Disneyland Paris

DIsney 2023!Drie dagen hebben we genoten van een kunstmatige gelukkige omgeving. Er waren flink wat zaken die in Disney voor verbetering vatbaar waren, maar dat zijn dingen die in alle pretparken voorkomen. Rijen, kapotte attracties, commercie overal, enorme groepen mensen, conflicten en discussies tussen ouders en kinderen. Disney is een heel mooi park om te bezoeken, en de kinderen vonden het fantastisch, maar ik was blij dat we na drie dagen het park weer konden verlaten.

De kinderen waren superblij. Ze gingen van adrenaline shot naar adrenaline shot. Drie dagen was voldoende om beide parken goed te verkennen. Alle grote attracties hebben we beleefd, en de derde dag konden we wat rustiger aan doen, en de favorite attracties een keertje herhalen.

Disney & Parijs voorbereiding

A drawing of a black mouse with big ears and a white duck with a big castle on the background and laser lights lighting up the imageNog een paar weken, en dan is het zover. Ons uitstapje naar Disney en naar Parijs. Alex is al sinds een paar maanden de dagen aan het aftellen. Ik had grote twijfels over dit avontuur. Ik was bevooroordeeld over het Disney Park, en zodanig zelfs dat ik er zelf nooit naar toe zou gaan. Ik vond het eerder een plek om actief te ontwijken. Een ‘nep’-park, met gespeelde blijheid. Onderdrukte werknemers, die de hele dag in een heet pak door het park lopen, met een lach op hun pak geschilderd. Waarschijnlijk lopen er ‘undercover’ werknemers rond met als taak de ‘zichtbare’ werknemers te beoordelen.

Het voelt nog steeds als een plek met grote contrasten, zowel positief als negatief, maar ik heb besloten niet alleen te kijken naar de negatieve punten. Het is een hele grote industrie opgezet om blijdschap aan de man te brengen. Voor de kinderen is het een fantastisch avontuur, en als de kids tevreden zijn, dan is dat als ouder ook erg eenvoudig.

Disneyland is flink duur, we zullen zo’n reis niet vaak maken en dus is het belangrijk om te proberen ons bezoek te optimaliseren. Lastig, want we gaan met een grote groep Spanjaarden, en dan zijn strakke plannen een flinke uitdaging. Een goed idee zou zijn om de Disney dagen vroeg op te staan, vroeg ontbijten, en rond openingstijd naar het park. Misschien direct een paar attracties meepakken als de rijen nog klein zijn. Hierna proberen zo veel mogelijk verschillende attracties te proberen, en niet steeds dezelfde.

Na een paar dagen in het Disney park spenderen we nog een paar dagen in Parijs. De stad een beetje leren kennen. Een paar bezoekjes aan de standaard plekjes die je als toerist gezien moet hebben, maar over het algemeen een stuk relaxter. Tijd om te genieten van een lekker glas wijn, een crossantje en wat franse kaas. Rustig de stad ontdekken. Een bezoekje aan de Eiffel toren, een boottochtje over de Seine, misschien langs de Arc du Triompe, misschien de Mona Lisa bekijken, langs een cathedraal of wat winkelen. Wie weet.

Louis de Funès en puzzel

a painting with mickey mouse, a bottle of wine, cheese and a crossant and the eiffel tower all on top of the french flagIk kan me het nog goed herinneren. Als klein ventje zat ik naast mijn broertje en de familie op de bank te kijken naar Louis de Funès, het was de serie film ‘La gandarme en saint tropez‘ of iets in die trant. Frans natuurlijk, met ondertitels, en dat zou normaal gesproken voldoende zijn om alle interesse in de show weg te nemen, maar met Louis was het anders. Zijn hilarische humor had zo een impact dat we direct fan waren van zijn show. Superleuk, en hierdoor heb ik altijd een zwak gehad voor Frankrijk. Onderbewust is het land Frankrijk gekoppeld aan het gevoel van plezier en genieten. Onderbewust is de koppeling gecreerd, maar ik ben me er nu weldegelijk van bewust, alleen het idee al om Frankrijk weer te bezoeken maakt me blij.

De drie koningen hadden dit jaar een speciaal kado geregeld. Een puzzel, met op de achterkant een bericht. Na het maken van de puzzel moest deze omgedraaid worden, en daar verscheen het kado. Dit jaar krijgen ze een fantastisch avontuur en gaan ze een paar dagen naar Disney en een paar dagen Parijs ontdekken. We gaan niet met zijn vieren, maar met een hele grote groep. Met 7 kinderen en 6 volwassenen wordt het ongetwijfeld feest.

In Juni gaan we naar Frankrijk, dus ik heb nog even tijd om mijn ‘Louis de Funès’-Frans weer een beetje op te poetsen. In ieder geval wil ik mijn standaard teksten gaan uitproberen.

– ‘La summicion sil vous plaid’, de rekening graag
– ‘Bonjour’, goede morgen
– ‘un vin avec fromage avec un crossant sil vous plaid’, een wijntje met wat kaas en een crossantje alsjeblieft
– ‘merci bocoupe, au revour’, hardstikke bedankt, tot kijk
– ‘Command tu t apelle’, hoe heet je
– ‘Je m apelle Adrie’, ik ben adrie
– ‘Un chien avec un tres petit cull’, een hond met een klein pikkie

Op die laatste zin na moet het allemaal goed bruikbaar zijn.

Pyreneeën en Zuid Frankrijk

Foto's van Spanje en Frankrijk!Na ons bezoek aan Egypte zijn we naar de Pyreneeën gereden. Van hier zijn we naar Zuid-Frankrijk gereden en na een aantal bezoekjes weer terug naar Spanje. Onze tocht bracht ons langs San Sebastian, Pau, Lourdes (jawel!), Gavarnie en Bayonne.

Heeeeeeerlijk gegeten in Frankrijk. Echt typisch Franse restaurantjes met goed eten en een lekkere fles wijn. Hierna veel natuur gezien. Flinke wandelingen door de wildernis en genieten van de natuur. In Lourdes nog even wat water ingeslagen en hierna nog even de sneeuw opgezocht. Wederom een overdaad een foto’s die je in mijn Spanje/Frankrijk fotoalbum kan bekijken.