Suske en Wiske

Suske en Wiske - Het lijdende Leiden!Het is een verhaal dat ik graag aan Spaanse bekenden mag vertellen. Het verhaal hoe mijn geboortestad Leiden de Spanjaarden na een zware belegering heeft verdreven. Na de verdrijving lieten de Spanjaarden alleen een leeg kamp achter met een grote pot hutspot.

Ieder jaar op 3 oktober viert nu iedere Leidenaar feest en meestal eet men dan hutspot. Ook ik probeer deze traditie in stand te houden, ook al woon ik inmiddels in een ander land en is hier bijna geen rookworst te vinden.

Het leuke nieuws is dat er nu een Suske en Wiske uitkomt, met als onderwerp het lijdende Leiden. Alhoewel ik rond nummer 200 ben gestopt met het lezen van deze strips zal ik deze (nummer 314) toch maar gaan aanschaffen. Ik ben benieuwd of Suske en Wiske nog veranderd zijn en of de commercie ook hier heeft toegeslagen.

Het verhaal zou zich rond 1574 moeten afspelen, dus ongetwijfeld komt de tele-tijd-machine weer uit de kast. Op de kaft lijkt Jerommeke op een soort van Spanjaard die net bezig is met het bereiden van een grote pot groene hutspot. Ik ben benieuwd naar het recept. Uiteraard zijn Suske en Wiske bij het kamp van de Leidenaren. De underdog, die uiteindelijk overwint. Een mooi klassiek verhaal dus weer.

Ben je ook benieuwd, dan moet je nog even geduld hebben. In augustus wordt het nieuwe album uitgegeven, alhoewel je hem wel al kan bestellen bij de Leidsche 3 oktober vereniging.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *