Ammer en Bar

Afgelopen weekend waren Ammer en Bar op bezoek in Madrid :-). Het was heel gezellig en ik geloof ook dat ze het naar hun zin gehad hebben, ondanks het verschrikkelijke weer. Ik heb nog nooit zoveel regen meegemaakt in Madrid.

Tsja, wat doe je als het regent, dan speel je spelletjes, of drink je een biertje in de locale slagerij. Ik vond het in ieder geval erg leuk!

Ixus 800 IS

Ixus 800IS!Mijn vorige digitale camera (Digital Elph) had ik, twee jaar geleden, ergens in het midden van america gekocht. In Spanje is dit toestel helaas gesneuveld en in Nederland is het cameratje niet te maken.

Als nieuwe camera heb ik een Canon Digital Ixus 800 IS gekocht. In Nederland is deze rond de 70 euro goedkoper dan in Madrid, dus dat komt goed uit. Waarom deze camera? 4 keer zoem, lekker handzaam en het instellen lukt zelfs mij zonder al te veel gekloot. En met mijn vorige canon was ik zeer content, dus was de vervanging snel gevonden.

Werk

Goed nieuws. Van de drie sollicitanten (ik en twee spanjaarden) heb ik het geschopt tot de shortlist (alleen ik). Ik ben door het bedrijf voorgesteld aan een spaans ministerie en ik hoor volgende week of ik vanaf december aan de slag kan.

Thuis

Jaaa, ik ben weer thuis. Het was een wat teleurstellende terugreis waarbij ik om 4 uur op het vliegveld van Madrid moest zijn, maar er blijkbaar geen OV is om deze tijd. Het resultaat was dat de arme moeder van Ana haar nachtrust werd ontzegd en ze mij in het holst van de nacht naar het vliegveld moest brengen.

Maar nu ben ik in rap tempo weer aan het acclimatiseren aan het leven in Nederland. Mijn broer heeft een lekkere appeltaart gemaakt en ik slaap weer in mijn eigen bed. Wat opvalt is dat de straten ‘s avonds in Nederland uitgestorven zijn en dat de vrouwen in Nederland enorm groot zijn.

Deze week moet er veel geregeld worden. Ik heb mijn rijbewijs vernieuwd, mijn huis wil ik verhuren, ik moet nieuwe lenzen laten aanmeten, en ik wil al mijn vrienden weer eens zien. Leuk en daarna weer terug naar het warmere Spanje.

Metro Madrid rekensom

Metro Madrid!Iedere morgen neem ik de metro richting het centrum van Madrid. De metro die het dichtst nabij mijn huis is, is die op ‘Puerta del Sur’ (op het kaartje de donkerblauwe lijn, linksonder). Ik loop van mijn huis naar het metrostation in 10 minuten. Eenmaal in de metro moet ik eerst naar metrostation ‘Plaza de España’ en daar stap ik over op de gele lijn richting ‘Sol’. Vanaf ‘Sol’ loop ik in 5 minuten naar mijn school.

De metrolijnen in Madrid zijn erg goed. Iedere drie minuten vertrekt er een metro. De afstanden tussen de verschillende metrohaltes zijn ook ongeveer 3 minuten en een overstap kost ook rond de drie minuten.

Hoe lang reis ik iedere ochtend en hoeveel metro’s passeer ik tijdens mijn reis? (klik op het kleine metrokaartje voor een grotere versie)

Paella

Paella!Een overheerlijk recept voor typisch Spaanse paella.

Benodigd: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 groene paprika, 1 geschilde tomaat, zout, stukjes kip, rijst, gamba’s of garnalen, mossels, kleine witte schelpjes, inktvisringen, kruiden om de paella geel te kleuren.

Stap 1: Hak de uien in kleine stukjes en bak ze in een pan met een laagje hete olie. Voeg hieraan de in stukjes gesneden knoflook toe. Voeg hierna de kip toe. Snij de groene paprika grof en voeg ook deze toe. Hierna voeg je de in grove stukken gesneden tomaat toe. Gooi wat zout erbij en een bekertje water en laat het geheel op laag vuur staan totdat de kip goed gaar is.

Stap 2: Pel de garnalen en kook zo nodig de zeevruchten en bewaar het water waarin het zaakje gekookt is.

Stap 3: Hiervoor is eigenlijk een grote ondiepe paella pan nodig. Gooi de resultaat van stap 1 in een grote ondiepe pan. Voeg hieraan de rijst toe. Een kopje rijst voor twee personen. Na de rijst voeg je vocht toe. Bij voorkeur het vocht dat is gebruikt om de zeevruchten te koken. Voeg per kopje rijst twee kopjes vocht toe. Voeg ook de kruiden om de rijst te kleuren toe. Laat de rijst 5 minuten op hoog vuur staan.

Stap 4: Voeg de zeevruchten toe, behalve de mosselen. Voeg de mosselen pas toe rond 5 minuten voor het afronden van het kookproces,

Stap 5: Laat het zaakje 15 minuten op laag vuur door pruttelen (in totaal kookt de rijst dus 20 minuten). Hierna is de paella klaar en dient deze binnen niet al te lange tijd geserveerd te worden.

Eet smakelijk!

Werken in Madrid

Sollicitatie!Het is bijna niet te geloven. Mijn cursus Spaans is bijna voltooid (alhoewel ik nog lang geen vloeiend spaans spreek) en ik begin al een beetje na te denken over mijn toekomst hier, en opeens wordt ik gebeld. Of ik niet toevallig een baantje zoek in Madrid. Hoe gek kan je het krijgen. Vandaag stuur ik mijn CV op en dan mogelijk heb ik later deze week of volgende week een face-to-face sollicitatie….

Oeeeeeee, spannend! Mijn enige dilemma is nu of ik op een eventueel sollicitatiegesprek op tijd, of een half uurtje te laat moet komen. :-)