Easier dreaming

More dreams!I’m not sure why, but I think my sleeping pattern has changed because of some change I expect in my life in my near future. The result is that I dream much more and have a much easier time in remembering my dreams. Of course it helps that I have an old-fashioned notebook and a pen lying right next to my bed on my nightstand.

My dreams are pretty strange. These are a few of them.

 • A dream about a soft inflatable toy bear.
 • A dream where I’m a swimming champion. I need to swim a match against an evil rival. I win the match.
 • A strange dream where I’m living with two spines. A dig part of one of my spines I remove with brute force. The rest is removed in an operation. None of this even bothered me.

Dromen

Dromen!Dromen zijn een van de meest persoonlijke gebeurtenissen die je je maar kunt voorstellen. Het is een film die je zelf maakt en die je toch kan verbazen. Het enige nadeel is dat je vaak niet voldoende bij kennis bent om de droom te kunnen onthouden en zodoende te kunnen ontcijferen wat je onderbewustzijn je probeert te vertellen.

In mijn geval wordt mijn interesse in mijn eigen dromen steeds weer opgewekt als ik wakker wordt met een droom nog vers in mijn geheugen. Dit gebeurt maar af en toe, één keer in de paar maanden, en in deze gevallen schrijf ik de droom snel op een papiertje naast mijn bed, voordat ik de droom vergeet. Als ik veel later het papiertje weer bekijk en mijn dromen nalees komt de herinnering soms weer deels terug.

Een aantal van deze dromen vind je nu hier.

 • Ik ben een chirurg en ben een meisje aan het opereren. Na de operatie blijkt dat ik een operatie lampje in het lichaam heb achtergelaten. Oei, nu maar hopen dat niemand het merkt.
 • Ik ben in een nieuw type energie centrale. Deze wordt blijkbaar gebruikt door Google om zijn pc’s van energie te voorzien. Het is een heel vreemde zaal, met grote betonnen vloer en grote blauwe paddenstoelen die bijna gratis de energie opwekken.
 • Ik ben in een bos met een flinke hoeveelheid grote honden. Een van de honden is van mij en doet alles wat ik zeg. Het zijn een soort van grote lassie honden, maar dan met minder haar
 • Ik heb een grote vulkanische steen in mijn handen. In de steen zit een rare gang die door de steen loopt. In deze gang houd zich een soort van vis schuil. Deze vis heeft schubben van groen blauw metaal en achterpootjes als een hond.
 • Ik droom over een nieuw soort van geloof en we voeden onze zoon hiermee op.
 • Een hele oude droom, van toen ik nog een klein ventje was: Ik ben een chirurg en ben flink aan het zagen. Ik zaag een flink stuk van de schedel van mijn patiënt, en eenmaal afgezaagd komt er een grote zwarte geest, met een slecht humeur, uit de schedel op mij af. Direct wakker, badend in het zweet en niet meer geslapen. (dit is de enige droom die ik me herinner zonder de noodzaak hem op te schrijven)

Wat mijn onderbewustzijn me probeert te vertellen is me niet echt duidelijk, maar wie weet valt op een dag opeens het muntje.

Lucid Dream

Een Lucid Dream is een droom waarin je realiseert dat je aan het dromen bent en waarbij je je droom als het ware kan sturen. Je kan bepalen wat je wilt doen in je droom en de enige limiet die er is, is je eigen creativiteit en voorstellingsvermogen.

Ik ben al enige tijd geïnteresseerd in dit fenomeen, maar het is me nog nooit gelukt. Erger nog, ik herinner me mijn dromen nooit en als ik al wat herinner, dan ben ik die herinnering binnen een half uurtje helemaal kwijt.

Maar nu heb ik een handige handleiding gevonden. Een handleiding die me in eerste instantie bijzonder eenvoudig leek, zodat ik sceptisch was over het te verwachten resultaat. De stappen die je moet ondernemen waren erg eenvoudig.

 • Stap 1:
  Je moet beginnen met het proberen te onthouden van je dromen. Als je je droom namelijk niet onthoudt, weet je ook niet of die droom al dan niet Lucid geweest is.

  Om een droom te onthouden kan je het volgende proberen: Neem je, voor het slapen gaan, voor om je droom de volgende ochtend te gaan onthouden. Drink een half glas water en stel je voor dat je de komende ochtend de andere helft van het water opdrinkt, en dat je je dan je droom kan herinneren.

  Je drinkt dus een half glas water vlak voordat je echt gaat slapen. Terwijl je het water drinkt, bedenk je je dat de rest van het water voor morgen is en dat je dan je droom kan herinneren.

  Je gaat dan slapen, en de volgende ochtend drink je de rest van het water. Terwijl je het laatste beetje water drinkt bedenk je je wat je gedroomd had.

  Tot mijn grote verbazing was ik binnen drie dagen in staat om me ´s ochtend een (deel van een) droom te herinneren. Helaas duurde deze herinnering helemaal niet lang. Na een minuut of 5 begonnen mijn herinneringen al te vervagen, en na mezelf te douchen wist ik bijna niets meer van mijn droom. Maar hiervoor is stap 2.

 • Stap 2:
  Schrijf je droom op papier! Dit is de fase waarin ik nu ben. Je schrijft de droom op een papiertje zodra je wakker wordt. Ik heb dit vanochtend geprobeerd en het lukte goed. Direct na mijn wekker pakte ik een papier en schreef ik mijn droom op. Het rare is dat ik hierna de droom wel kon onthouden.
 • Stap 3:
  Probeer een patroon te ontdekken in je dromen. Zijn er zaken die je vaker droomt? Heb je vaak dezelfde droom?
 • Stap 4:
  Als je een patroon hebt ontdekt in je dromen kan je de eerstvolgende keer dat je de droom weer hebt jezelf realiseren dat je droomt. Hierna kan je proberen zelf dingen te veranderen.

Ik ben nu bij stap twee en het gaat best voorspoedig. Goed, waarschijnlijk heb ik nog wat meer training nodig, maar ik heb goede hoop.

Droom: Slide

Slide!Ik kan helaas bijna nooit mijn dromen onthouden, maar vanochtend wist ik toch nog wat ik vannacht gedroomd had. Het was een bijzonder stoere droom.

Ik loop met een hele grote groep mensen door een bos. Ik loop achteraan, en op een bepaald moment is iedereen bezig met het naar beneden glijden over een glad pad met glimmende steentjes. Een beetje zoals in de foto hiernaast, maar dan waren er overal bomen rond het gladde pad. Ook was het pad/de glijbaan door mensen gemaakt met van die glimmende steentjes.

Ik denk, dit kan ik ook, en spring op de steentjes en maak snelheid. Na enige tijd ben ik vooraan de glijdende groep en zie ik twee figuren in opvallende pakjes. Ik manoeuvreer erlangs en maak snelheid. Ik ga enorm snel, en heb geen last van het schuren over de grond.

Na weer een tijdje zie ik het einde. Ik rem door mijn armen op de grond te drukken, en het werkt. Weer geen last van de hitte door mijn jas denk ik. Is stop precies op de juiste plek, een weg die onderaan het pad loopt. Dan arriveren de twee mannen in opvallende oranje pakken. Ze zijn onder de indruk van mijn kunnen. Terwijl we praten zie ik op de achtergrond een kleine roze olifant met zijn slurf een meisje het bos in slaan. Daarna probeert de olifant haar te trappen. Ik onderbreek mijn gesprek en zeg dat ik ga helpen, met een klein takje wil ik de olifant een lesje leren, maar dan zegt Peter (Ja, Peter R… Wat doet hij in mijn droom?) tegen mij dat het de overwinningsroes is. Dan verdwijnt de olifant en wordt ik wakker.

Dromen

De afgelopen twee nachten heb ik evenveel gedroomd als in de 30 jaar ervoor. Tenminste, waarschijnlijk droom ik veel vaker, maar degene van de laatste dagen kon ik onthouden. Een situatie waar ik erg blij mee ben. Maar waarom? Nou ja, hopen dat het zo blijft.
Ik zal het vanavond merken :-)

Update: Hmmm, de dromen zijn weer foetsie :-(

Lucid Dreams scent inhaler

Lucid Dreams!In the US I had bought a scent inhaler in a bar where I spend 15 minutes sniffing up oxygen. I thought it would be a nice thing because I’m interested in dreams, but normally I don’t dream or I don’t remind what I have dreamed. Before I bought the inhaler I already enjoyed two strange dreams while I was traveling across America, so I figured that was something I would like to improve on.

Ever since I have the inhaler I sometimes sniff it before going to sleep, but until now the effect is absent. There is a different strange effect happening and that is that now sometimes I have some kind of smell flashback. It is just like I smell the inhaler even though if has a very strange smell that you normally don’t encounter.

Oxygen (O2)

Yesterday I visited by first oxygen bar. For a mere $12 they supplied you with 15 minutes of oxygen. It was a strange experience. A little tube under your nose and four columns with colored liquid that adds an aroma to the oxygen that flows through it. Meanwhile you got massaged by all kinds of strange things. A strange spider like thing that they moved over the skin of your head and many strange apparatus to massage your back.

The enriched oxygen did seem to have an effect… When I left the oxygen bar I noticed my senses were a bit clearer and sharper than normal for about one minute. After this single minute the effect was gone.

Before leaving the oxygen bar I did buy a lucent dreams nose inhaler. It was an inhaler with a typical smell, that should cause dreams to become more lucent. The only thing I noticed was that when I wake up the next day I was unaware of any dream…. but I was also still wearing my clothes and had my contacts in my eyes.

Conclusion… the sleep effect works, but the dreams still need to arrive.