Naturalis

“Het waren een paar hele mooie dagen.”

Naturalis!Ik heb veel geleerd bij Naturalis de laatste paar jaar. Over de natuur, biologie, over geschiedenis, wetenschap en ook over mijn vak, informatica, apps en projectaanpak. Maar toch is het nu tijd om verder te kijken, en ik ga op zoek naar iets nieuws. Hopelijk wat dichter bij huis, in Spanje, maar ik ben flexibel, dus ik houd mijn ogen open en beperk me niet tot binnen de grenzen.

Eerst even rustig aan doen. Zien wat er gebeurt met onze nieuwe aanwist, en dan hup, de schouders er weer onder.

Agile

Agile!Het is niet het eerste wat je zou verwachten, maar tijdens onze Agile training hebben we lekker zitten pokeren en daarna aan de slag met lego. Dit was het praktijk deel dat volgde na een dagje theorie. Het resultaat was bijzonder positief!

Dierenzoeker

Dierenzoeker!Wat doe je als je een vreemd diertje tegenkomt vlak bij je huis, en je raakt nieuwsgierig? Soms is het leuk om het diertje niet direct weg te slaan, maar om eens na te gaan wat het is. Verbazingwekkend veel dieren hebben allerlei positieve eigenschappen, en het aller grootste deel is de mens totaal niet tot last. Sommige beestjes zijn prachtig mooi en sommige zijn onverwacht nuttig.

Bij Naturalis heb ik meegewerkt aan de Dierenzoeker. Een gloednieuwe mooie gratis app voor Android of iPhone, waarmee je zelf kan uitzoeken wat voor soort dier je hebt ontdekt. De app is eenvoudig te gebruiken, want de doelgroep zijn kinderen van 7 tot 11 maar ook voor volwassenen is het een erg leuke app.

Lieveheersbeestje!Altijd al willen weten wat dat nu voor raar geel lieveheersbeestje is dat je af en toe in de tuin vind? Na wat zoekwerk vind je hem zo, en tegelijkertijd leer je ook nog eens dat dit lieveheersbeestje zijn eigen ‘gewassen’ plant.

Met 300 diertjes kan je voorlopig lekker gaan determineren en hebben de torretjes, kevertjes, spinnen en noem maar op rond je huis geen geheimen meer.

In de krant, dankzij Angelina Jolie

Ana in de krant!
Wie zou dat ooit gedacht hebben. Dankzij Angelina Jolie staat Ana met een pagina groot artikel in de krant. Ana is degene die op de Canarische Eilanden zich richt op genetische screening en onderzoek naar borstkanker. Een onderwerp dat dankzij Angelina zeer sterk in de schijnwerpers is komen te staan en dat was te merken.

Stiekem ben ik dan natuurlijk erg trots op mijn Ana!

Terug naar Leiden

Het is een lastige situatie in Spanje. De werkeloosheid is heel erg hoog, en als je geluk hebt en je hebt een baan, dan is er ontzettend veel onzekerheid. Na jaren gewerkt te hebben krijgen vele mensen maandcontracten aangeboden. Ben je aan het eind van de maand ziek, dan ben je automatisch je baan kwijt.

Na flink wat overleg hebben we besloten dan het voor onze familie het beste is om voor zekerheid te kiezen. Een zekerheid van twee inkomens, in deze vreemde tijden van crisis. Na het al maanden zoeken naar werk hier in Gran Canaria heb ik een poging gewaagd in Nederland en dat was een schot in de roos. Na het opsturen van mijn CV en een belletje had ik een week later een contract voor een half jaar. Mijn salaris is meer dan drie keer dat in een vergelijkbare functie hier in Spanje.

Natuurlijk is het een hele moeilijke beslissing geweest. Mijn familie blijft (voorlopig) in Las Palmas en we gaan kijken hoe we onze toekomst samen gaan invullen. Ik keer terug naar Leiden en begin 1 April met een nieuwe baan. Het positieve gevoel dat ik terug keer naar mijn roots, mijn familie en mijn vrienden wordt overschaduwd door het naderende afscheid van Alex en Ana, ook al is het tijdelijk en zijn er zeer veel eenvoudige manieren om contact te houden. Voorlopig zal ik Alex niet meer midden in de nacht zijn flesje met melk kunnen geven en dat doet pijn.

Het is een grote stap maar we hebben er vertrouwen in dat het voor ons nu de beste stap is. Ik ga weer terug naar Leiden (eerst een tijdje Noordwijkerhout) en daarna zien we wel hoe de toekomst zich vormt. Tot zeer binnenkort!

3d presentatie

Cruz Roja!Het rode kruis heeft me gevraagd of ik een virtuele tocht door hun pand kan realiseren. Dit willen ze graag hebben om op andere eilanden uit te kunnen leggen wat de activiteiten zijn die worden uitgevoerd en om een indruk achter laten van het kantoor en de opslagruimte waarover het rode kruis hier zijn beschikking heeft.

Zodoende is mij, onder genot van een lekker bakje koffie, haarfijn uitgelegt hoe het een en ander werkt, en dat we hier te maken hebben met één van de vier belangrijkste wereldwijd opererende distributie centra.

Ik heb mijn mede vrijwillers uitgelegd dat ik nog nooit een dergelijke 3d presentatie gemaakt heb, maar dat ik het best wil proberen. Net als de flash applicatie die ik in het verleden gemaakt heb is het een leuke methode om weer iets wijzer te worden.

Voor de 3d presentatie heb ik twee gratis software pakketen en een website gevonden die ik ga onderzoeken.

 • SketchUp, niet moeilijk, je kan vlot een huis neerzetten, maar het aankleden ervan lijkt erg veel werk te zijn. Verder is het niet zo moeilijk om in 3d door het huis te bewegen. Iets verder onderzoeken maar.
 • Blender, erg ingewikkeld, hier begin ik niet aan.
 • Floorplanner, niet echt 3d, en je kan niet door je gebouw ‘bewegen’, maar het ziet er leuk en overzichterlijk uit.
 • Als iemand nog tips heeft verneem ik die graag! Binnenkort het resultaat.

  Hoeveel kost het redden van een leven?

  Cruz Roja!
  Het heeft even geduurd, vrijwilligers werken niet zo snel (maar wel gratis), maar uiteindelijk is mijn rode kruis flash spelletje toch af en binnenkort terug te vinden op de spaanse rode kruis site. Op mijn site kan je alvast een sneak preview bekijken.

  Oh ja, een antwoord op de vraag hoeveel het kost om een leven te redden zal je niet vinden. Het spelletje is bedoeld als een leuke manier om mensen tot nadenken te zetten over de vraagstukken waar het Rode Kruis mee te maken krijgt.

  Vrijwillig

  Tsja, je moet toch wat. Ter leering ende vermaak heb ik voor het rode kruis alhier in Spanje een flashje in elkaar gedraait. Het idee is dat je een aantal vragen over het rode kruis beantwoord, om zo een beter idee te krijgen van wat ze zoal doen, met als gevolg dat mensen wellicht meer geneigd zijn om ten tijde van deze crisis toch nog wat te doneren aan de mensen die het nog slechter hebben.

  Hier de eerste aanzet:

  Het sociale netwerk

  Werk!Ana komt uit Madrid. Dit schept een band met andere madrilenias en dus heeft Ana hier in Las Palmas een andere meid uit Madrid leren kennen. Deze meid is inmiddels onze vriend(in) hier op het eiland. Laatst had ze een duikcursus gevolgd en om meer mensen hier op het eiland te leren kennen nodigde ze ons afgelopen vrijdag uit voor een na-duik borrel. Uiteraard gezellig!

  Maar nu het vreemde aan dit verhaal. Na de na-duik borrel waren we gezellig met z’n allen wat wezen eten bij een typisch Spaans restaurantje. Een van de duik cursisten was een Canariër dus hij wist de beste plekjes te vinden. We praten over van alles en nog wat en zo ook over mijn ex-baantje en de sollicitatie bezigheden die ik sindsdien allemaal heb uitgevoerd.

  Blijkt de persoon in kwestie gewerkt te hebben bij een bedrijf waar ik gesolliciteerd had. Hij zou wel even bellen. Nou, dat werkte. Vanochtend belde ze me op om te melden dat ze nog een gesprek met me wilde. Het resultaat: morgen kan ik beginnen en ik ben weer een loonslaaf. Dit keer gelukkig allemaal legaal en ook nog eens leuk werk. Lekker ontwikkelen, apache, php, mysql, rubyonrails, etc. Hoera!