Muntperikelen

Gouden munt!Nou doen ze het weer! De Koninklijke Nederlandse Munt heeft besloten om weer een set munten uit te gaan geven. Munten die in het verleden betaalmiddel waren worden hop opnieuw gemaakt. Ditmaal is het niet een set van verschillende normale munten, maar een set van gouden munten.

Deze herslag is gemaakt op basis van de oorspronkelijke stempels en heeft exact dezelfde specificaties en hetzelfde goudgehalte als de originele munt. Tegenwoordig heeft de originele munt een cataloguswaarde van € 1600,-*. U kunt deze herslag nu in uw bezit krijgen voor € 199,-. Met deze exacte herslag heeft u de allereerste Nederlandse Gouden 5 guldenmunt in uw bezit. Een bijzondere herslag die niet mag ontbreken in uw verzameling.

De munten zijn dus identiek aan de originele, met als enige verschil dat ze er stukken nieuwer uitzien. Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar dat een officiële instantie als de KNM nu munten mag produceren en verkopen voor 10% van de huidige cataloguswaarde. Ben ik nu de enige die inziet dat op deze manier de originele munten vlot in waarde zullen dalen, omdat een normaal persoon in 20 jaar het verschil niet kan zien.

Trouwens, wat let mij om zelf een muntpers te kopen en oude Nederlandse guldens te gaan drukken. Onder het mom dat dit wellicht interessant is voor de verzamelaars. Ik kan de munten dan verkopen voor 90% van de cataloguswaarde. Dat verzamelaars in de toekomst geen vertrouwen meer kunnen hebben in een munt neem ik dan maar op de koop toe.

Update:
Mijn paranoia was onterecht. Na navraag bij de KNM blijkt het volgende:

Het verschil tussen het origineel en de reproductie is te zien aan de “R” die op iedere reproductie staat.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *