Als sneeuw voor de zon

Problemen verdwijnen soms opmerkelijk snel. Ik had dus ‘problemen’ met een gehuurd krot. Een maand wilde ik de auto huren, maar na het zien van de auto en het eenmalig erin rijden brak me het angstzweet uit. Andere aangeboden auto’s waren hetzelfde laken en pak. Beter niet dus.

Maar goed, geld terug vragen gaat niet zo eenvoudig. Het vragen wel, meerdere malen zelfs, maar het krijgen is anders. De autoverhuurder weigerde dit dan ook, en bood me aan dat als ik een van zijn auto’s kocht, ik 250 euro korting zou krijgen. Tsja, dat leek me een bijzonder slecht idee.

Toen belde Ana op. Het was haar tweede telefoontje en het werkte. Na Ana’s eerste telefoontje wist de autoverkoper al te melden dat hij niet meer met haar wilde spreken. Zinnen als ‘Een buitenlander denk je makkelijk te kunnen pakken, maar ik ben dat niet’, ‘Er is helemaal niks getekend en deze transactie is zo illegaal als ie maar kan zijn’ en ‘Die auto’s die je verhuurt zijn levensgevaarlijk!’ hadden een goede uitwerking.

Het laatste telefoontje was voor de autoverkoper de druppel. ‘Morgen geld terug’, kreeg meneer in niet mis te verstane toon te horen. Meerdere malen zelf. Het effect, geld terug van de autoverkoper met als dreigement dat ik nu nooit meer van hem een auto kan huren en/of kopen. Daar kan ik goed mee leven.

Huurauto

Tip: huur nooit ongezien een auto in Spanje. Zelfs niet als de verhurende partij een vriendje is van de baas. Goed, een kwaaie Spaanse vriendin met een telefoon kan veel repareren, maar toch…

Ik had dus een fout begaan. Ongezien een autootje gehuurd voor een maand. Dan vermijd ik iedere dag ruim anderhalf uur reistijd, dacht ik. Het autootje bleek echter alles van perfect. Een gescheurde voorruit, een koplamp die het niet deed, de andere koplamp gaf voldoende licht om misschien 1 cm voor de lamp te kunnen zien, gaten in de deuren op de plek waar het mechanisme hoort te zitten om de raampjes te bedienen en ruitenwissers die ik niet durfde te gebruiken.

Toch maar niet genomen dus. Nu wachten op een alternatief. Voortaan eerst zien en dan betalen.