Noordwijkerhoutse salade

Geheel volgens de tradities van kerst is een belangrijk onderdeel het gezellig samenzijn en samen eten. Zo ook dit jaar, maar in plaats van het samenzijn met familie vieren we het met vrienden hier op het eiland.

Het idee is dat iedereen iets te eten maakt. Voor morgen maak ik een flink aantal lekkere sushi’s en voor de 25ste maak ik een lekkere salade want het plan is om dan te gaan BBQ-en. De salade die ik ga maken is volgens een traditioneel Noordwijkerhouts familierecept van Kees en Nel, aangepast aan Spanje. Omdat ik hiervoor nog geen recept online heb staan plaats ik deze maar nu, zodat ik voor de toekomst een referentie heb.

Ingredienten:

  • Aardappelen
  • Wortels
  • Augurkjes
  • Dop erwten
  • Zilveruitjes
  • Mayonese
  • Olijven
  • Ei
  • Blikje tonijn
  • Stap 1: Kook een flink aantal aardappelen en kook een paar wortels. Kook ook 1 of 2 eieren hard. Laat alles afkoelen.

    Stap 2: Stamp de aardappelen fijn, en snij de wortels en augurkjes in stukjes. Eventueel kan je de zilveruitjes in twee stukjes snijden.

    Stap 3: Mix de aardappelen met de wortels, de augurk, de ewrten, de olijven, de uitjes de in stukjes gehakte ei, en de tonijn. Als alles is gemixt voeg je een flinke klodder mayonese toe, en mix je alles nogmaals. Nu breng je de boel op smaak met het vocht van de augurkjes en zilveruitjes. Een beetje vocht uit beide potjes, maar niet teveel, want dan wordt het een natte boel.

    Stap 4: Zet het geheel een tijdje in de koeling en eet smakelijk!

    De verschillen
    Er zijn een aantal verschillen die ik heb doorgevoerd om de salade ook in Spanje geaccepteerd te krijgen. Niet veel, maar het zijn details. Het originele Noordwijkerhoutse recept bevat geen olijven, geen ei en geen tonijn, maar bevat in plaats hiervan een gekookte hamlap in blokjes gesneden.