Weer kleur

Vrede van Utrecht vijfje in kleur!Er is weer een nieuwe 5 euro munt uit en dit keer is er weer een uitgave in kleur. De oplage van het vrede van Utrecht vijfje in kleur is wel eens waar met 1000 exemplaren iets hoger als de tulpenset in kleur van 750 exemplaren, maar wederom binnen een dag uitverkocht.

De gekleurde set van het Utrecht vijfje bestaat uit 6 zilveren munten waarbij bij elk een klein detail is ingekleurd. Voor elk land/gebied dat het verdrag van de Vrede van Utrecht heeft ondertekend zit er een gekleurde Zilveren Vrede van Utrecht herdenkingsmunt in de set. Van deze landen is een kenmerkende kleur op de munt aangebracht op basis van de vlaggen/wapens uit 1713. De deelnemende landen waren Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Nederland en Savoye.

Ondanks dat deze gekleurde muntjes geen officieel betaalmiddel zijn wordt dit nog steeds niet echt duidelijk als je de site van de KNM bekijken. Logisch natuurlijk want zij willen de gekleurde muntjes graag verkopen. Op de KNM site stond (*) bij de munt specificaties zelfs “Nominale waarde: 6 x 5 euro”. In het nieuwsbericht over de nieuwe munt wordt de kleurset in dezelfde paragraaf als de overige muntjes aangekondigd. Daar klopt toch iets niet, zou je zeggen. De munt is wettelijk gezien namelijk na inkleuring waardeloos.

De (officiële) gekleurde munten tot nu toe door de KNM uitgegeven:

Jaar Munt Oplage Introductie prijs
2013 Vrede van Utrecht kleurset 1000 sets
6 zilveren munten per set
Nominale waarde 5 euro per munt
€ 275,00
2012 Geluks dubbeltje 15.000 exemplaren
Nominale waarde 10 cent
€ 4,95
2012 Tulpen vijfje kleurset 750 sets
4 zilveren munten per set
Nominale waarde 5 euro per munt
€ 200,00

(*) Helaas hanteert de KNM site de vreemde gewoonte om informatie te verwijderen zodra een munt niet meer beschikbaar is. Veel informatie over de gekleurde munten is dus ook niet meer terug te vinden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *