarna probeert de olifant haar te trappen. Ik onderbreek mijn gesprek en zeg dat ik ga helpen, met een klein takje wil ik de olifant een lesje leren, maar dan zegt Peter (Ja, Peter R… Wat doet hij in mijn droom?) tegen mij dat het de overwinningsroes is. Dan verdwijnt de olifant en wordt ik wakker.

Dromen

De afgelopen twee nachten heb ik evenveel gedroomd als in de 30 jaar ervoor. Tenminste, waarschijnlijk droom ik veel vaker, maar degene van de laatste dagen kon ik onthouden. Een situatie waar ik erg blij mee ben. Maar waarom? Nou ja, hopen dat het zo blijft.
Ik zal het vanavond merken :-)

Update: Hmmm, de dromen zijn weer foetsie :-(

Lucid Dreams scent inhaler

Lucid Dreams!In de VS had ik een scent inhaler gekocht, bij de bar waar je een kwartiertje aan het zuurstof kon hangen. Het leek me wel leuk, want normaal droom ik niet of kan ik mijn dromen niet onthouden. Voordat ik die inhaler kocht had ik in de VS al twee keer een merkwaardige droom gehad, dus ik dacht, dat kan beter!

Sinds ik dat ding dus heb snuif ik er af en toe voor het slapengaan aan, maar tot nu toe is het beoogde effect uitgebleven. Wat echter wel extreem raar is dat ik nu af en toe een soort geur-flashback heb. Dan is het net alsof ik die inhaler ruik, terwijl het echt een niet gebruikelijke geur is….

Zuurstof (O2)

Gister in een zuurstofbar geweest. Voor $12 kreeg je daar een kwartiertje zuurstof toegediend. Dat was wel een vage gewaarwording. Echt een slangetje onder je neus, en vier kolommen met vloeistof voor je waardoor gearomatiseerde zuurstof werd aangevoerd. Ondertussen werd je dan gemasseerd met allerlei rare apparaten. Een vaag soort spin apparaat dat ze over je hoofd heen haalde, en zeer veel vreemde rug massage zaken.

Die zuurstof toediening had trouwens wel effect… Bij het verlaten van die zaak was ik (=zintuigen) ongeveer 1 minuut iets helderder en scherper dan normaal.

Bij het verlaten van de zuurstof bar nog een neus-inhalator ding gekocht dat volgens de beschrijving lucent dreams zou opwekken. Voor het slapen geprobeerd, en het enige wat ik nog weet is dat ik de volgende dag wakker werd, zonder enig besef van een mogelijke droom…. contactlenzen nog in, en voorzien van meer kleding dan ik normaal zou aanhebben ‘s ochtends.

Conclusie… het slaapeffect werkt, maar die dromen moeten nog komen.