Mei ’24

De maand begon met een dagje all-in in het zuiden van Gran Canaria. Voor moederdag had Ana een luxe hotel geboekt samen met wat vrienden. Ana had van de kinderen een getijdenklok gekregen en nog een paar kleinere kadootjes. Een overnachting maar, dus we moeten goed ons best doen om optimaal te genieten/profiteren van de all-in.

Makkelijker kunnen we het niet maken… Er zijn volgens mij toch nog wel wat verbeteringen mogelijk. Mijn paspoort verloopt binnenkort, dus ik moest een dag vrij vragen en een ticket kopen naar Madrid. Daar moest ik een paar maanden vooraf een afspraak maken voor de ambasade. Ik moest een account aanmaken om een aanvraag formulier te kunnen downloaden. Dat formulier moest ingevuld worden, en moest aangevuld worden met een certificaat dat gevraagd kon worden bij de gemeente waar ik woon. Ik ga maar 1 dagje naar madrid, dus ik mocht extra betalen om het paspoort op te sturen naar mijn huis. Scheelt me een retour ticket. Het nieuwe paspoort krijg ik pas als ik mijn oude heb op gestuurd. Daarna duurt het rond de 5 weken, dus bijna twee maanden.

Combineren van vervelende/verplichte handelingen met wat plezier is een van de leuke dingen in het leven. ‘Het beste ervan maken’ is een super belangrijke vaardigheid die, als je hem eenmaal onder de knie hebt, de rest van je leven wat aangenamer maakt. Dit is me gelukt tijdens de tocht naar Madrid. In plaats van verloren vrije dagen, verloren geld voor tickets, een verloren weekend heb ik geluk en kon ik verblijven bij Miguel, de peetoom en pan-peetoom van onze kinderen, en een hele goede vriend van ons. Dat was natuurlijk superleuk!

Misschien was het niet het beste idee dat ik ooit heb bedacht, maar ik heb mezelf ingeschreven voor de Bestail Race! Ik ben voor de ‘6KM – Hell’ categorie gegaan. Ik heb gelukkig nog tot December voor de voorbereiding.

Kokos koekjes

Kokos koekjes!Super makkelijk, superlekker, en superleuk om te maken. Wat wil je nou nog meer.

Ingredienten:
– een pak koekjes
– geconsenseerde melk
– een pak kokos poeder

Stap 1: Gooi de koekjes in de blender, hak ze fijn totdat je een hoop koekjes poeder of koekjes kruimels hebt.
Stap 2: Meng het koekjes poeder met een deel van het kokos poeder en de gecondenseerde melk. Goed mengen en hierna moet je er balletjes van maken.
Stap 3: Rol de balletjes door de kokos poeder en leg ze op een schaal. Als je klaar bent moet de schaal in de koelkast (minimaal een half uurtje). Als de balletjes een beetje harder zijn geworden voor de koeling, dan zijn ze klaar!

Extra (deze extra stap kost flink wat meer tijd om te realiseren):
– Een of twee kokosnoten om je kokos koekjes in te presenteren.

Zaag de kokosnoot doormidden. De kant met de drie gaten kan je niet gebruiken, dus probeer de andere kant de voor jou ideale maat te geven. Een van de drie gaten is makkelijk in te drukken. Druk dit gat in, om zo alle melk uit de kokosnoot te halen. Zaag de noot voorzichtig doormidden, en haal de witte kokos binnenkant er met een bot mes uit door steeds kleine stukjes af te steken, en eruit te wippen. Laat eerst de halve kokosnoot drogen. Nu moet je de binnenkant en de rand gladschuren. Eerst met grof schuurpapier, en daarna met fijner schuurpapier. De buitenkant is optioneel. Als je het mooi vind zoals ik, dan kan je de buitenkant een beetje ruw laten. Na het schuren heb ik de binnenkant van de noot ingesmeerd met wat olijfolie. Hierdoor blijft de noot langer goed, en het maakt de noot veel makkelijker om schoon te maken. Hierna heb je de perfecte presentatie voor de kokosballetjes!

Ik had nog een goed idee tijdens het maken van de kokosnoot presentatie. De ‘deksel’ had ik over en deze heb ik ook aan de binnenkant geschuurd en ingevet. Hierna heb ik met de dremel twee gaatjes in de onderkant en in de bovenkant gemaakt, en met een touwtje de twee helften weer aan elkaar gemaakt. Zo heb ik nu een kokosnoot met een dekseltje, kokosballetjes erin, deksel dicht. Helemaal compleet.

Kosten: Pak goedkope koekjes 1.20, gecondenseerde melk: 1.50, kokos poeder: 2.00, twee kokosnoten: 4.00. Totaal: 13.97.
Een zelfgemaakt kokos schaaltje, met deksel, vol met heerlijke kokoskoekjes: Prijsloos

Getijdenklok!

Tide clock!Ik heb het mechanisme voor een getijde klok gekocht. Hetzelfde als een gewone klok, maar in plaats van de uren van de dag geeft de klok aan hoe lang het nog duurt tot eb of vloed. Met eb gaan we graag naar het ‘la Laja’ strand, dus deze klok is perfect voor ons. Ik heb alleen het mechanisme gekocht, dus de klok moet ik verder zelf maken. Mijn plan is om een goedkope normale klok aan te schaffen, het mechanisme eruit te halen, de wijzerplaat te vervangen, en zo een mooie getijdenklok te maken. Ik had natuurlijk een reeds afgeronde klok kunnen kopen, maar de producten die beschikbaar waren vond ik niet mooi, en ik wist bijna zeker dat ik dat zelf beter kon maken.

Een getijdenklok is specifiek ontworpen om de beweging van de getijden bij te houden, die worden beïnvloed door de positie van de maan ten opzichte van de aarde. Een getijdenklok voltooit meestal één cyclus elke 12 uur en 25 minuten, wat de gemiddelde tijd is tussen twee hoogwaterstanden of twee laagwaterstanden.

  • Eb en vloed mechanisme aanschaffen, let op, er is maar 1 wijzer beschikbaar, deze geeft aan of het hoog water wordt, of dat het laag water wordt. Meer is er niet, een minuut of seconden wijzer is niet nodig.
  • Een goedkope normale klok aanschaffen. Probeer er eentje te vinden waar je de plastic voorkant en het klok mechanisme er makkelijk af kan halen.
  • De normale klok ontmantelen. Het mechanisme eruit, de wijzerplaat eruit. Ik heb alleen de buitenkant en de plastic voorkant nodig.
  • Een nieuwe wijzerplaat maken en plaatsen. De wijzerplaat heeft bovenaan ‘Vloed’, of ‘Hoog water’. Dan rechts een aftelling naar laag water. 5, 4, 3, 2, 1. Onderaan dus ‘Eb’ of ‘Laag water’, links van de wijzerplaat een aftelling tot vloed, van onder naar boven. 5, 4, 3, 2, 1.
  • Nieuw mechanisme in de klok plaatsen, en de getijdenklok is af!

Kosten: Mechanisme 3.47, klok: 8.50, papier/decoratie: 2.00. Totaal: 13.97.
Een prachtige zelfgemaakte getijdenklok thuis aan de muur: Prijsloos