Nestdrang

Vogelnest!Het gaat goed met onze Pek en ook met zijn moeder en vader gaat het goed. Recent heeft Ana echter een rare eigenschap ontwikkeld. Nestdrang! Waar het van gekomen is weet ik niet, maar ik vermoed sterk dat het de zwangerschaps hormonen zijn. Ana wil namelijk kopen, verbeteren, schoonmaken, verven en vernieuwen. Specifieker, Ana wil dat ik al deze zaken uitvoer. Zo heb ik afgelopen week een ikea-box in elkaar geschroeft. 6 maanden te vroeg, maar nu staat ie alvast. Ik heb ook nog een bouwpakket staan voor een kinderkast en een kinder-verschoon kastje.

Nestdrang

Dit merkwaardige gedrag wordt gekenmerkt doordat een zwangere vrouw veel meer tijd doorbrengt met zaken gerelateerd schoonmaken en op orde brengen. Dit is gebruikelijk in het derde trimester van de zwangerschap.

Volgens deskundigen is het een manier om te gaan met de stress gevoeld door de op handen zijnde komst van de kleine, of een manier om zich voor te bereiden op de geboorte. Dit gedrag heeft met name betrekking op de wens om de situatie onder controle te krijgen. Dit gedrag geeft een gevoel van rust en vertrouwen voor de moeder.

Ook onze verhuurder heeft al met de nieuwe Ana-mentaliteit kennis gemaakt. Het balkon moet gerenoveerd worden, een nieuwe postbus geplaatst en de buzzer voor de poort moest gerepareert worden. Verder zijn er al een paar vrienden overtuigt om te helpen met het verven van het hele huis. Ook spenderen we nu geregeld een middagje met het zoeken naar een nieuw appartementje, want stel je voor dat er ergens anders iets beters bestaat.

Het vreemde is dat ikzelf als aanstaande vader deze drang totaal niet ondervind. Erger nog, ik probeer de boel een beetje te temperen. Mijn eerste aandachtspuntje was dat het inademen van de dampen van schoonmaakmiddel, verse ikea-meubels en verf niet de meest gezonde bezigheid is voor een zwangere moeder. Verder is het eenvoudig te begrijpen dat het vreemd is je huurhuis te gaan verven als je tegelijkertijd op zoek bent naar een nieuw onderkomen.
Verfblik!
Ana gaf mij deels gelijk in mijn betoog en het resultaat is dat komend weekend Ana lekker gaat winkelen met vriendinnen en ik… ik ga inderdaad met hulp van wat vrienden het huis voorzien van een nieuwe verflaag.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *