Kroniek 2013

Het is weer eens Berg-kroniek-tijd. Eventjes terug kijken naar het afgelopen jaar. Dit jaar was een vreemd jaar voor ons want in April heb ik mijn gezin in Spanje gelaten en ben ik aan de slag gegaan bij Naturalis in Leiden. Een keus die niet eenvoudig was, maar het was nodig doordat we geconfronteerd werden met een situatie waarbij ik geen werk meer had, en Ana steeds moest hopen op een nieuw maandcontract. Een erg onzekere situatie die we opgelost hebben door tijdelijk ons gezin op te delen.

Palmitos park - November 2013!In Nederland kon ik gelukkig terecht bij mijn ouders en het werk bij Naturalis beviel goed. Ik heb meegewerkt aan de dierenzoeker app, en een flink aantal websites. Toch was het niet gemakkelijk om ver van mijn familie te zijn. Een aantal weken kon ik gelukkig thuis werken vanuit Spanje. Naast een paar weekjes thuiswerken heb ik ook al mijn vakanties bij mijn gezin gevierd, maar iedere keer afscheid nemen was voor Alex niet leuk en voor zijn vader erg moeilijk.

Door een medische fout heeft Ana een groot deel van het jaar erg veel last gehad van haar ogen. Mogelijk wordt het nog wat beter, maar dat zullen we pas over een flink aantal maanden weten. Voor Ana was er ook goed nieuws, na bijna zes jaar met tijdelijke contracten is nu haar tijdelijke contract omgezet naar een vast contract, dus hebben we nu veel meer zekerheid.

Met Alex gaat het heel erg goed. Hij groeit nog steeds als kool en hij gaat inmiddels iedere dag een paar uur naar school. Alex lijkt volgens zijn moeder qua karakter erg veel op zijn vader. Hij is altijd blij, en heeft flink wat streken die hij af en toe uit haalt. Als Alex iets wil, dan krijgt ie het ook of hij maakt zijn ouders het leven zuur totdat hij het krijgt. Een typisch ventje van 2 jaar en een typische Berg, zoals van de stamhouder verwacht mag worden. Doordat zijn vader er niet meer altijd is verwatert zijn Nederlands een beetje, maar daar hopen we binnenkort weer verandering in te brengen.

Wij wensen iedereen een heel goed 2014 toe!

Gelukkig kerstfeest

Alex - Kerstmis 2013!
Het jaar is al weer bijna voorbij maar eerst is het kerst. De lichtjes op de boom verdrijven de duisternis en de warmte in onze harten verdrijft de kou. Tijdens kerst bezinnen we ons om samen een betere toekomst tegemoet te gaan. Hoe we gezamenlijk de donkere kanten van onze samenleving kunnen verlichten en koude, kille relaties kunnen verwarmen.

Wij hebben geluk. We hebben onze eigen ster in huis. Een ster die zijn warmte direct onze harten in straalt. We wensen iedereen een hele fijne kerst!

De paus, de kerk & de toekomst

Paus!De kerk. We kennen deze enorme instelling allemaal. Gelovig of niet, je kan er onmogelijk omheen dat de kerk enorm heeft bijgedragen aan de samenleving. Maar de tijd schrijdt onverminderd voort en het lijkt erop dat de kerk bezig is met zijn laatste levensfase. Wellicht duurt het nog honderd jaar, maar de kerk als spiritueel bolwerk zal ophouden te bestaan.

Tenminste, dat was mijn gedachte hierover. Totdat ik een paar weken geleden een uitspraak van de paus hoorde.

Paus Franciscus zei:

“Ik heb liever een kerk die op straat schaafwonden en pijn heeft opgelopen en vuil is geworden dan een kerk die ongezond lang binnen zit en zich vastklampt aan zijn eigen zekerheden”

“Priesters moeten de straat op, de modder in, en niet langer de moedeloze zuurpruim uithangen.”

Zou er dan toch nog hoop zijn? Zal het de huidige paus lukken om zijn visie de enorme bureaucratie door te drukken? Zal hij het echt voor elkaar krijgen dat een kerk niet een plek is om een god of een man te aanbidden, een plek waar je langs gaat als je geen andere uitweg meer ziet, maar dat het een plek wordt om elkaar daadwerkelijk te helpen?

De paus is uitgeroepen tot persoon van het jaar 2013. Volledig terecht lijkt me. De raderen van verandering lijken langzaam maar zeker in beweging gezet te worden.

Als het hem lukt om de kerk om te vormen tot een plek waar een donatie, de biecht, de preken, de zang allemaal opeens veel directer wordt, namelijk de donatie voor hulp, de biecht voor persoonlijk advies, de preek voor algemeen advies de zang voor het samenbrengen en voor plezier. Stop dan maar met dat stukje brood en die wijn. Maak de kerk gezellig. Zet de radio aan, knutselmiddagen, vrijwilligers feestjes, hulp middagen, open die kerk voor hulpverleners, sociale trainingen, feesten en partijen, bridge middagen, schaaktoernooien, revalidaties en noem maar op. Ga de concurrentie aan met de individualist door volledig te focussen op het samen. Precies zoals Jezus dat ruim 2000 jaar geleden heeft voorgedaan.

Zorg er voor dat dat kruis niet langer het symbool is van het kruisigen van een man, maar maak het een symbool van samenzijn. Een symbool dat impliceert dat het niet uit maakt wat of wie je geloofd, maar dat er naast ieders individuele overtuiging een plek is om samen aan een betere wereld te werken.

Eerste optreden

Alex heeft zijn allereerste optreden achter de rug. Natuurlijk was het onwennig en stond hij in het begin te trillen op zijn beentjes. Logisch natuurlijk als er opeens honderden mensen naar je aan het kijken zijn. Alex heeft het echt hartstikke goed gedaan! Het was voor ons overduidelijk dat onze Alex de ster was.
20131220-101353.jpg
(Alex is de vierde van rechts)

Spam

Spam zuigt, vandaar dit dynamische tekstje! Klik en ervaar de wraak tegen de spam boerenIk zeg nee tegen Spam!Spam is verschrikkelijk. 99,96% van alle commentaar op dit blog is spam. Het lijkt een hopeloze zaak. Al deze reacties worden netjes automatisch weggefilterd, maar het blijft een ondoorbroken stroom van informatie. Bijna 240 nutteloze reacties per dag, waarin kettinkjes, vagina-verdiepers, DNA onderzoeken, reeboks, medicijnen en noem maar op geadverteerd worden. Bijna altijd vol met taalfouten, stijlfouten of gewoon geheel onleesbare teksten.

Ook ik ben (deels) schuldig hieraan, want ik heb ooit zeer korte tijd bij zo’n foute spamboer gewerkt. Die verstuurde spam om vertaalopdrachten binnen te krijgen.

De spammers gebruiken hiervoor allerlei geautomatiseerde systemen, en meestal betekent dit dat bij een nieuwe post direct een aantal reacties worden geplaatst. Om de reacties moeilijker herkenbaar te maken als zijnde spam worden er vaak verschillende zinnen in verschillende volgorde gecombineerd om zo een uniek tekstje te vormen. Het resultaat is meestal een warrige brij, maar toch lukt het toch soms om door de controle heen te komen, en dan is het doel bereikt. Als er een paar van de miljoenen reacties doorkomen is dat direct een goed resultaat. Als hierna 1 van de miljoen berichten een verkoop tot gevolg heeft, dan is het allemaal de moeite waard geweest.

Dat kan ik natuurlijk ook, vandaar dus deze terug-pak post. Iedere keer is de tekst anders, zodat ze maar blijven spammen. Alle foute reacties verdwijnen toch gewoon, maar het zet misschien die nare spam bots wat harder aan het werk, en dat kost die spam boeren uiteindelijk toch weer een klein beetje meer geld. Als deze nare zichzelf aanpassende post ze 1.01 cent meer kost, dan is het doel al bereikt.

Royalty’s

Thomas en Valentijn - Royalties!Het is weer het einde van het jaar, dus de opbrengsten van ons boek zijn weer over gemaakt. Ik denk dat ik 99.5 procent van de opbrengsten aan het goede doel geef. Een ONCE stand vlak bij ons huis in Las Palmas. Ik zal zelfs de royalties verdubbelen en een donatie aan onze zoon geven voor zijn universiteits potje. De pure winst bedraagt namelijk welgeteld EUR 5.02. Precies genoeg voor een kraslot.

Ik kreeg de notificatie over de royalty’s van ‘Thomas en Valentijn‘ vandaag opeens toegestuurd. Ik was enigszins verbaast, want ik had niet verwacht dat er überhaupt nog boeken verkocht werden, maar het lijkt alsof de verkoop in de lift zit! Blijkbaar weer Amazon met enige regelmaat nog exemplaren te verkopen. Afgelopen maand zijn er zelf nog 3 exemplaren verkocht! Het afgelopen jaar zijn bijna 10 exemplaren de deur uit gegaan.