Getijdenklok!

Tide clock!Ik heb het mechanisme voor een getijde klok gekocht. Hetzelfde als een gewone klok, maar in plaats van de uren van de dag geeft de klok aan hoe lang het nog duurt tot eb of vloed. Met eb gaan we graag naar het ‘la Laja’ strand, dus deze klok is perfect voor ons. Ik heb alleen het mechanisme gekocht, dus de klok moet ik verder zelf maken. Mijn plan is om een goedkope normale klok aan te schaffen, het mechanisme eruit te halen, de wijzerplaat te vervangen, en zo een mooie getijdenklok te maken. Ik had natuurlijk een reeds afgeronde klok kunnen kopen, maar de producten die beschikbaar waren vond ik niet mooi, en ik wist bijna zeker dat ik dat zelf beter kon maken.

Een getijdenklok is specifiek ontworpen om de beweging van de getijden bij te houden, die worden beïnvloed door de positie van de maan ten opzichte van de aarde. Een getijdenklok voltooit meestal één cyclus elke 12 uur en 25 minuten, wat de gemiddelde tijd is tussen twee hoogwaterstanden of twee laagwaterstanden.

  • Eb en vloed mechanisme aanschaffen, let op, er is maar 1 wijzer beschikbaar, deze geeft aan of het hoog water wordt, of dat het laag water wordt. Meer is er niet, een minuut of seconden wijzer is niet nodig.
  • Een goedkope normale klok aanschaffen. Probeer er eentje te vinden waar je de plastic voorkant en het klok mechanisme er makkelijk af kan halen.
  • De normale klok ontmantelen. Het mechanisme eruit, de wijzerplaat eruit. Ik heb alleen de buitenkant en de plastic voorkant nodig.
  • Een nieuwe wijzerplaat maken en plaatsen. De wijzerplaat heeft bovenaan ‘Vloed’, of ‘Hoog water’. Dan rechts een aftelling naar laag water. 5, 4, 3, 2, 1. Onderaan dus ‘Eb’ of ‘Laag water’, links van de wijzerplaat een aftelling tot vloed, van onder naar boven. 5, 4, 3, 2, 1.
  • Nieuw mechanisme in de klok plaatsen, en de getijdenklok is af!

Kosten: Mechanisme 3.47, klok: 8.50, papier/decoratie: 2.00. Totaal: 13.97.
Een prachtige zelfgemaakte getijdenklok thuis aan de muur: Prijsloos