Avocado update

De avocado groeit uitstekend en het is al een flinke boom geworden. Nog geen avocado’s, want dat kan een paar jaar duren, maar ik heb goede hoop dat deze plant blijft voortbestaan. Omdat de boom dreigde ons plafond te toucheren heb ik de top eruit moeten knippen. Zodoende zou hij nu in de breedte moeten groeien en dat gaat voorlopig goed.

Enige nadeel is dat voor het verkrijgen van avocado’s je een mannetjes en een vrouwtjes plant nodig hebt. Een avocado is zowel mannetje als vrouwtje, maar heeft altijd een bepaald ritme, bijvoorbeeld ‘s morgens mannetje en ‘s middags vrouwtje. Dit betekent dus dat je minimaal 2 planten nodig hebt om een avocado te verkrijgen. Maar omdat er tot nu toe nog geen bloemen in de plant zitten is kan ik dit probleempje laten rusten totdat ik een bloem zie.

Avocado

Een jaar geleden had Ana een cadeau gekregen. Een zelf gekweekte avocado van haar bazin. Deze avocado was bijzonder groot (bijna de omvang van een meloen, dus zeker 4 keer zo groot als een avocado van de supermarkt) en ook bijzonder lekker. Nadat we de avocado opgegeten hadden heb ik pit geclaimd en in de aarde gestopt en nu, een jaartje later, hebben we een semi avocado boom op ons balkon staan.

Ik heb een beetje rond gezocht, en het is een beetje een rare plant. Blijkbaar kan de boom na 3 of 4 jaar een vrucht dragen, maar hiervoor is een mannetjes en een vrouwtjes boom nodig. Het rare is echter dat dezelfde boom ‘s ochtends een vrouwtje kan zijn en ‘s middags een mannetje, of visa versa.

Ook vreemd is dat een Avocado eigenlijk had moeten uitsterven omdat de plant van oudsher afhankelijk was van dinosauriƫrs die voor de verspreiding van de zaden zorgde. Omdat er nu geen dieren meer bestaan die de vruchten in zijn geheel kunnen opeten, is het niet meer mogelijk voor de plant om op andere plekken te komen, met als natuurlijk gevolg dat de plant langzaam zou uitsterven. Dankzij de mensheid is dit echter voorkomen. Toch leuk dat we ook eens zorgen dat iets niet uitsterft, omdat je meestal het omgekeerde hoort.
Avocado en ik!