Spam

Spam zuigt, vandaar dit dynamische tekstje! Klik en ervaar de wraak tegen de spam boerenOphouden met die Spam!Iedere blogger kent het probleem. 99,99% van alle commentaar op dit blog is spam. Het lijkt een hopeloze zaak. Al deze reacties worden netjes automatisch weggefilterd, maar het blijft een ondoorbroken stroom van informatie. Bijna 240 nutteloze reacties per dag, waarin horloges, penis-verlengers, echte dons jassen, vuittons, medicijnen en noem maar op geadverteerd worden. Meestal Engels maar ook in het Frans, Chinees, Duits, Russisch.

Ook ik ben (deels) schuldig hieraan, want ik heb ooit zeer korte tijd bij zo’n foute spamboer gewerkt. Die verstuurde spam om vertaalopdrachten binnen te krijgen.

De spammers gebruiken hiervoor allerlei geautomatiseerde systemen, en meestal betekent dit dat bij een nieuwe post direct een aantal reacties worden geplaatst. Om de reacties moeilijker herkenbaar te maken als zijnde spam worden er vaak verschillende zinnen in verschillende volgorde gecombineerd om zo een uniek tekstje te vormen. Het resultaat is meestal abominabel slecht, maar soms komst zo’n spam tekstje door de controle-slagen en dan is het doel bereikt. Als 1 op de 15400 reacties doorkomt is dat al een winst voor de spamboer.

Het is tijd om eens wat terug te doen en vandaar deze wraak-post met iedere keer een andere inhoud, en flink wat links naar zichzelf. Nu maar hopen dat ze niet zien dat het hetzelfde verhaal steeds is, en dat ze maar blijven spammen. Dit kost ze uiteindelijk toch wat geld. Als deze nare zichzelf aanpassende post ze 1.02 cent meer kost, dan is het doel al bereikt.

Spam

Waar is de spam gebleven? Na bijna 46.515 spam berichten komen er geen nieuwe meer binnen. Vreemd, want ik was er an aan gewend geraakt dat ik een keer in de week een paar honderd reacties met verwijzingen naar vanalles en nogwat moest verwijderd. Maar het is voorbij. Waarom is mij dus onduidelijk, maar ik ben er zeker niet ontevreden over. Hopelijk verdwijnt binnenkort ook de email spam.

De andere kant van spam

Spam!Op zoek naar de klant. Vandaag zijn er 300000 mailtjes verstuurd naar Nederland en Belgie. De reacties kregen wij hier te verwerken.

De resultaten:
· 1580 mensen zijn op vakantie
· 10-tallen spamchecks
· 10-tallen emails met daarin een vermelding van het nieuwe emailadres, of verwijzingen naar email adressen van collega’s
· 10 mensen willen van de lijst met mailadressen af
· 3 mensen belde om geen spam meer te ontvangen
· 5 (!) aanvragen voor een offerte

Jawel, 5 bedrijven reageerde echt op de spam en vroegen een vertaling aan. Onvoorstelbaar maar waar, en dat op de eerste dag. Het spammen werkt dus blijkbaar echt!