Een waardeloze gekleurde munt?

Gekleurd muntje!Hoe zit het nu precies met die gekleurde muntjes die je tegenwoordig steeds vaker ziet verschijnen. Het was een vraag die maar in mijn hoofd bleef rondhangen en na wat onderzoek heb ik nu een stuk duidelijker beeld. Het begon met een ingekleurde 5 euromunt waarvan opeens vervalsingen van opdoken, maar deze vervalsingen werden niet als zodanig aangemerkt. Blijkbaar mocht iedereen zijn muntjes inkleuren.

Een ingekleurde munt is volgens de wet geen wettig betaalmiddel. Het zijn munten met een defect en deze dienen uit het betalingsverkeer verwijderd te worden. Als verzamelobject is het leuk om te hebben en als zodanig vertegenwoordigd een gekleurde munt ook een zekere waarde, maar als legaal betaalmiddel is het helaas waardeloos. Op de facebook pagina van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) valt na aanleiding van een aantal kritische vragen het volgende te lezen over het nieuwste gekleurde muntje, het oranje geluksdubbeltje:

  • KoninklijkeNederlandseMunt: .. het Geluksdubbeltje is gemaakt van een authentieke 10 eurocent 2012, het is daarmee in basis een officieel betaalmiddel maar het dubbeltje is bedoeld om te verzamelen. De Koninklijke Nederlandse Munt geeft echter niet de garantie dat er mee betaald kan worden.
  • KoninklijkeNederlandseMunt: …, in basis is het Oranje Geluksdubbeltje 2012 een officieel betaalmiddel. Maar door de aangebrachte kleuring, voldoet de munt formeel niet meer aan de oorspronkelijke euromunt specificaties en kan dus geweigerd worden. Daarmee is de status wettig betaalmiddel zoals deze gelden voor de 8 euromunten niet van toepassing.

Het vreemde is dat de KNM zelf gekleurde muntjes verkoopt en hierbij zijn ze zeer onduidelijk over de wettelijke status van de muntjes. Op de site van de KNM worden de gekleurde muntjes als volgt aangeprezen:

  • Eerste officiĆ«le Nederlandse 10 eurocent 2012 in Oranje.
  • Nominale waarde: 0,10 euro

Zo lijkt het er toch sterk op dat het normale muntjes van 10 cent betreft. Toch zijn het waardeloze gekleurde muntjes die worden verkocht alsof het normaal (legaal) geld is. De gekleurde muntjes zijn wel een stuk duurder, maar dat het geen betaalmiddel is wordt pas duidelijk naar flink wat uitzoeken. Het zou netter zijn als bij dit soort muntjes duidelijk wordt aangeduid als zijnde een mooi vernieuwend product voor de verzamelaar en dat het geen wettelijk betaalmiddel betreft.

Met een gekleurde munt koop je niets, maar er zullen ongetwijfeld vele mensen geĆÆnteresseerd zijn in deze mooie gekleurde muntjes.

Meer munt gerelateerd nieuws.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *