FrameMaker

FrameMaker 5.5!FrameMaker gebruikte ik vroeger. Mijn eerste baantje na mijn afstuderen. Een interessante tijd waar ik veel geleerd heb. Ik gaf zelfs FrameMaker trainingen, maar helaas heb ik me maar een paar jaar FrameMaker expert mogen noemen. Mijn carriere ontwikkelde zich in een andere directie. Toch denk ik nog vaak terug aan deze software. FrameMaker werkte op basis van stijlen, op basis van pagina templates, en op basis van Frames op deze paginas waar de text doorheen stroomde. Het werkte! Het werkte altijd, en de software deed was het moest doen. Zelfs enorme documenten, het werkte gewoon altijd. Een document van een paar 1000 pagina’s… geen probleem.

Met FrameMaker was het makkelijk om het editen van documenten goed te doen. Kleine hacks konden wel, maar waren lastiger uit te voeren, en deze konden super eenvoudig allemaal in een keer standaard gemaakt worden. Het aller makkelijkste was het om gewoon een document op de standaard manier te maken, en dan de standaard manier aan te passen op de stijl die je overal in het hele document wilde hebben.

Op een gegeven moment werd de software gekocht door Adobe. Geen punt verder en men hoopte zelfs dat FrameMaker veel meer mainstream kon worden als onderdeel van de Adobe suite, maar die hoop kwam niet uit, alle ontwikkeling werd opeens gedaan vanuit India, en toen werd het opeens een product waar je een abbonement op moest nemen. Tsja, dat vond ik niks. Maar goed, zowiezo was het voor mij al niet interessant. Voor die paar documentjes kon ik nooit de aanschaf van software van rond de 400 euro (ik weet niet precies hoe duur het was) rechtpraten. En nu, met de hele abonoment structuur is de prijs niet eens meer te vinden, dat kan gewoon niet veel goeds betekenen.

Nu was ik weer bezig met een boek projectje and jawel hoor, ik liep tegen problemen aan. Word werkt gewoon niet. OpenOffice en LibreOffice werken ook niet intuitief. Online werken met google docs is helemaal niks. Het werkt wel, maar gewoon niet goed genoeg. Ik ben gewoon verwend. Ik wil kunnen zien wat er aan de hand is, waar een beeld verankerd staat, waar de tekst allemaal langs stroomt, welke stijlen gebruikt worden. Misschien kan het wel, maar het is gruwelijk veel uitzoek werk en het werkt nergens intuitief. FrameMaker stond kleine hacks gewoon toe, maar wilde de bulk gestructureerd hebben. Alle paketten die ik genoemd heb staan gestructureerde documenten toe, maar de bulk zijn hacks. Kleine tweaks kunnen, maar kosten veel tijd. Grote tweaks… vergeet het maar.

Misschien is dit iets, voor maar 50 eurotjes, een stukje software dat me echt direct deed denken aan die oude FrameMaker: Affinity Publisher. Ik ga het proberen, en zal deze post updaten met mijn bevindingen!

Naturalis

“Het waren een paar hele mooie dagen.”

Naturalis!Ik heb veel geleerd bij Naturalis de laatste paar jaar. Over de natuur, biologie, over geschiedenis, wetenschap en ook over mijn vak, informatica, apps en projectaanpak. Maar toch is het nu tijd om verder te kijken, en ik ga op zoek naar iets nieuws. Hopelijk wat dichter bij huis, in Spanje, maar ik ben flexibel, dus ik houd mijn ogen open en beperk me niet tot binnen de grenzen.

Eerst even rustig aan doen. Zien wat er gebeurt met onze nieuwe aanwist, en dan hup, de schouders er weer onder.

Agile

Agile!Het is niet het eerste wat je zou verwachten, maar tijdens onze Agile training hebben we lekker zitten pokeren en daarna aan de slag met lego. Dit was het praktijk deel dat volgde na een dagje theorie. Het resultaat was bijzonder positief!

Dierenzoeker

Dierenzoeker!Wat doe je als je een vreemd diertje tegenkomt vlak bij je huis, en je raakt nieuwsgierig? Soms is het leuk om het diertje niet direct weg te slaan, maar om eens na te gaan wat het is. Verbazingwekkend veel dieren hebben allerlei positieve eigenschappen, en het aller grootste deel is de mens totaal niet tot last. Sommige beestjes zijn prachtig mooi en sommige zijn onverwacht nuttig.

Bij Naturalis heb ik meegewerkt aan de Dierenzoeker. Een gloednieuwe mooie gratis app voor Android of iPhone, waarmee je zelf kan uitzoeken wat voor soort dier je hebt ontdekt. De app is eenvoudig te gebruiken, want de doelgroep zijn kinderen van 7 tot 11 maar ook voor volwassenen is het een erg leuke app.

Lieveheersbeestje!Altijd al willen weten wat dat nu voor raar geel lieveheersbeestje is dat je af en toe in de tuin vind? Na wat zoekwerk vind je hem zo, en tegelijkertijd leer je ook nog eens dat dit lieveheersbeestje zijn eigen ‘gewassen’ plant.

Met 300 diertjes kan je voorlopig lekker gaan determineren en hebben de torretjes, kevertjes, spinnen en noem maar op rond je huis geen geheimen meer.

In de krant, dankzij Angelina Jolie

Ana in de krant!
Wie zou dat ooit gedacht hebben. Dankzij Angelina Jolie staat Ana met een pagina groot artikel in de krant. Ana is degene die op de Canarische Eilanden zich richt op genetische screening en onderzoek naar borstkanker. Een onderwerp dat dankzij Angelina zeer sterk in de schijnwerpers is komen te staan en dat was te merken.

Stiekem ben ik dan natuurlijk erg trots op mijn Ana!

Terug naar Leiden

Het is een lastige situatie in Spanje. De werkeloosheid is heel erg hoog, en als je geluk hebt en je hebt een baan, dan is er ontzettend veel onzekerheid. Na jaren gewerkt te hebben krijgen vele mensen maandcontracten aangeboden. Ben je aan het eind van de maand ziek, dan ben je automatisch je baan kwijt.

Na flink wat overleg hebben we besloten dan het voor onze familie het beste is om voor zekerheid te kiezen. Een zekerheid van twee inkomens, in deze vreemde tijden van crisis. Na het al maanden zoeken naar werk hier in Gran Canaria heb ik een poging gewaagd in Nederland en dat was een schot in de roos. Na het opsturen van mijn CV en een belletje had ik een week later een contract voor een half jaar. Mijn salaris is meer dan drie keer dat in een vergelijkbare functie hier in Spanje.

Natuurlijk is het een hele moeilijke beslissing geweest. Mijn familie blijft (voorlopig) in Las Palmas en we gaan kijken hoe we onze toekomst samen gaan invullen. Ik keer terug naar Leiden en begin 1 April met een nieuwe baan. Het positieve gevoel dat ik terug keer naar mijn roots, mijn familie en mijn vrienden wordt overschaduwd door het naderende afscheid van Alex en Ana, ook al is het tijdelijk en zijn er zeer veel eenvoudige manieren om contact te houden. Voorlopig zal ik Alex niet meer midden in de nacht zijn flesje met melk kunnen geven en dat doet pijn.

Het is een grote stap maar we hebben er vertrouwen in dat het voor ons nu de beste stap is. Ik ga weer terug naar Leiden (eerst een tijdje Noordwijkerhout) en daarna zien we wel hoe de toekomst zich vormt. Tot zeer binnenkort!

3d presentatie

Cruz Roja!Het rode kruis heeft me gevraagd of ik een virtuele tocht door hun pand kan realiseren. Dit willen ze graag hebben om op andere eilanden uit te kunnen leggen wat de activiteiten zijn die worden uitgevoerd en om een indruk achter laten van het kantoor en de opslagruimte waarover het rode kruis hier zijn beschikking heeft.

Zodoende is mij, onder genot van een lekker bakje koffie, haarfijn uitgelegt hoe het een en ander werkt, en dat we hier te maken hebben met één van de vier belangrijkste wereldwijd opererende distributie centra.

Ik heb mijn mede vrijwillers uitgelegd dat ik nog nooit een dergelijke 3d presentatie gemaakt heb, maar dat ik het best wil proberen. Net als de flash applicatie die ik in het verleden gemaakt heb is het een leuke methode om weer iets wijzer te worden.

Voor de 3d presentatie heb ik twee gratis software pakketen en een website gevonden die ik ga onderzoeken.

  • SketchUp, niet moeilijk, je kan vlot een huis neerzetten, maar het aankleden ervan lijkt erg veel werk te zijn. Verder is het niet zo moeilijk om in 3d door het huis te bewegen. Iets verder onderzoeken maar.
  • Blender, erg ingewikkeld, hier begin ik niet aan.
  • Floorplanner, niet echt 3d, en je kan niet door je gebouw ‘bewegen’, maar het ziet er leuk en overzichterlijk uit.
  • Als iemand nog tips heeft verneem ik die graag! Binnenkort het resultaat.

    Hoeveel kost het redden van een leven?

    Cruz Roja!
    Het heeft even geduurd, vrijwilligers werken niet zo snel (maar wel gratis), maar uiteindelijk is mijn rode kruis flash spelletje toch af en binnenkort terug te vinden op de spaanse rode kruis site. Op mijn site kan je alvast een sneak preview bekijken.

    Oh ja, een antwoord op de vraag hoeveel het kost om een leven te redden zal je niet vinden. Het spelletje is bedoeld als een leuke manier om mensen tot nadenken te zetten over de vraagstukken waar het Rode Kruis mee te maken krijgt.

    Vrijwillig

    Tsja, je moet toch wat. Ter leering ende vermaak heb ik voor het rode kruis alhier in Spanje een flashje in elkaar gedraait. Het idee is dat je een aantal vragen over het rode kruis beantwoord, om zo een beter idee te krijgen van wat ze zoal doen, met als gevolg dat mensen wellicht meer geneigd zijn om ten tijde van deze crisis toch nog wat te doneren aan de mensen die het nog slechter hebben.

    Hier de eerste aanzet: