Insect hotel

Ons vogelhuisje heeft ons laten zien dat we de lat veel te hoog hadden geplaatst. Mogelijk is het te warm, of misschien komt het doordat er bij ons in de buurt geen vogels zijn, maar het is duidelijk wat het vogelhuisje buiten Alex’ raam al sinds een half jaar leeg is. Er is zelfs nog nooit een vogel in de buurt geweest.
Misschien was het slim om onze pijlen te richten op een wat eenvoudiger doel. We zien wel vaak insecten vliegen, dus mogelijk hebben we hiermee betere resultaten. Een insect huisje is bovendien makkelijker te maken, en deze beestjes zijn waarschijnlijk veel minder kritisch dan een vogeltje.

Stap een: Maken van de buitenkant
Stap twee: Buitenkant verven in dezelfde kleur als de muur, zodat het niet zo veel in het oog springt
Stap drie: Takken en riet/bamboe zoeken, en deze in kleine stukjes van 3 centimeter zagen
Stap vier: Alle kleine stukjes in het insect hotel plakken
Stap vijf: Laten drogen, en buiten hangen

En nu rustig afwachten. Misschien komt er een insect langs in het hotel en blijft hij een tijdje op bezoek. We zullen zien.

Kartonnen vliegtuigje – Theorie en praktijk

Dankzij het inrichten van ons nieuwe huis met flink wat meubels en spullen hadden we beschikking over heel veel karton. Allemaal verpakkings materiaal waar we weinig mee konden. Recyclen en meer niet. Maar we hebben toch een leukere bestemming gevonden voor al dat karton. Vliegtuigen. Met een beetje knippen en plakken kom je al snel een heel eind. Dit heb je nodig:

  • Karton, plakband, schaar

En dit moet je maken:

  • Grote vleugel, romp, kleine vleugel.

Theorie

Voor de vleugel geldt dat deze het beste werkt als de afstand/oppervlakte aan de bovenkant groter is dan de afstand/oppervlakte aan de onderkant. Hierdoor zuigt de lucht als het ware de vleugel naar boven.
bovenkant: (afstand = 3 omhoog + 20 horizontaal + 3 omlaag)

   _---__
 _/      '-----___
/                 -,

onderkant: (afstand = 20 horizontaal)

'--_______---------'

Aan de bovenkant van de vleugel moet de lucht een iets groter stukje afleggen, want de lucht moet helemaal omhoog, en daarna weer naar beneden. Doordat de lucht bovenop sneller moet bewegen zal de vleugel een heel klein beetje omhoog gezogen worden. Dit zorgt ervoor de de lucht onder de vleugel ook ietsje sneller moet bewegen. Met karton is dit lastig voor elkaar te krijgen, maar misschien kunnen we het met plakband een beetje proberen.

In deze tekening is de afstand bovenop de vleugel 26, en onderop 20. Als de vleugel dan drie omhoog getrokken wordt is de afstand boven en beneden allebei 23. Dit zorgt ervoor dat de vleugel (en het vliegtuig) iets langer in de lucht blijft.

De vleugel is super belangrijk, want deze zorgt ervoor dat de boel ietsje langer in de lucht blijft. De romp is alleen van belang om de boel bij elkaar te houden. De romp moet dus sterk zijn, maar ook licht. Als de romp te zwaar is valt het vliegtuig snel uit de lucht. Als het geheel trouwens te weinig weegt heb je wel weer het gevaar dat je vliegtuig weg waait. Ook niet goed. Ik heb gekozen voor een driehoekige romp met de punt naar beneden, zodat de vleugel makkelijk op de romp geplakt kan worden. Door de driehoekige vorm is de romp ook een stuk steviger dan een plat stuk karton.

-----__-----
     \/

De staart wordt vaak gebruikt om te sturen. Als de staart naar rechts buigt duwt de lucht de achterkant een beetje naar links, waardoor het hele vliegtuig rechtsaf gaat.

Van boven gezien:
(aan het einde: 1 naar rechts)

 _______|    |_______-'
(_______      _______-'
        |    |

(aan het einde: rechtdoor)

De lucht moet aan het einde aan de rechterkant van het vliegtuig 1 stukje naar rechts, en moet dus iets harder bewegen. Aan de linkerkant kan de rucht zonder vertraging rechtdoor. Als compensatie en om de boel gelijk te trekken zal de achterkant een halve afstand naar links bewegen zodat de lucht aan allebei de kanten exact even snel kan gaan.

Voor een kartonnen vliegtuig is dit een beetje lastig, dus laten we het sturen maar even achterwegen. De staart heeft ook een klein vleugeltje, zodat het vliegtuig makkelijker horizontaal blijft liggen. Om goed horizontaal te blijven vliegen is het wenselijk dat het zwaartepunt van het vliegtuig ongeveer op de plek van de vleugels licht. Dit kan je testen door het toestel op de vinger te balanceren. Leg het toestel op de plek waar de vluegels zitten op je vinger, als het vliegtuid voorover valt moet de voorkant wat korter. Valt het vliegtuig achterover, dan moet de voorkant wat langen of zwaarder gemaakt worden.

 _______|    |_______/\
(_______  ()  _______ |
        | () |       \/

Praktijk

Na het bouwen kwam de test. In het park gooide we het vliegtuigje in een zacht briesje. Het toestel stortte direct neer en tijdens de crash brak de vleugel af. Einde van onze eerste testvlucht. Volgende keer moeten we de vleugel niet alleen met een plakbandje vastmaken, maar misschien moeten we de boel lijmen.

Nou ja, we hebben in ieder geval flink wat kunnen knutselen, en we weten nu dat er nog flink wat verbeterd kan worden in ons ontwerp.

Grote doos

Doos!Hij is binnen, een grote doos is thuis bezorgt. Ik ben blij want ik weet wat er in zit. Weet jij het ook? Ik denk dat de kinderen er ook blij mee zullen zijn, alhoewel Alan nog even geduld moet hebben, want hij is nog een beetje te klein. Bij Alex past de inhoud van de doos goed bij zijn al aangelegde verzameling.

Het probleem dat ik nu heb, hoe krijg ik deze enorme doos (47cm x 55cm x 40cm) met nummer 75192, die rond de 15 kilo weegt zonder kleerscheuren in Spanje?

Spinner

Spinner!Alle kids op Alex zijn school hebben inmiddels een spinner, behalve Alex, en daar moest natuurlijk wat aan gedaan worden. We hadden natuurlijk gewoon zo’n ding kunnen kopen, maar zelf zo’n speeltje in elkaar klussen is veel leuker.

Met het uiteindelijke resultaat zijn we ook flink blij. Zelf een spinner maken is gemakkelijk. Je hebt vier kogellagertjes nodig, lijm en een stuk schoenveter.

Eerst hebben we een kogellagertje ontdaan van de metalen buitenkantjes en van al het vet door hem met flink wat sop te wassen. Hierdoor draait de boel sneller. Stap twee was het vastplakken van drie andere kogellagers, en ter versteviging hebben we ook nog een stuk veter over de hele buitenkant geplakt.

In het midden zit nog een stukje hout zodat je de spinner ook op bijvoorbeeld de tafel kan spinnen. Het makkelijkst is natuurlijk in de hand, maar Alex zijn handjes zijn nog net een beetje te klein. Enige nadeel van onze spinner is dat de lijm niet altijd houd, en hij af en toe gerepareerd moet worden.

Wuppie

Met Alex heb ik een leuke wuppie gemaakt. Het proces was redelijk eenvoudig, en het resultaat was een leuke zachte bal om mee te gooien. Weer eens wat anders dan het ‘vechten’ dat Alex nu steeds wil doen met al zijn speeltjes.

wuppie1Stap 1:
Knip twee kartonnen circels uit, en leg deze op elkaar. Zorg er voor dat ze alletwee open geknipt zijn, zodat je aan het einde van het verhaal de kartonnen makkelijk uit de wuppie kan halen.

wuppie2Stap 2:
Dit is redelijk wat werk. Pak een touwtje en rol deze om het karton heen. Ga net zolang door tot het hele stuk karton helemaal dik bedenkt is met touw, en er geen touw meer door het midden gehaald kan worden.

wuppie3Stap 3:
Eenmaal klaar met het rollen van het touw moet je met een schaar of een scherp met de touwjes doorknippen of snijden. Steek hiervoor het mes of de schaar tussen de twee kantonnentjes, en knippen maar.

Stap 4:
Na het knippen moet je het karton nog niet weg halen. Eerst een paar touwtjes goed strak tussen het kanton door om het midden van de wuppie binden. De boel goed strak vastknopen, en dan kan het karton eraf. De wuppie is nu af. Een paar pre-fab oogjes erop maken hem helemaal af. Veel plezier.

Wat de gek er voor geeft

Oranje geluks dubbeltje!De muntjes volgen elkaar in rap tempo op. Muntjes in kleur wel de verstaan, want dat lijkt de nieuwe kip met de gouden eieren voor de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Dit keer worden muntjes van 10 cent voor 5 euro verkocht. Snel verdient. Het betreft een geluksdubbeltje waarbij het cijfer tien op de voorkant van de munt oranje geverfd is. Het geheel verpakt in een kartonnetje en klaar voor de verzamelaar. Uiteraard betaalt de verzamelaar 5000% meer dan de waarde van het muntje. Wat de gek er voor geeft zeggen we dan.

De vraag die nu rest is hoe lang het zal duren voordat er weer alternatief ingekleurde muntjes gaan verschijnen. Volstrekt legaal en met een potentiële marge van 5000% is dit zeer de moeite waard natuurlijk. Het wordt zelfs nog beter, je kan je eigen muntjes ook zelf inkleuren natuurlijk! Stel je voor, een beetje verven, en opeens is een muntje van 10 cent veel meer waard. Met dezelfde marge als de KNM kan je dan een zelf geverfde 2 euro munt voor 100 euro verkopen.

Het zelf verven van een muntje is niet zo moeilijk, maar het is natuurlijk wel een secuur werkje. Ik heb op internet gezocht en vond dit stappenplan:

Wat je nodig hebt

  • Gekleurde lak
  • Heel klein kwastje

Schilderen of inkleuren van een bestaande munt
1 – Begin met het kort wassen van de munt in warm water met milde zeep. Gebruik een zachte tandenborstel om voorzichtig vuil van het oppervlak van de munt te verwijderen. Droog de munt met een zachte doek.

2 – Meng de lak tot een gladde consistentie door het toevoegen van druppeltjes warm water met het pipetje. Oefen met de verf door het tekenen van een munt op een papier.

3 – Leg de munt op krantenpapier. Voorzichtig beschilder je de gebieden van het gezicht van de munt. Laat de voorzijde van de munt drogen gedurende 3-4 uur alvorens de achterzijde schilderen. Bij gebruik van metallic lak zoals goud of zilver is het verstandig verschillende lagen op de munt te verven. Laat een verflaag drogen voordat je de volgende laag schildert.

Munt faal

Euro munt Adrie!De door mij ontworpen munt blijkt helaas een grote faal. En dat terwijl ik er toch flink over nagedacht had.

In mijn ontwerp vormde de Europese landen die de euro gebruiken samen een grote pijl. De pijl is opgebouwd uit verschillende delen. Ieder deel vertegenwoordigd een land, en de omvang van ieder deel is afhankelijk van het aantal inwoners in het land (breedte), de waarde van de munteenheid van voor de euro (hoogte), en het jaar dat het land begon met deelname aan de euro (start).

Maar al mijn gereken en geteken heeft helaas niet mogen baten. Het is mogelijk om op de wel uitverkoren munt ontwerpen te stemmen.

Ontwerp een munt

Lege euro munt!Ter ere van het 10 jarige bestaan van de euro is er een ontwerp wedstrijd gestart, waar Europese burgers een ontwerp kunnen opsturen. Mocht je het beste ontwerp hebben van de 731 miljoen potentiële deelnemers, dan win je wat eer en een serie muntjes. Je hebt hiervoor nog 2 weken de tijd want 20 mei moet het ontwerp klaar zijn.

Het ontwerp moet iets te maken hebben met het 10 jarige bestaan van de euro, maar het nummertje 10 kan maar beter achterwege blijven, want dit levert mogelijke verwarring op als men de waarde van de munt moet bepalen. Een 2 euro munt met een 10 erop kan namelijk gebruikt worden om niet Europeanen op te lichten, en dat moet natuurlijk voorkomen worden. Ook mag de munt volgens de voorschriften geen tekst bevatten.

Ik ga er eventjes over brainstormen dit weekend en wellicht ga ik dan voor de eer!

Flamboyan

De Flamboyan is een soort boom die geregeld vol zit met rode bloempjes en iets later groeien hier enorm grote bonen met de zaden. Eenmaal gedroogd worden deze bonen soms gebruikt als muziek instrument. Omdat ik bezig ben mijn horizon te verbreden was mijn nieuwe plan om een aantal van deze bonen bij elkaar te sprokkelen en deze op typisch canarische wijze te beschilderen en ze dan te verkopen op een website voor ambachtslieden.

Beschilderingen in de grot van Galdar!De authentieke canariers (guanches) hebben een aantal grot schilderingen achter gelaten die voor dit doel perfect gerecycled kunnen worden. Verder kunnen we ons repertoir uitbreiden met beschilderingen van hagedissen, stranden, spaanse gehuchtjes, etc.

Vooralsnog heb ik 1 beschilderde boon in guanche stijl. Wie maakt me los!

Pusher

Pusher!Een ‘pusher’ is een machine die je vaak op kermissen tegenkomt. Je gooit er flink wat muntjes in en die vallen eerst op een plateautje. Hierna worden de muntjes door een schuif van het plateau afgeschoven, en vallen op een verzamelplaat. Hier vallen steeds meer muntjes op, totdat er teveel op leggen en ze van de machine afvallen, zo in je zak.

Recent heb ik een instructie gevonden hoe je zelf een ‘pusher’ kan maken. Een uitdaging en een manier om veel geld te besparen (je hoeft niet meer op de kermis te spelen). Bijkomend voordeel is dat het er niet eens zo moeilijk uit ziet. Eigenlijk is de hele constructie alleen maar een heen en weer bewegend laatje.

Mijn plan is om eerst het heen en weer bewegende laatje te maken en de rest is dan eenvoudig. Voor het laatje heb ik nodig:

  • Motortje
  • Aan en uit switch
  • Een connectie met het stopcontact
  • ‘Laatje’ met een schuifmechanisme waardoor het ‘laatje’ makkelijk heen en weer kan bewegen