Fujin

Sinds een aantal jaren kijk ik met plezier af en toe op Kickstarter. Kickstarter is een website waar je met een beetje risico iemand kan helpen om een product te maken. Het idee is redelijk eenvoudig. Als je een goed idee hebt om iets te maken, maar je hebt niet de financiële middelen, dan kan je een plan maken. Je bekijkt en beschrijft hoe je je idee wilt realiseren, berekent de kosten en de doorlooptijd, en je publiceert dat idee op de site. Als er mensen zijn die het een goed idee vinden kunnen ze vooraf al betalen. Als er voldoende mensen zijn die je vooraf betalen, dan kan je je product maken en daarna naar de mensen die je gesteund hebben opsturen. Meestal duurt dat hele proces wel een aantal maanden, en vaak zijn er nog extra vertragende factoren. Er is ook een risico. Als je de boel niet goed uitgedacht heb, dan faal je misschien, en kan je je product niet maken. De mensen verliezen hun geld, en zullen flink klagen, maar dat is het risico. Ik heb al een aantal projecten gesteund. Een robotje, een thinket, een handdoek, een anti-stress speeltje, een paar boeken, en het laatste item dat werd bezorgt was een Fujin.

Fujin nachtkastjeFujin is de Japanse god van de wind, maar ook een mechanisch horloge. Het horloge was ontwikkeld als een kickstarter project, en op een of andere manier bleef ik maar denken over dit stukje luxe. Normaal draag ik nooit horloges, maar dit project bleef maar in mijn gedachten plakken. Uiteindelijk heb ik bijna een jaar geleden toch maar de gok gewaagd. Een paar dagen geleden kwam hij met de post aan. Het viel me direct op dat het horloge in een flink grote doos zat. Ik werd direct helemaal enthousiast, maar ik besloot toch om nog een paar dagen te wachten. Het was bijna mijn verjaardag, dus ik heb de doos ingepakt, zodat mijn kinderen het als kado kunnen geven. Ik weet zeker dat het een prachtig kado is voor mijzelf.

Op mijn verjaardag kon ik dan eindelijk mijn Fujin uitpakken. Het was een prachtig horloge die perfect om mijn pols paste. Ik kreeg er direct een goed gevoel bij, en na het bekijken van het Japanse boekje dat erbij zat lukte hem me om de tijd goed te zetten. Hierna deed ie het gewoon goed.

Model: S-Meister, Fujin SM-DVBK-P-KS
Techniek: Seiko Epson YN71
Kast: SS (BK), diameter: 42mm, hoogte: 14 mm, lugmaat: 22 mm
Gezicht: Platinablad
Horlogeglas: Saffier
Band: Cordura Nylon, 9 cm met gesp / 7.7 cm zonder gesp bij 12 uur, 12 cm bij 6 uur

Fujin pols!Het horloge is groot en zwaar, en het is moeilijk om te vergeten dat je het horloge om hebt. Het voelt wel als iets kwalitatief goed. Ik was vooraf bang dat zo’n groot horloge mogelijk oncomfortabel zou zijn en misschien te veel aandacht zou trekken, wat ik wilde vermijden. Uiteindelijk is het horloge behoorlijk groot, maar het is een acceptabele maat en hij ziet er goed uit om mijn pols, zonder overdreven groot te zijn.

Het horlogegezicht is in feite een zwart gebied bedekt met een zeer, zeer dun laagje platina. Dit superdunne platinablad lijkt echt een beetje op iets dat de wind voorstelt, dus dat is erg mooi. Het horlogegezicht heeft een opening om de interne werking van het horloge te zien, en het voelt alsof je naar de hartslag van het horloge kijkt. Je kunt slechts een klein stukje van het uurwerk zien, maar het is geweldig om extreem kleine onderdelen zo snel te zien bewegen dat je nauwelijks kunt zien wat er gebeurt.

Er zijn drie wijzers. Een zeer dunne wijzer voor seconden en twee wijzers met kleine stippen die in het donker oplichten voor de minuten en uren. De wijzers zien er echt mooi uit, en de lichtgevende functie helpt bij het aflezen van de tijd wanneer je in een donkere omgeving bent. Overdag zijn de zilver kleurige wijzers bovenop het platina folie een beetje moeilijk te lezen. Je moet goed kijken om de wijzers te zien en de tijd te weten, ‘s nachts of bij weinig licht is het iets gemakkelijker om de tijd te zien dankzij de kleine lichtpuntjes.

De achterkant van het horloge is ook gemaakt van saffier of misschien is het gewoon glas, ik weet het niet zeker. Het laat je een ander deel van het uurwerk zien en toont de manier waarop het horloge zijn energie genereert door je beweging te gebruiken om een groot onderdeel rond te bewegen dat het horloge oplaadt. Het horloge kan worden opgeladen met de kroon of gewoon door het te dragen. Het kleine boekje dat bij het horloge wordt geleverd, legt uit dat het dragen van het horloge gedurende ongeveer 8 uur per dag voldoende is om het 24 uur te laten lopen.

De band is aan de buitenkant zwart, er is een zeer klein zwart leren gedeelte waar de gaatjes zitten om de gesp vast te maken. De binnenkant is gemaakt van lichtbruin leer en voelt comfortabel aan. De band is een beetje stug als hij nieuw is, maar ik heb het gevoel dat hij zich in de loop van de tijd aan mijn pols zal aanpassen en dat de gebruikte materialen comfortabel zullen zijn voor dagelijks gebruik.

Het enige nadeel is dat het soms lastig is om de tijd te kunnen aflezen, en voor een horloge is dat natuurlijk een flink nadeel, maar toch ben ik ben heel blij met mijn allereerste mechanische horloge. Het ziet er geweldig uit en het gewicht en de grootte maken het gevoel alsof er iets belangrijks om mijn pols zit. Zowiezo is een functioneel sieraad met fijne mechaniek, perfecte afwerking en ook nog eens een handige functie (de tijd aflezen) uiteraard goed voor het zelfvertrouwen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *