Opgehelderd: Gekleurde munt problemen

Tulpenvijfje in kleur!Bij de imitatie van de Zilveren gekleurde Tulpenset zijn zowel de verpakking als de munten zelf geïmiteerd. De munten zijn vermoedelijk originele uitgiften in circulatie kwaliteit, waar een kleur op aangebracht is. De munten in de officiële gekleurde Tulpenset zijn Zilveren munten, geslagen in Proof kwaliteit. Het is niet verboden om kleur aan te brengen op een munt.

Waar de Koninklijke Nederlandse Munt voor waarschuwt is dat er een set in omloop is die lijkt op de officiële gekleurde Tulpenset, maar die afwijkt op het gebied van materiaal, kwaliteit en kleur en die niet geautoriseerd is door de Koninklijke Nederlandse Munt. Hiermee hopen wij teleurstelling bij klanten te voorkomen die denken een officiële gekleurde Tulpenset te bestellen en in plaats daarvan een imitatie ontvangen.

Dit was de reactie van de KNM op mijn vraag over de imitatie muntjes in kleur die circuleren. Blijkbaar is er dus geen sprake van een strafbaar iets.

De status van die ingekleurde munten als verzamel object blijft een vage bedoeling. Er bestaan officiële uitgiften en imitaties, alhoewel de imitaties volledig legaal zijn. Zelf inkleuren van een munt hoort dus tot de mogelijkheden. Als zodanig heeft de kleur op de munt dus eigenlijk geen toegevoegde waarde voor de muntverzamelaar. Het is mooi om te zien, maar het blijft een toevoeging aan de munt nadat deze geslagen is. Je kan de toevoeging van kleur altijd nog uitvoeren, zelfs een jaar later, en dus heeft de toevoeging van kleur eigenlijk niets met de origineel geslagen munt te maken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *