Kamperen en filmen – Weer wat geleerd

Camping, llanos de la pez!Mijn eerste filmpje waar ik zelf op de voorgrond stond heeft flink wat commentaar opgeleverd. Ik heb er ook flink wat van geleerd. De volgende zaken werden me al direct duidelijk tijdens en na het filmen.

– Batterijen. Flink wat opnamen betekent dat je ook flink wat batterij verbruikt. Je moet dus eigenlijk zorgen voor een manier om je batterijen op te laden, of een vervanging ervoor hebben. Ik had niks, dus mijn camera was na 1 dag leeg, ik heb hierna mijn mobile telefoon 1 keer kunnen gebruiken, en toen was deze ook leeg, en voor de tweede dag had ik twee gopro klonen, die helaas slecht beeld en super slecht geluid opnamen.
– Interactie. Ik vond het erg moeilijk om mensen te filmen die daar niet om gevraagd hebben. Ik had het voelde alsof ik hun privacy doorbrak, dus ik heb niemand gefilmd die ik niet kende. Ook de mensen in onze groep waren niet echt enthousiast om gefilmd te worden, dus dat heb ik ook beperkt. Het resultaat was een filmpje waarbij ik bijna de enige persoon ben die verschijnt.
– Schoon. De video moet eigenlijk wat schoner zijn. Ik weet niet het juiste woord hiervoor, maar veel van zijn teksten eindigen in onhoorbaar gemurmel aan het einde. Ik moet helderder spreken. Sommige stukjes hebben de focus op de grond, of mijn voeten, of mijn shirtje, maar dit kon ik niet eruit knippen, omdat dan mijn gesproken zinnen dan helemaal de soep in liepen.
– Informatief. Ik moet achtergrond informatie wat helderder overbrengen, en wellicht wat meer feiten opzoeken om wat te vertellen te hebben in een saai moment.
– Editen. Het verwijderen van saaie stukjes was niet zo makkelijk. Soms had ik slechte stukjes, maar was ik aan het praten, dus kon ik hier in de beelden knippen. Soms kon ik flinke stukken video niet gebruiken omdat ik in herhaling viel qua tekst. Kortere zinnen, met iets langere pauzes als ik van onderwerp verander kunnen hierbij helpen, en het editen makkelijker maken.

Mijn familie had ook commentaar op het filmpje. Een flink deel kwam overeen met wat ik zelf al had uitgevogeld, maar er waren ook wat andere punten.

– Doel. Er is geen duidelijk doel van het filmpje. Niemand is geïnteresseerd om alleen mij te zien praten (en drinken), Voor een familie filmpje zien we te weinig familie. Voor een informatief filmpje geef ik te weinig informatie.
– Interactie ontbreekt. Zoals ik zelf ook al gemerkt had, maar mijn familie vertelde me dat het niet alleen mijn probleem was. De mensen uit mijn groep zouden wat meer open moeten staan voor de camera, en deze niet alleen maar actief ontwijken. Dit wordt mogelijk een beetje lastig, want ik had vooraf al uitgelegd dat ik een filmpje wilde maken, en iedereen vond het goed, maar niemand wilde op de film.

Conclusie: Ik vond het filmpje maken leuk en het resultaat niet eens zo slecht, maar na alle kritiek denk ik er nu toch anders over. Het is geen goed filmpje, en het is moeilijk om een beter filmpje te maken. Komt er nog een filmpje…. Ik weet het nog niet. Normaal gaan we nooit kamperen, dus als ik weer een filmpje maak, dan moet het iets zijn wat we vaker doen, en ik moet wel wat te vertellen hebben. Ik zal wel zien. Voorlopig is mijn motivatie erg laag.

Kamperen – Llanos de la pez

Ongeveer twee jaar geleden hebben we twee YouTubers ontdenkt die leuke inspirerende fimpjes maken. De eerste is ‘Bald and bankrupt‘, die hele leuke filmpjes maakt, met een beetje een educatieve ondertoon. De video die we van hem het leukst vinden is waar hij een Russische verboden-toegang-super-geheim lanceer platform betreed om een ‘Buran‘ te bekijken.

De andere YouTuber is ‘Kurt Caz‘, met ook flink wat leuke filmpjes. Mijn favoriete filmpje is degene waar hij een familie bezoekt die in een hutje leeft, in het midden van een oerwoud. Ze geven hem te eten en te drinken, en Kurt start een inzamelings-actie voor het gezin. Later gaat hij terug bij ze langs, om ze het geld te geven. De familie koopt daar later een motor van, om een betere toekomst mogelijk te maken. Een superleuk filmpje.

We zijn pas wezen kamperen in een bos genaamd ‘Llanos de la pez‘, en we voelde ons geïnspireerd door deze twee YouTubers, dus we hebben zelfs ook een filmpje gemaakt. Kijk zelf maar om het resultaat te zien.

De educative aspecten van het filmpje, die mogelijk niet goed uit de verf komen:
– Het bos waar we camperen is vergelijkbaar met Gran Canaria zoals het een paar honderd jaar geleden was
– Vroeger was het hele eiland bedekt met bomen/bos
– Roque Nublo is waar de originele bewoners (de guanches) bijeen kwamen om over belangrijke zaken te praten
Misschien is het filmpje een beetje over de top, maar we hebben flink gelachen tijdens het maken ervan, dus ook al is het filmpje niet best, ik kan alleen maar tevreden zijn met het resultaat.

Als je zelf ook zin hebt in een campeer avontuur, dan vind je hier meer informatie voor je verblijf. Je kan hier toestemming vragen om te mogen kamperen. Hier vind je meer infrmatie over de wandel routes in de buurt.

Het maken van – Like and subscribe

Bijna ieder YouTube filmpje heeft een klein onderdeeltje waarin the maker van de video aan de kijker vraagt of je een like wil geven, en wil subscriben op het betreffende kanaal. De likes zorgen ervoor dat het voor iedereen snel duidelijk wordt dat het een relatief goed filmpje is, en een kanaal met veel subscribers heeft bijna altijd ook flink veel views. Voor de amateurs is dat hardstiikke leuk, en voor de professionele filmmakers staat veel subscribers gelijk aan een hoger inkomen.

Alex vond het leuk om hier ook wat mee te doen, dus we hebben een ‘Like & subscribe’ stopmotion gemaakt. Het idee is om deze achter een nieuw filmpje te plakken, net zoals vooraf nu een intro verschijnt. We horen graag je mening hierover!

Als eerste hebben we de tekst en de letters gemaakt. Tekenen, kleuren en uitknippen. Hierna bedacht wat we wilde doen. Alex wilde iets met zijn skatebord, dus hebben we bedacht dat het leuk zou zijn als hij over de letters heen zou springen. Omdat het natuurlijk een beetje saai is om overal overheen te springen hebben we hier wat variatie in gebracht. Eerst springen, hierna duiken, hierna los van het skateboard springen, daarna letters wegtikken, en tot slot niks, laat maar komen.

Het verhaal zelf was eenvoudig, maar tegelijkertijd een heel krachtig, herkenbaar verhaal. Hier heb ik Alex een beetje mee geholpen, om er een beetje lijn en progressie in te brengen. Een jonge jongen, die confrontatie en problemen ontwijkt. Langzaam groeit zijn zelfvertrouwen en groeit hij op. Hij wordt steeds slimmer in het ontwijken van obstakels, totdat hij kiest de rollen om te draaien. Eerst stop hij de dreigingen die op hem afkomen, en uiteindelijk heeft hij zo veel zelfvertrouwen dat hij de dreiging kan negeren. Hij heeft geleerd dat het vertrouwen in hemzelf vele malen sterker is dan welke dreiging van buitenaf dan ook.

Het verhaal is simpel, maar raakt wel een snaar. Het is een verhaal toepasselijk op iedereen. We beginnen allemaal met angst en onduidelijkheden over het pad dat we zelf kiezen. Langzaamaan verminderd de angst en leren we onszelf kennen, en uit deze kennis vloeit een enorme kracht. Met vertrouwen in jezelf kan je je angst naast je neerleggen en als je dat wil een enorme impact hebben op de wereld om je heen.

Het maken van het filmpje was redelijk arbeidsintensief. Een stop motion maak je door heel veel losse plaatjes achter elkaar te plakken. Alex heeft dus ruim een uur op de grond gelegen, tewijl we steeds de lettertjes en het skatebord een beetje verschoven. Foto maken, en het volgende beeld voorbereiden. In totaal hadden we bijna 100 fotos, goed voor een kort filmpje van 18 seconden.

Als we aan het einde nog een zoom toevoegen, en een fade out naar zwart komen we aan een eind sequentie van ongeveer 20 seconden. Nog wat special effect erbij (door alle 100 plaatjes een voor een af te lopen en een beetje te verbeteren) en het wordt een erg leuk filmpje.

Mooi resultaat vinden we zelf, maar wat vind jij ervan? Heb je ideeen/tips/suggesties? Vond je het een geslaagd filmpje? Laat een berichtje achter bij de reacties!

Geleerd tijdens het maken van dit videotje:
– Muziek eronder zou leuk zijn, maar 20 seconden is lastig te vinden. Plus de copyright issues die erbij komen kijken zijn lastig.
– Alex lag de hele tijd op de grond, en dan was wat ongemakkelijk. Volgende keer proberen we wat anders, zodat ook zijn blik wat natuurlijker lijkt op het filmpje.

Vlogging en echte waarde

Ik heb altijd verondersteld dat ik zelf weinig te vertellen heb aan de wereld. Nou ja, als ik hierover nadenk dan moet ik toch concluderen dat ik natuurlijk wel mijn dingetjes heb. Zo ben ik natuurlijk van Nederland naar Spanje vertrokken. Een nieuwe omgeving, een ander leven. Ja, bij nader inzien zijn mijn inzichten toch juist wel waardevol. Mijn levenslessen zou ik eigenlijk moeten delen met de rest van de wereld, zodat we er allemaal (iets) beter van worden. Maar ja, ik heb er weinig zin in, ik zie er tegen op en ik denk niet dat er veel interesse is in mijn inzichten, dus toch maar niet.

Wat natuurlijk wel interessant is, is ons aller toekomst. Alex en Alan leven ook in twee werelden. Nederlandse en Spaanse invloeden die de hele dag door hun effect sorteren en hun beeld van de wereld helpen vormen. De visie van twee jongens, nog niet vervuild met vooroordelen, veronderstellingen, angst en diplomatie, maar in plaats daarvan vol van hoop, visie, vertrouwen en een flinke doses jeugdige naïviteit. Dat is natuurlijk interessant en echt waardevol. Zelfs al stelt het inhoudelijk nog niet veel voor, dit zijn pareltjes in de maak!

En laat ik nu ook sinds hun geboorte zo af en toe leuke filmpjes maken van de jongens. Een kleine aanpassing, waarbij we een intro toevoegen, en aan het einde een “tot de volgende keer”, en ze hebben een super interessant vlog. We gaan het proberen.

Blijf op de hoogte van onze vlogging avonturen en abonneer je (gratis)!