Eb of vloed

Getijden!Hoog of laag water? Ik weet het niet, en omdat het per zoveel uur verschilt, en ook nog eens wordt beïnvloed door de stand van de maan, en zelfs door de zon (geloof ik) is het voor vele mensen bijna ondoenbaar om te weten of het nu ed of vloed is. Gelukkig is daar een app voor! De voor de hand liggende naam is ‘Tides‘, en het is een van de apps die ik super vaak gebruik. De app geeft aan wat het waterpeil is, wat het was, en wat het gaat worden. Ideaal om te controleren voordat we naar strand gaan.

De app kost rond de 2 euro in de app-store. Eigenlijk is de app gratis, maar het verwijderen van de reclame is twee euro. Dit is een van de weinige apps waarbij ik niet hoefde na te denken. Gelijk gekocht, en geen moment spijt van gehad. Deze super-app is een koopje.

Bij laag water weten de kinderen al direct wat we gaan doen. By ‘la Laja’ diertjes zoeken en op onderzoek in de vele plasjes die verschijnen bij laag water. Bij hoog water iets anders, meestal bos, park of wandeltocht

Too good to go

Too good to go!Te goed om weg te gooien. Toogoodtogo is een app die het mogelijk maakt om de verspilling iets te verminderen. Als een product nog redelijk goed is, dan kan het bedrijf besluiten om iets met een enorme korting van de hand te doen. Dat is nog altijd beter dan iets weg gooien. Ik heb de app geïnstalleerd, en hem nu twee keer geprobeerd.

Chinese foodEerste ervaring (4.99)
Bij een chinees restaurant hadden ze left-overs. Een beetje risico natuurlijk want wat krijg je. De overblijfsels van het buffet? We hebben het toch geriskeerd, en wat we kregen was een beetje onverwacht. Vier bakjes chinees die ter plekke gemaakt werden. Niks too-good-to-go, gewoon vers gemaakte chinees. We konden alleen niet kiezen. Het was wat de chinees wilde maken, maar uiteindelijk was het toch aardig goed. We kregen witte rijst, rijst met kip, noodles met kip en een bakje mini kroketten. Superlekker allemaal.

Meat!Tweede ervaring (3.99)
Bij een grote supermarkt hebben we dit keer wat left-overs gered van de vuilnisbak. Dit keer kregen we voornamelijk veel vlees. Speklapjes, worst, bacon, yogurt (8x) en drie appels. Al het vlees was varkensvlees, houdbaar tot de dag van ophalen. Helemaal niet slecht, en een grote hoeveelheid eten. Ik heb het vlees ‘s avonds gebakken, en alhoewel ik normaal gesproken varkensvlees probeer te vermijden lijkt het erop dat ik de komende paar dagen varken eet tijdens de lunch.

Conclusie
Het is een gok. Je weet niet wat je gaat krijgen, en je weet niet wat de staat is van wat je krijgt. Ik denk niet dat we de app nog veel vaker gaan gebruiken, ondanks dat het heel goedkoop is, en je een flinke hoeveelheid voedsel krijgt, is het altijd een gok, en is het daardoor nooit wat je echt wil. In ons geval is het beter was meer betalen voor wat we echt nodig hebben en echt gebruiken. Als spelletje/loterij/verrassing is het misschien leuk om iets met vrienden te proberen.

Voor het bedrijf is het een makkelijke manier om iets te bereiken. In het geval van het chinees restaurant denk ik dat ze een nieuwe manier hebben ontdekt om wat extra klanten te vinden. Een verrassing menu voor een lage prijs. In dit geval acht ik de kans groot dat ik nog een keer wat bestel bij deze chinees, al is het maar om ze zien wat ik dan ga krijgen. In geval van de supermarkt heeft de app goed gewerkt. Hier is voorkomen dan gewoon goed voedsel is weggegooid, en dat is een heel mooi resultaat.

Een bedrijf dat echt voordeel heeft van deze app zijn bedrijven die werken met bederfelijke waar. Fruit, groente, brood, vlees, vis, etc. Deze bedrijven kunnen nieuwe klanten vinden en tegelijkertijd wat doen aan potentiële verspilling. Voor de klant is er een mogelijkheid om goedkoop aan producten te komen met het risico dat je niet weet wat je precies krijgt.

iPhone SE 2020

Ik heb een nieuwe iPhone gekocht. Ik weet nog goed dat ik jaren geleden de oude iPhone van mijn broertje kreeg. Hij had zelf een nieuwe, en ik kon met zijn oude telefoon de overstap maken van oud dumbphone naar het smart tijdperk. Het beviel. Mijn oude iPhone had iets. Het gemak van het bij de hand hebben van een handige chat en mijn email was de eerste stap. Na deze eerste iPhone kocht ik zelf een SE, en een paar weken geleden een nieuwe SE 2020. Ik ben helemaal over en gebruik de telefoon nu voor bijna alles. Chat, email, foto’s, bankzaken, betalen, kijken of het hoog of laag water is, wachtwoorden bijhouden, route navigatie, hardloop sessies bijhouden, nieuws bijhouden, muziek, spelletjes. Eigenlijk te gek voor woorden dat ik mijn telefoon bijna voor alles gebruik, behalve voor bellen. Bellen doe ik nog steeds bijna nooit.

Herkenbaar spelletje

Ik heb als test project zitten bouwen aan een minesweeper achtig spel, maar met een ander thema. In plaats van mijnen moet je op zoek naar paddestoelen. Het maken van de logica was eenvoudig. Hier was online makkelijk een voorbeeld van te vinden. Het maken van de hele app structuur heb ik zelf gedaan. Dat was het beoogde ontwikkel doel. Wat ik nu nog nodig had was wat grafisch materiaal maar dit ging me een beetje boven mijn pet, dus hiervoor schakelde ik fiverr in. Een website waar mensen hun diensten kunnen aanbieden. In dit geval het ik met een indonesier overeenstemming bereikt voor het maken van rond de 20 plaatjes. Leuk, zo’n internationale markplaats. Wat nog rest zijn de geluidseffecten. Hiervoor schakel ik mogelijk de kids in. Alex heeft al laten zijn dat hij het schieteffect voor onze stopmotion goed onder de knie had.

Dierenzoeker

Dierenzoeker!Wat doe je als je een vreemd diertje tegenkomt vlak bij je huis, en je raakt nieuwsgierig? Soms is het leuk om het diertje niet direct weg te slaan, maar om eens na te gaan wat het is. Verbazingwekkend veel dieren hebben allerlei positieve eigenschappen, en het aller grootste deel is de mens totaal niet tot last. Sommige beestjes zijn prachtig mooi en sommige zijn onverwacht nuttig.

Bij Naturalis heb ik meegewerkt aan de Dierenzoeker. Een gloednieuwe mooie gratis app voor Android of iPhone, waarmee je zelf kan uitzoeken wat voor soort dier je hebt ontdekt. De app is eenvoudig te gebruiken, want de doelgroep zijn kinderen van 7 tot 11 maar ook voor volwassenen is het een erg leuke app.

Lieveheersbeestje!Altijd al willen weten wat dat nu voor raar geel lieveheersbeestje is dat je af en toe in de tuin vind? Na wat zoekwerk vind je hem zo, en tegelijkertijd leer je ook nog eens dat dit lieveheersbeestje zijn eigen ‘gewassen’ plant.

Met 300 diertjes kan je voorlopig lekker gaan determineren en hebben de torretjes, kevertjes, spinnen en noem maar op rond je huis geen geheimen meer.