Wuppie

Met Alex heb ik een leuke wuppie gemaakt. Het proces was redelijk eenvoudig, en het resultaat was een leuke zachte bal om mee te gooien. Weer eens wat anders dan het ‘vechten’ dat Alex nu steeds wil doen met al zijn speeltjes.

wuppie1Stap 1:
Knip twee kartonnen circels uit, en leg deze op elkaar. Zorg er voor dat ze alletwee open geknipt zijn, zodat je aan het einde van het verhaal de kartonnen makkelijk uit de wuppie kan halen.

wuppie2Stap 2:
Dit is redelijk wat werk. Pak een touwtje en rol deze om het karton heen. Ga net zolang door tot het hele stuk karton helemaal dik bedenkt is met touw, en er geen touw meer door het midden gehaald kan worden.

wuppie3Stap 3:
Eenmaal klaar met het rollen van het touw moet je met een schaar of een scherp met de touwjes doorknippen of snijden. Steek hiervoor het mes of de schaar tussen de twee kantonnentjes, en knippen maar.

Stap 4:
Na het knippen moet je het karton nog niet weg halen. Eerst een paar touwtjes goed strak tussen het kanton door om het midden van de wuppie binden. De boel goed strak vastknopen, en dan kan het karton eraf. De wuppie is nu af. Een paar pre-fab oogjes erop maken hem helemaal af. Veel plezier.

Wat de gek er voor geeft

Oranje geluks dubbeltje!De muntjes volgen elkaar in rap tempo op. Muntjes in kleur wel de verstaan, want dat lijkt de nieuwe kip met de gouden eieren voor de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Dit keer worden muntjes van 10 cent voor 5 euro verkocht. Snel verdient. Het betreft een geluksdubbeltje waarbij het cijfer tien op de voorkant van de munt oranje geverfd is. Het geheel verpakt in een kartonnetje en klaar voor de verzamelaar. Uiteraard betaalt de verzamelaar 5000% meer dan de waarde van het muntje. Wat de gek er voor geeft zeggen we dan.

De vraag die nu rest is hoe lang het zal duren voordat er weer alternatief ingekleurde muntjes gaan verschijnen. Volstrekt legaal en met een potentiële marge van 5000% is dit zeer de moeite waard natuurlijk. Het wordt zelfs nog beter, je kan je eigen muntjes ook zelf inkleuren natuurlijk! Stel je voor, een beetje verven, en opeens is een muntje van 10 cent veel meer waard. Met dezelfde marge als de KNM kan je dan een zelf geverfde 2 euro munt voor 100 euro verkopen.

Het zelf verven van een muntje is niet zo moeilijk, maar het is natuurlijk wel een secuur werkje. Ik heb op internet gezocht en vond dit stappenplan:

Wat je nodig hebt

  • Gekleurde lak
  • Heel klein kwastje

Schilderen of inkleuren van een bestaande munt
1 – Begin met het kort wassen van de munt in warm water met milde zeep. Gebruik een zachte tandenborstel om voorzichtig vuil van het oppervlak van de munt te verwijderen. Droog de munt met een zachte doek.

2 – Meng de lak tot een gladde consistentie door het toevoegen van druppeltjes warm water met het pipetje. Oefen met de verf door het tekenen van een munt op een papier.

3 – Leg de munt op krantenpapier. Voorzichtig beschilder je de gebieden van het gezicht van de munt. Laat de voorzijde van de munt drogen gedurende 3-4 uur alvorens de achterzijde schilderen. Bij gebruik van metallic lak zoals goud of zilver is het verstandig verschillende lagen op de munt te verven. Laat een verflaag drogen voordat je de volgende laag schildert.

Munt faal

Euro munt Adrie!De door mij ontworpen munt blijkt helaas een grote faal. En dat terwijl ik er toch flink over nagedacht had.

In mijn ontwerp vormde de Europese landen die de euro gebruiken samen een grote pijl. De pijl is opgebouwd uit verschillende delen. Ieder deel vertegenwoordigd een land, en de omvang van ieder deel is afhankelijk van het aantal inwoners in het land (breedte), de waarde van de munteenheid van voor de euro (hoogte), en het jaar dat het land begon met deelname aan de euro (start).

Maar al mijn gereken en geteken heeft helaas niet mogen baten. Het is mogelijk om op de wel uitverkoren munt ontwerpen te stemmen.

Ontwerp een munt

Lege euro munt!Ter ere van het 10 jarige bestaan van de euro is er een ontwerp wedstrijd gestart, waar Europese burgers een ontwerp kunnen opsturen. Mocht je het beste ontwerp hebben van de 731 miljoen potentiële deelnemers, dan win je wat eer en een serie muntjes. Je hebt hiervoor nog 2 weken de tijd want 20 mei moet het ontwerp klaar zijn.

Het ontwerp moet iets te maken hebben met het 10 jarige bestaan van de euro, maar het nummertje 10 kan maar beter achterwege blijven, want dit levert mogelijke verwarring op als men de waarde van de munt moet bepalen. Een 2 euro munt met een 10 erop kan namelijk gebruikt worden om niet Europeanen op te lichten, en dat moet natuurlijk voorkomen worden. Ook mag de munt volgens de voorschriften geen tekst bevatten.

Ik ga er eventjes over brainstormen dit weekend en wellicht ga ik dan voor de eer!

Flamboyan

De Flamboyan is een soort boom die geregeld vol zit met rode bloempjes en iets later groeien hier enorm grote bonen met de zaden. Eenmaal gedroogd worden deze bonen soms gebruikt als muziek instrument. Omdat ik bezig ben mijn horizon te verbreden was mijn nieuwe plan om een aantal van deze bonen bij elkaar te sprokkelen en deze op typisch canarische wijze te beschilderen en ze dan te verkopen op een website voor ambachtslieden.

Beschilderingen in de grot van Galdar!De authentieke canariers (guanches) hebben een aantal grot schilderingen achter gelaten die voor dit doel perfect gerecycled kunnen worden. Verder kunnen we ons repertoir uitbreiden met beschilderingen van hagedissen, stranden, spaanse gehuchtjes, etc.

Vooralsnog heb ik 1 beschilderde boon in guanche stijl. Wie maakt me los!

Pusher

Pusher!Een ‘pusher’ is een machine die je vaak op kermissen tegenkomt. Je gooit er flink wat muntjes in en die vallen eerst op een plateautje. Hierna worden de muntjes door een schuif van het plateau afgeschoven, en vallen op een verzamelplaat. Hier vallen steeds meer muntjes op, totdat er teveel op leggen en ze van de machine afvallen, zo in je zak.

Recent heb ik een instructie gevonden hoe je zelf een ‘pusher’ kan maken. Een uitdaging en een manier om veel geld te besparen (je hoeft niet meer op de kermis te spelen). Bijkomend voordeel is dat het er niet eens zo moeilijk uit ziet. Eigenlijk is de hele constructie alleen maar een heen en weer bewegend laatje.

Mijn plan is om eerst het heen en weer bewegende laatje te maken en de rest is dan eenvoudig. Voor het laatje heb ik nodig:

  • Motortje
  • Aan en uit switch
  • Een connectie met het stopcontact
  • ‘Laatje’ met een schuifmechanisme waardoor het ‘laatje’ makkelijk heen en weer kan bewegen

Potlood kunst

Potlood sculptuur!Wow, wat een indrukwekkende stukjes kunst. Een potlood waarvan de bovenkant is omgetovert tot een klein miniatuur standbeeldje. Dit is natuurlijk een uiterst precies werkje.

Toch denk ik dat ik het een keertje ga proberen. Met een paar naalden, een mini schoevedraaiertje en een scherp mesje moet je toch een eind kunnen komen. Nu alleen nog een groot potlood zien te vinden waarmee het wat makkelijker werken is en moet ik in een paar weken toch een acceptabel vormpje/sculptuurtje kunnen maken.

Kijkrol, maak hem zelf

Maak zelf een kijkrol. Hier een stap voor stap uitleg om zelf je eigen kijkrol te maken. Benodigdheden zijn een lege wc rol, papier, een potlood, een schaartje, plakband en een beetje creativiteit.
Kijkrol, stap 1!
Stap 1, teken het figuur dat je in de rol wilt hebben op een circel ter grootte van de wc rol. Zorg er voor dat je extra ruimte hebt op de plaatsen waar je het figuur aan de rol wilt plakken.

Kijkrol, stap 2!
Stap 2, knip het figuur uit, met de extra ruimte die je later nodig hebt.

Kijkrol, stap 3!
Stap 3, vouw de extra ruimte om zodat je een stukje papier aan beide kanten hebt. Hierdoor valt het figuurtje later niet om.

Kijkrol, stap 4!
Stap 4, plaats een klein stukje plakband over de extra stukjes papier, met de plakkant omlaag.

Kijkrol, stap 5!
Stap 5, plak het figuurtje in de rol.

Kijkrol

Kijkrol!Dankzij Make, een website over zaken die je zelf kan maken, heb ik een nieuw leuk doel ontdekt voor lege wc rollen. Het idee is briljant en de uitvoering is eenvoudig en heel leuk zelf te doen. Een ‘kijkdoos’ in een wc-rol, dus eigenlijk een ‘kijkrol’.

Je gaat als volgt te werk. Neem een lege wc-rol en teken op een papier een aantal cirkels ter grootte van de rol. In deze cirkels teken je de verschillende onderdelen die je in de wc rol wil plaatsen. Vervolgens knip je ieder onderdeel uit (met een extra stukje aan de onderkant om het onderdeel vast te kunnen plakken) en plak je deze aan de binnenkant van de rol. Na wat gepriegel heb je een leuke artistieke rol.

Er zijn trouwens nog meer mogelijkheden met wc rollen, zoals deze boom achtige structuren.