Mijn eigen mandala

Na wat geklus heb ik zelf een mandala (na)gemaakt. Met een beetje ijzerdraad en aardig wat tijd was het niet eens zo moeilijk. De mandala die ik gekocht had van redelijk klein (een doorsnee van rond de 10cm). Mijn eigen versie is ongeveer twee keer zo groot (doorsnee van rond de 20cm), want dat is makkelijker om hanteren.

Benodigdheden:

  • Twee lange stukken ijzerdraad van rond de 20 cm. Let op dat het ijzerdraad redelijk stevig is, maar niet zodanig stevig dat je het niet gemakkelijk kan buigen
  • 36 kleine stukjes ijzerdraad van rond de 6 cm
  • Tangetje
  • Stukjes draad

Voorbereiding:

  • Buig van alle ijzerdraadjes de uiteinden om, zodat je het ijzerdraadje vast kan haken

Uitvoering:

  1. Haak de twee uiteinden van de lange stukken ijzerdraad aan elkaar vast, zodat je twee cirkels van ijzerdraad hebt. Met een tangetje knijp je de uiteinden dicht, zodat ze niet meer los kunnen.
  2. Haak aan iedere cirkel van ijzerdraad 9 van de kleine stukjes vast wijzend naar de bovenkant, en 9 ijzerdraadjes wijzend naar de onderkant. Knijp de connectie met een tangetje aan een kant vast.
  3. Nu komt het lastige deel. Buig stuk voor stuk de 9 ijzerdraadjes, en buig deze over het hiernaast vastgemaakte ijzerdraadje en maak hem daarna vast. Het laatste ijzerdraadje moet je over de eerste heen buigen, zodat ze allemaal gelijk over de basis verdeeld zijn.
  4. Verbind met stukjes touw de twee delen, door van ieder deel een kant aan het andere deel te verbinden. Hiervoor heb je 9 touwtjes nodig.

Mogelijke verbeteringen:

  1. Vervang de touwtjes door kraaltjes. Hiervoor moet je voor het vastmaken van de kleine stukjes ijzerdraad al rekening houden met de twee delen, en deze via een kraaltje aan elkaar koppelen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *