733 gram

Pek - 26 mei 2011!Het gaat goed met de kleine. Onze Pek weegt inmiddels 733 gram. Op de echo valt niet veel te zien, maar het was de enige die we kregen.

Op de foto wordt het bot van zijn bovenbeen gemeten om te controleren of de groei op schema zit. Dit bleek allemaal goed te gaan.

Naast deze ene onduidelijke foto kregen we ook een filmpje.

15M, de nieuwe Spaanse revolutie

15M Protest!Spanje is in protest. Eigenlijk kon het ook niet anders want in het nieuws hoor je hier steeds vaker twee verschillende zaken.

  1. Super winsten en super verliezen voor grote corporaties en directies. De winsten zijn voor de corporaties, de verliezen betaalt de bevolking
  2. Afschaffing van rechten voor de werkende, samen met een enorme werkeloosheid.

Rond de 35% van de Spanjaarden is werkeloos. Er is gewoon geen werk en er is geen uitzicht op verbetering van deze situatie. De mensen zijn het zat en willen verandering. Welke verandering dat exact moet wezen is onduidelijk, maar dat er iets moet veranderen is helder.

Politici en ambtenaren die vaak voor het leven een goed betaalde baan hebben met alle extra’s er netjes bij staan in schril contrast met de loonslaven, met een loon dat gemiddeld drie keer minder is, met steeds minder rechten, meer plichten en minder bescherming van je baan, als er überhaupt al werk is.

De IJslandse bankiers die na veel gesteggel eindelijk in de bak beland zijn is een vaak gehoord verhaal hier. Na jaren van fout op fout stapelen wil men dat de verantwoordelijken voor deze fouten eindelijk eens hierop afgerekend worden. De enorme schuld van het land wordt veroorzaakt door de regering, maar moet opgelost worden door zijn inwoners. De goklust van de banken met hypotheken die uiteindelijk ook betaalt wordt door de bevolking. Het is een onverteerbare situatie die hier in Spanje steeds duidelijker zichtbaar is.

De politiek en de grote corporaties worden vaak genoemd als oorzaak/schuldige van de huidige situatie. In Madrid is het centrale plein Sol al bijna twee weken vol met mensen die hun rustige protest voeren. Niet zo moeilijk, want met een enorme werkeloosheid hebben de meeste niets beters te doen.

De naam die aan het protest is meegegeven is 15M. Dit staat simpelweg voor 15 Mei, de eerste protestdag. Hier in Las Palmas ben ik een paar keer bij de manifestatie langs geweest en wat blijkt, in het begin was het een klein groepje van rond de 50 alternatievelingen, maar de zaak is groeiende. Nu zijn er een dikke 150 personen en de boel ziet er georganiseerd uit. Een hele groep mensen kamperen op het San Telmo plein, met stroomvoorziening, heel veel activiteiten, protest borden, een centraal organisatie punt, een lijst met benodigdheden, en heel veel mensen die eten, drinken en hulp aanbieden.

Hoe dit verder gaat lopen is vooralsnog een raadsel. Het protest is vreedzaam en goed georganiseerd en het lijkt erop dat ze het nog wel een tijdje vol kunnen houden.

Bruine bonen, spinazie en vlees dieet

IJzer!Tot nu toe is de zwangerschap van Ana zeer voorspoedig verlopen, maar er is inmiddels een kinkje in de kabel getreden. Ana heeft last van een vaak voorkomend probleem, namelijk een tekort aan ijzer.

Onze kleine Pek heeft flink wat ijzer nodig. IJzer wordt normaal gesproken gebruikt in je bloed. De rode bloedlichaampjes gebruiken het ijzer om in de longen een zuurstofdeeltje mee vast te pakken. Dit zuurstofdeeltje wordt hierna weer losgelaten nabij de cel die zuurstof nodig heeft.

Bij de verdeling van het beschikbare ijzer gebruikt het lichaam van een zwangere vrouw twee eenvoudige regels.
1. Alles wat Pek nodig heeft is voor Pek
2. Alles wat over blijft is voor de moeder

Uiteraard ben ik blij dat Pek al zo klein voor zichzelf op komt, maar het gevolg is dat Ana ondanks dagelijkse ijzer preparaten onvoldoende ijzer heeft voor zichzelf. Oplossing is een speciaal ijzermenu. Bruine bonen, spinazie en vlees, veel rood vlees! Vanmiddag ga ik gelijk even shoppen voor vlees. Dit wordt een dieet wat ik zelf ook maar ga proberen, want het klinkt erg smakelijk.

Hek

Flink hek!De bamboe oplossing was redelijk succesvol in het terugbrengen van rust in ons huishouden, maar het blijft een lapmiddel.

Vooraf aan deze oplossing hadden een flink aantal zaken plaatsgevonden. Discussies met de dakloze, politie die niets deed, contacten met verhuurders, een brief aan de Ikea, onderzoek naar Ingvar, noem maar op. Geen enkele actie bleek echter voldoende om de kwestie fundamenteel aan te pakken.

Geen toegang!Maar blijkbaar heeft toch een van onze acties gewerkt en hoe! Deze ochtend merkte ik plots dat de oplossing der oplossingen was toegepast. Een enorm hekwerk stond pontificaal voor de ingang van het huis. Een dikke 2 meter hoog met indrukwekkend dikke stalen spijlen. Nu kan niemand er meer in (of uit). De bal is blijkbaar aan het rollen geslagen en iemand heeft zijn verantwoordelijkheid genomen.

Wederom opgelost dus.

Toekomstig vader

L61 Familie gun!Het leven als toekomstig vader is onderhevig aan flink wat veranderingen. Opeens voel je de noodzaak om je familie te beschermen, maar hoe doe je dat als IT-er zijnde???

Nou, dat is natuurlijk eenvoudig, je zoekt een grote gun!

Bamboe

De bamboe oplossing!Soms is een oplossing voor een probleem zo voor de hand liggend en zo verbijsterend simpel dat het je doet twijfelen of iets echt is of een of andere rare droom. Zo ook ons avontuur met het huis van de rijkste man ter wereld, na contacten met onze verhuurder, de lokale politie en zelfs een brief naar Ingvar himself hadden we besloten om zelf een creatieve oplossing te verzinnen.

Het was erg simpel. We hebben een bamboe mat gekocht en deze tegen een open muur getimmerd, waardoor deze muur niet meer open was, en het zicht van de zwerver in onze huiskamer belemmerde, en tegelijkertijd ons uitzicht over zijn slaapkamer teniet deed. Een paar planten er tegenaan gezet, en dat was het.

Het gevolg: een dag later was de zwerver weg. Zijn oude stek netjes schoongemaakt, en geen overlast meer. Er is nog wel een collega van hem die het zwembad bewoond, maar die zien we niet en hier hebben we geen last van. Opgelost dus.

Ontwerp een munt

Lege euro munt!Ter ere van het 10 jarige bestaan van de euro is er een ontwerp wedstrijd gestart, waar Europese burgers een ontwerp kunnen opsturen. Mocht je het beste ontwerp hebben van de 731 miljoen potentiële deelnemers, dan win je wat eer en een serie muntjes. Je hebt hiervoor nog 2 weken de tijd want 20 mei moet het ontwerp klaar zijn.

Het ontwerp moet iets te maken hebben met het 10 jarige bestaan van de euro, maar het nummertje 10 kan maar beter achterwege blijven, want dit levert mogelijke verwarring op als men de waarde van de munt moet bepalen. Een 2 euro munt met een 10 erop kan namelijk gebruikt worden om niet Europeanen op te lichten, en dat moet natuurlijk voorkomen worden. Ook mag de munt volgens de voorschriften geen tekst bevatten.

Ik ga er eventjes over brainstormen dit weekend en wellicht ga ik dan voor de eer!

Hello?

Lionel!Lantarenpalen, electriciteitskastjes, verkeerslichten, reclamezuilen. In Spanje is het normaal dat je op allerlei plekken berichten aantreft waarin iemand zijn diensten aanbied. Dit zijn zaken als taalles (engels, duits, italiaans, etc.), lessen in een muziekinstrument (piano, fluit, gitaar, viool, etc.), iemand die zich aanbied voor schoonmaak werkzaamheden, oppassen op kinderen of ouderen, klusjesmannen, etc.

Meestal zijn dit velletjes papier waarvan je aan de onderkant een telefoonnummer kan afscheuren. Dit nummer bel je dan om in contact te komen met de aanbieder van de dienst.

Vandaag trof ik op internet een erg vermakelijke variant van zo’n persoonlijke reclame uiting aan. Het betreft het nummer ‘Hello’ van Lionel Richy, maar dan in reclame formaat, compleet met afscheurbare stukjes uit zijn liedje (pdf).

Ik vond dit gelijk een erg leuke manier om een onbekende een glimlach te bezorgen. Ik heb er eentje geprint en deze opgehangen bij mij in de buurt.