Leidse loper

Leiden, de sleutelstad! De Leidse loper is een wandeltocht door Leiden heen. Deze wandeltocht wordt gekenmerkt door allerlei bordjes die in Leiden staan die de route aangeven. De wandeltocht beschrijving is voor 5 euro te koop bij het VVV, maar toch vind ik het leuker om de route uit te pluizen zonder boekje.

Ik heb al wat ervaring met het begeleiden van toeristen door Leiden, en ik weet wel een aantal plekken waar een toerist toch echt geweest moet zijn. Tijd dus voor een eigen variant van de Leidse loper… Alleen mag ik de naam Leidse loper waarschijnlijk niet gebruiken, dus ga ik binnenkort werken aan de Leidsche tocht. :-D

Update: Hmmm, een kleine internet zoektocht levert al gelijk wat op… De route gaat langs: “Lakenhal – Beestenmarkt – Galgewater – Molen de Put – Scheepvaartschool – Groenhazengracht – Rapenburg – Herensteeg – Pieterskerk – Latijnse School – Breestraat – Koornbeursbrug – BurchtHooglandse kerkgracht – Oude Rijn – Lange Mare – Boerhaave museumOude Vest“. De meeste van deze plekken zeggen me niet eens wat. Verder heeft het Leidse loper project de Leidsche gemeente 184.000 euro’s gekost :-(

Salmorejo

De eerste zin van het recept begon bijzonder goed… “(very easy to prepare)”, nou, dan moet het mij ook lukken. Het doel; een koude tomatensoep.

Ingrediënten:
· 8 tomaten
· klein beetje knoflook
· olie
· zout
· azijn
· brood (1/2 bagette)
· spaanse- of parma ham
· 2 eieren

Werkwijze:
Doop het brood in de azijn en hak het samen met de tomaten en de knoflook fijn. Voeg 200cc olie toe (ongeveer een glas) en blijf hakken. Breng het gehakte spul op smaak met meer olie, azijn en zout.

Kook de twee eieren. (3 á 4 minuten = zachtgekookt; 9 á 10 minuten is hardgekookt. In dit geval moeten de eieren hardgekookt worden)

Eten:
Strooi de, in stukjes gehakte eieren, en de ham over de soep en eten maar. Samen met wat lekker warm brood en een spaans wijntje, perfect.