Knaak, gulden, kwartje, dubbeltje, stuiver

Gulden!Ik vind het leuk om hier in Spanje gewoon door te sparen aan mijn verzameling Nederlandse munten. Gelukkig heb ik mijn moeder die het niet erg vind om af en toe bij het postkantoor langs te gaan om een speciale uitgifte aan te schaffen. Jaarsetjes koop ik simpelweg via het internet.

Nu is er echter een rare actie van de Koninklijke Nederlandse Munt, ze gaan, ‘als eerbetoon’, replicas van oude munten weer opnieuw uitgeven. Ongetwijfeld om wat extra geld te verdienen, maar het gevolg lijkt me uiterst ongewenst. In de toekomst wordt het namelijk stukken lastiger om te weten of een munt ‘echt’ is of een replica. De munten zijn immers door dezelfde organisatie gemaakt. Gelukkig worden de replica’s gemaakt van zilver maar er zijn ook oude guldens en rijksdaalders van zilver.

Wat is de volgende stap? Replica’s van een complete verzameling Nederlandse munten? Het lijkt me stukken verstandiger als ze zich bij de Nederlandse munt concentreren op het heden en de toekomst en zich afzijdig houden van het ‘vervuilen’ van het verleden.

2 reacties op “Knaak, gulden, kwartje, dubbeltje, stuiver

  1. Tja, ik vraag me af of ze dan ook met terugwerkende kracht het jaartal erop gaan zetten, of dat ze er gewoon het jaar 2010 op gaan zetten. Deze munten zijn immers in 2010 geslagen. Het zijn er overigens maar 17 die er geslagen worden…..tja….

  2. 2010 komt er zeker niet op te staan. Omdat het replicas zijn worden ze uitgegeven met de ‘originele’ datum. Het zijn er dit keer 17, maar wie weet hoe dit verder gaat lopen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *