Dag van de Canariers

Canarische vlag!Zondag is het feest op de Canarische eilanden. Dan worden er massaal Canarische aardappeltjes met ‘mojo’ saus, honingrum, in zeewater gekookte vis, almogrote, en alles wat met hier lekker vind gegeten en gedronken.

Uiteraard zijn er overal ook marktjes waar ze de typische Canarische producten verkopen, en als klap op de vuurpijl, en omdat dit grootse feest op een zondag valt is maandag een vrije dag!

Crisis preventie

Ook in Spanje is het crisis. De werkeloosheidscijfers lopen de spuigaten uit. Rond de 30% van de beroepsbevolking zit zonder baan. Nou ja, officieel gezien dan, want in Spanje wordt flink wat zwart gebeunhaasd.

De meest recente maatregel is een wat vreemde. Alle ambtenaren gaan gekort worden op hun salaris. Afhankelijk van de salaris schaal gaat met er 5 tot 15 procent op achteruit. De maatregel zal ingaan in juni of juli.

De verlaging van het salaris is vreemd, maar nog vreemder is dat het nergens duidelijk wordt gemaakt hoe deze verlaging precies wordt doorgevoerd. Is het een verlaging van het basis salaris, netto, bruto, geldt het ook voor overuren, toeslagen, vakantiegeld, etc. Hoeveel wordt je gekort?? 5%, 15% of een percentage ertussen?? Helemaal nergens is deze informatie te vinden. Voor mij geen probleem, maar voor mijn vriendin wel, en met haar vele ambtenaren. Erg groeit flink wat onrust.

Knaak, gulden, kwartje, dubbeltje, stuiver

Gulden!Ik vind het leuk om hier in Spanje gewoon door te sparen aan mijn verzameling Nederlandse munten. Gelukkig heb ik mijn moeder die het niet erg vind om af en toe bij het postkantoor langs te gaan om een speciale uitgifte aan te schaffen. Jaarsetjes koop ik simpelweg via het internet.

Nu is er echter een rare actie van de Koninklijke Nederlandse Munt, ze gaan, ‘als eerbetoon’, replicas van oude munten weer opnieuw uitgeven. Ongetwijfeld om wat extra geld te verdienen, maar het gevolg lijkt me uiterst ongewenst. In de toekomst wordt het namelijk stukken lastiger om te weten of een munt ‘echt’ is of een replica. De munten zijn immers door dezelfde organisatie gemaakt. Gelukkig worden de replica’s gemaakt van zilver maar er zijn ook oude guldens en rijksdaalders van zilver.

Wat is de volgende stap? Replica’s van een complete verzameling Nederlandse munten? Het lijkt me stukken verstandiger als ze zich bij de Nederlandse munt concentreren op het heden en de toekomst en zich afzijdig houden van het ‘vervuilen’ van het verleden.

Kick-ass

Kick ass!Ik las laatst een nieuwsbericht dat de leeftijds aanduiding van een film te laag was, en deze wat bijgesteld naar een hogere minimum leeftijd. De betreffende film was getitelt ‘Kick Ass’. Op zich niet een echt aantrekkelijke titel, maar ik besloot de film toch maar te downloaded, omdat mijn interesse was gewekt.

Het resultaat was een erg verassende film die ik zeker kan aanraden.