Laatste vrije maand

Mijn laatste vrije maand gaat vandaag in want over een maand ben ik een getrouwd man. Het aftellen is begonnen, en het is een beetje een vreemd gevoel en een vreemd ritueel. Over een maand ga ik beloven trouw te zijn, terwijl ik dat uiteraard al ben. Na deze belofte zijn we officieel trouw aan elkaar en dit zou dan voor ons hele leven moeten gelden, alhoewel het tegenwoordig mogelijk is met wat geld en een advocaat onze belofte van trouw weer te doorbreken. Maar goed, we hopen natuurlijk dat het z’n vaart niet zal lopen.

Er wordt aan dit ritueel zo veel waarde gehecht dat het gevierd wordt door de hele familie, alle vrienden en kennissen. Verder zijn er hele industrieën afhankelijk van dit ritueel waarbij alles tot in den puntjes verzocht moet worden en hiervoor dien je uiteraard flink te betalen. Ik ervaar het geheel nu als een bijna onwerkelijk iets… een of andere rare droom waar je maanden bezig bent om een groots feest voor te bereiden, voor een ritueel dat eigenlijk niet zo veel voor stelt.

Maar goed, het zal wel een leuk feestje worden, en daarna… ik weet het niet. Volgens mij heeft het geen zin om deze laatste maand de bloemetjes buiten te zetten want ik verwacht geen veranderingen voor de maanden daarna. Aan de andere kant, er is natuurlijk helemaal niets mis met het buiten zetten van de bloemetjes.

Muntperikelen

Gouden munt!Nou doen ze het weer! De Koninklijke Nederlandse Munt heeft besloten om weer een set munten uit te gaan geven. Munten die in het verleden betaalmiddel waren worden hop opnieuw gemaakt. Ditmaal is het niet een set van verschillende normale munten, maar een set van gouden munten.

Deze herslag is gemaakt op basis van de oorspronkelijke stempels en heeft exact dezelfde specificaties en hetzelfde goudgehalte als de originele munt. Tegenwoordig heeft de originele munt een cataloguswaarde van € 1600,-*. U kunt deze herslag nu in uw bezit krijgen voor € 199,-. Met deze exacte herslag heeft u de allereerste Nederlandse Gouden 5 guldenmunt in uw bezit. Een bijzondere herslag die niet mag ontbreken in uw verzameling.

De munten zijn dus identiek aan de originele, met als enige verschil dat ze er stukken nieuwer uitzien. Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar dat een officiële instantie als de KNM nu munten mag produceren en verkopen voor 10% van de huidige cataloguswaarde. Ben ik nu de enige die inziet dat op deze manier de originele munten vlot in waarde zullen dalen, omdat een normaal persoon in 20 jaar het verschil niet kan zien.

Trouwens, wat let mij om zelf een muntpers te kopen en oude Nederlandse guldens te gaan drukken. Onder het mom dat dit wellicht interessant is voor de verzamelaars. Ik kan de munten dan verkopen voor 90% van de cataloguswaarde. Dat verzamelaars in de toekomst geen vertrouwen meer kunnen hebben in een munt neem ik dan maar op de koop toe.

Update:
Mijn paranoia was onterecht. Na navraag bij de KNM blijkt het volgende:

Het verschil tussen het origineel en de reproductie is te zien aan de “R” die op iedere reproductie staat.

Rookworst

Rookworst!Het is nog maar een maand voor mijn bruiloft. Onze grote dag staat voor de deur en stress loopt langzaam maar zeker op. Mijn pak is inmiddels aangeschaft en alleen een paar maar een flink aantal details moeten nog geregeld worden. De uiteindelijke selectie van het menu, de ringen, de muziek, details zoals een paar manchetknopen en een riem, het kussentje voor de ringen, de indeling van de tafels, het belrondje voor de laatste paar bevestigingen, het vertalen van het plan voor de dag zodat er een twee-talen versie is, het vertalen van het menu, het regelen van de bedank cadeautjes, etc. etc.

Maar goed het valt allemaal nog te behappen. Het vervelende is alleen als opeens alle plannen worden verergerd. Zo ontving ik twee overheerlijke rookworsten!! Heerlijk natuurlijk, en in deze stressvolle tijd vormt het de perfecte manier om eens lekker te ontspannen door een lekkere rookworst te eten. Maar het mocht niet zo wezen. Bij de rookworst trof ik een instructie aan dat ze (nog) niet opgegeten mocht worden… ARGHHHHH. Het zal wel een reden hebben en ik ben erg benieuwd. Voorlopig zal ik proberen de worst niet op te eten.